Hasznos tanácsok közvetlenül betakarítás előtt

Beköszöntött az ősz, lassan elérkezik a kukorica betakarításának ideje is. Az elmúlt hónap csapadékos időjárása megnövelte a kukorica szemnedvességét, így a gazdák megpróbálják kitolni az aratás kezdetét, ameddig csak lehet. Íme, néhány hasznos tanács, hogy a gondosan felnevelt kukorica a lehető legtöbb termést adja:

 • Kövessük nyomon a felszáradást és a vízleadást! Fontos információ lehet arra nézve, hogy mely hibridek érnek hamarabb, és adják le a szem nedvességtartalmát gyorsabban, mint a többiek!
 • Az érettebb kukoricának nem törvényszerűen kisebb a víztartalma, mint a még asszimilátákat beépítőnek!
 • Végezzünk folyamatosan termésbecslést!
 • A termésbecslés alapján ellenőrizzük, hogy adott vízelvonási igény mellett és a becsült termésszinten mekkora eredményt érhetünk el!
 • Figyeljünk oda a fuzárium tüneteire, ha időben észleljük, nem lesz nagy a termésveszteség.
  Figyeljünk oda a fuzárium tüneteire, ha időben észleljük, nem lesz nagy a termésveszteség.

  Válasszunk ki egy átlagos sort, s annak egy átlagosnak ítélt helyén bontsunk ki annyi csövet, ahányszor 1000 tő kukorica van a táblában hektáronként. Soroljuk a csöveket 3 osztályba aszerint, hogy milyennek ítéljük a csöveket: jónak, közepesnek, gyengének. Számoljuk meg őket az osztályok szerint és állapítsuk meg az arányukat, aztán döntsük el, hogy egy 5-ös osztályzati skálán hányast adnánk a vetőmagnak, hányast a vetésnek, hányast a talajelőkszítésnek, s végül hányast adunk magunknak!

 • Betakarításkor jegyezzük fel, hogy a táblán belül milyen okokra vezethetők vissza az állomány állapotának és a termés mennyiségének különbségei! Az így kiértékelt tapasztalatok tanulságai jól jöhetnek jövőre – ne feledjük: az okos ember saját hibájából is tanul, nem csak a máséból!
 • Alaposan vizsgáljuk meg minden táblában a szár erősségének alakulását! Ha nyomásra könnyen törik a szár, vagy kidől a növény, az állományt egy szélvihar könnyen lefektetheti. Korábbi betakarítással előzzük meg a veszteségeket és a minőség drasztikus romlását!
 • Járjuk be a kukoricatáblákat és vizsgáljuk meg a csövek egészségi állapotát. A fuzáriumgombák mindig lesben állnak, s csak a kedvező alkalomra várnak, hogy elfertőzzék a csöveket. Korábbi betakarítással és gyors szárítással elejét vehetjük a toxintartalom feldúsulásának!
 • Mindig figyeljük a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakcióját/hatását az állomány fejlődésére – fontos következtetéseket vonhatunk le az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!
 • A július és az augusztus első dekádja meleg, csapadékos időjárást hozott. A kukorica ígéretesebb lett, de felszaporodhattak kártevők és kórokozók, amelyek maguknak kérik ezt az ígéretet. Ha szükséges, készüljünk nagyobb szemnedvesség melletti betakarításra!
 • Készüljünk a jövő évi hibridválasztásra – sok jóból kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet! Menjünk el a bemutatókra, és figyeljünk oda arra is, amit mások mondanak!
 • Tartsunk határszemléket! Hívjuk meg a szomszédot és távolabbi gazdatársaidat is – ne feledjük: az irigység a legjobb szemorvos!

Forrás: a Magyar Kukorica Klub Magro.hu-hoz eljuttatott szakmai hírlevele

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A kukoricatermesztés aranyszabályai Elérkezett a kukorica vetésének ideje! Azonban fontos néhány dologra odafigyelnünk a hatékony kukoricatermesztés érdekében. Cikkünkben arról olvashat,...
20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából Békés... Rekordmennyiségű termést takarítanak be kukoricából Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag várhatóan meghaladja a 7 tonnát. Barabás Béla kiemelt...