Hamarosan vége a tiltásnak: nyílik az ukrán földpiac

Az Európa legnagyobb kiterjedésű minőségi földterületével rendelkező Ukrajnában a mezőgazdasági területek szabad adásvétele 2021. július elsejétől válik legálissá. Ez új kihívásokat és lehetőségeket jelent az agrárium üzleti szereplőinek, és természetesen a gazdálkodók számára is. Ezeket tette mérlegre Őrhidi László, a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány elnöke. Kik és hogyan járhatnak jól az ukrán földvásárlás során?

A Kárpátinfo anyagát szemléztük. A cikkből kiderül, milyen feltételekkel és hogyan lehet földet vásárolni a hazánkkal szomszédos országban, valamint az is, milyen a kárpátaljai magyar gazdák helyzete. Jövőre nyit az ukrán földpiac.

Átrendeződhetnek a birtokviszonyok a szomszédban: a jövőre nyíló ukrán földpiac rengeteg adásvételt hozhat - Fotó: Magro.hu, CSZS - illusztráció
Átrendeződhetnek a birtokviszonyok a szomszédban: a jövőre nyíló ukrán földpiac rengeteg adásvételt hozhat – Fotó: Magro.hu, CSZS – illusztráció

Kárpátinfo: A kolhozok felszámolása 2000 tavaszára befejeződött Ukrajnában, így Kárpátalján is. Mi lett a kolhoztagoknak a földrészjegyek révén juttatott 1-2 hektárnyi földparcellák sorsa?

Nagyjából 20 éve osztották fel a kolhozföld vagyonát a tagság, és több helyen a szociális szféra munkatársai között. Régiótól függően ez 0,5 hektártól 10-12 hektárig terjedt Ukrajnában. Kárpátalján 1 földvagyonrész 0,6–3 hektárt ért. Kezdetben sokan nagy lelkesedéssel kezdtek ezeken a törpebirtokokon gazdálkodásba megfelelő művelő eszközök nélkül. Ám hamar kiderült, hogy így ez a tevékenység nem jövedelmező. Megindult a földrészlegek koncentrációja. Aki nem tudta megművelni a földjét, az bérbe adta, akár helybéli gazdálkodóknak, vagy a környékbeli mezőgazdasági nagyvállalkozóknak. A jelen állás szerint a hektáronkénti évi bérleti díj 1 mázsától akár 8 mázsáig is terjed, amely természetesen a parcella termőképességétől, a gazdák közötti konkurenciától és egyéb feltételektől függ.

Úgy tudni, a kárpátaljai magyar közösség összességében mintegy 78-80 ezer hektár agrárterülethez jutott. Nagy vagyonról van szó?

Igen. Nagyságrendileg ennyi földet birtokol a kárpátaljai magyar falusi népesség. Érdemes tehát odafigyelni, miként alakul annak további sorsa.

Hogyan változott az utóbbi években a kárpátaljai magyar földművesek száma? Hol tart az ideális birtokméret kialakításának folyamata?

Többek között a birtokkoncentráció következményeként is csökkenő tendenciát mutat a kárpátaljai magyar gazdák száma. Ez összefügg azzal is, hogy a fiatal, munkaképes korosztály nagy számban keresi a megélhetését külföldön. Az ukrán agráriumban azok boldogulnak, akik többé-kevésbé megteremtették azt a minimális birtokméretet, amely már eltartja a családjukat. Ez természetesen ágazatfüggő. Hajtatásban ez 1 hektár tört részét jelentheti (0,15-0,25 ha), gyümölcsös, szőlő, szamóca esetén 2-2,5 hektárt, szántóföldi kultúrák esetében ez jóval meghaladja a 100 hektárt. Érdekes adalék a képhez, hogy Ukrajnában a mezőgazdaság hitelezésével foglalkozó bankok 500 hektár alatt nem adnak hitelt a szerintük bizonytalan megtérülés miatt. Tehát ők is számolnak az optimális birtokmérettel. Úgy tűnik, hogy a gazdálkodni szándékozók törekszenek ezen optimális birtokméret megteremtésére itt, Kárpátalján is, figyelembe véve az ágazati sajátosságokat. Továbbá megfigyelhető a gazdatársadalom folyamatos elöregedése. A generációváltás sajnos nehezen megy végbe vidékünkön.

2021. július elsejétől nyit az ukrán földpiac. Mire kell addig felkészülni a kárpátaljai magyar gazdatársadalomnak?

Ez év tavaszán – a földpiaci moratórium megszűnésére való felkészülést elősegítve – reprezentatív felmérést végeztünk a kárpátaljai magyar lakosság körében. A becsült kárpátaljai magyar vidéki háztartások 46 százalékát értük el. Az adatok feldolgozása és értelmezése folyamatban van. Tisztán látszik, hogy az úgynevezett optimális birtokméret kialakításának nincs akadálya, mert lesz elegendő kínálat a földpiacon, és a vásárlói hajlandóság is megmutatkozik. Persze az árak megítélésében a vásárló és az eladó között egyelőre jelentős eltérés mutatkozik. Aki eladná a földjét, az 2-3 ezer dollárt tartana reálisnak, aki vásárolna, az inkább csak 1000-1300-at kínálna 1 hektár földért. A földpiac tényleges beindulása majd eldönti, mennyire megalapozottak ezek a várakozások.

Mindenesetre nyomatékosan felhívjuk a potenciális eladók figyelmét, hogy az ügyletet csak rendezett dokumentumokkal lehet megvalósítani. Tudomásunk van róla, hogy a parlament előtt van több törvénytervezet, amely rendezné a mintegy 10,6 millió hektárnyi állami földterület helyzetét Ukrajnában. Ilyenek bőségesen megtalálhatóak a mi vidékünkön is. A törvényhozók szándéka szerint ezeket a földeket részben vagy egészben kiosztanák a mezőgazdasági üzemek valamikori dolgozói, valamint az ezeken a területen található szociális intézmények munkatársai között. Úgy hírlik, hogy járnak már a „táskás emberek”, akik potom pénzért vásárolják fel a jogosultságot. Minden fórumon arra hívjuk fel az érintettek figyelmét, hogy ne adják oda áron alul a jogosultságukat.

A földtörvény kimondja, hogy egy személy birtokában legfeljebb 100 hektár lehet. Mennyire fest ez másként a valóságban?

A 2021. július 1-től életbe lépő földtörvény szerint csak magánszemély vásárolhat átutalással termőföldet, azt is legfeljebb 100 hektár méretben. Külföldiek egyelőre semmilyen formában nem léphetnek be a földpiacra. A gazdáink számára fontos tudnivaló, hogy a bérbe adott földet is el lehet adni, de a bérletet nem lehet felbontani, hanem jelezni kell a bérbe vevőnek a tulajdonosváltást. 1 hektár termőföld ára a törvény alapján nem lehet kisebb, mint az adott régióra megállapított normatív ár. Ez Kárpátalja vonatkozásában valamivel több mint ezer dollárnak megfelelő hrivnya. Az alapítványunk szakértői próbálták megbecsülni, mennyi lehet 1 hektár termőföld ára Kárpátalja magyarlakta vidékén. A hozamszámítások alapján ez 1200–1300 USD körül mozog, amit a piac nyilván akár le, akár fel is korrigálhat.

Mi a helyzet a jogi személyekkel?

Jogi személyeknek 2024. január elsejétől 10 ezer hektár birtoklása válik lehetővé. Ami a jogi személyeket illeti, ők majd csak 2024-ben léphetnek be a földpiacra. Jellemző módon a törvény első olvasatában a cégek, kft.-k és ovábbi jogi személyek még maximum 224 ezer hektár földet birtokolhattak volna. Ám a lakosság óriási felháborodást követően, a földtörvény végleges változatában ez lecsökkent 10 ezer hektárra. A jogi személyek megjelenése a földpiacon várhatóan árfelhajtó hatással bír majd. A mai bevett gyakorlat az, hogy bérbeadásnál a földtulajdonosok a helybéli bérlő gazdával többnyire nem kötnek hivatalos szerződést, csak szóban egyeznek meg. Ebből következik az, hogy azt a bérbeadó bármikor visszaveheti. Ilyen helyzetben a bérlő az adott parcella termőképességének folyamatos fenntartására nem szívesen költ. Hasznosabb lenne a két félnek legalább 10 évre szóló szerződést kötni a törvényes követelményeknek megfelelően. Így a bérlő is és a bérbeadó is védve lenne az előbbiekben említett negatív tényezőkkel szemben. A jövőre nyíló ukrán földpiac témáját is feldolgozó cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Eladó termőföldek listája Nagyon sok hír szólt az utóbbi időben a termőföldről, leginkább a földtörvény kapcsán. Mégis kevesen tudnak róla, hogy létezik egy, az eladó területek...
Hírekben gazdag volt és mozgalmas lesz a hét A tartalomból: Programajánló Milliárdos károk, milliárdok a mezőgazdaságban Friss, heti piaci körkép Elkezdődött a Hajdúhét Hajdúbö...
A túlzott földhasználat hatásai Az intenzíven vagy közepesen erősen művelt földeken a kevésbé igénybe vett földekhez képest megtizedelődött a talajlakók száma (hasznos baktériumok, g...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
Csökkent a termőföld forgalma Tolnában Jelentősen csökkent a termőföld adásvételek száma a földforgalmi törvény 2014. május 1-i hatályba lépése óta Tolna megyében a Nemzeti Agrárgazdasági K...