Óriások nászából új monstrum születik a vállalatok között

Összeáll a Bayer és a Monsanto. Az év elején várhatóan lezárul a német Bayer és az amerikai óriásvállalat, a Monsanto fúziója. Ennek következtében a környezet és a társadalom iránt jobban elkötelezett, európaibb szemléletű világcég viheti majd a prímet a vegyipari beszállítók piacán – állítja Markus Baltzer, a Bayer kelet-közép-európai regionális igazgatója. Cikkünkben a vele készült interjúból idézünk.

Vajon milyen stratégiai célok mozgatják a Bayer vezetőit? Milyennek látják a régiónkat, és mit várnak a világ két legnagyobb inputóriásaként számon tartott cégcsoport egyesülésétől? Markus Baltzerrel az Agrárszektor oldal készített interjút.

Vajon mi kel ki a Bayer és a Monsanto együttműködéséből? - Fotó: Pixabay, congerdesign
Vajon mi kel ki a Bayer és a Monsanto együttműködéséből? – Fotó: Pixabay, congerdesign
Az európai folyamatok tükrében, hogyan látja, milyen szerepet játszik a kelet-közép-európai régió a Bayer stratégiájában?

A kelet-közép-európai országokban dinamikus fejlődés figyelhető meg az EU-csatlakozás óta. A Bayer a régióban Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és Szlovákiában van jelen. Központi irodáink Budapesten, Prágában, Varsóban és Pozsonyban találhatók, és több mint 1500 főnyi magasan képzett és rendkívül motivált munkaerőt foglalkoztatunk – ebből 202 fő a Crop Science üzletágban dolgozik.

Tavaly október 5-én döntött úgy az Európai Unió, hogy leállítja azt a jóváhagyási procedúrát, amelyet a Bayer és a Monsanto fúziójával kapcsolatban indított. Van-e azóta új fejlemény az ügyben? Miért döntött a Bayer a Monsanto felvásárlása mellett?

A mezőgazdasági ágazat kulcsfontosságú szerepet játszhat korunk egyik legsúlyosabb kérdésének megválaszolásában: hogyan lássuk el élelemmel a világ további 3 milliárd lakosát 2050-ben? Crop Science üzletágainkat mindig is az élettudományi portfóliónk szerves részének tartottuk. Izgalmas lehetőséget jelent számunkra a vezető hely megszerzése a Crop Science valamennyi üzletágában, ezáltal pedig a Bayer élettudományi társaságként való megerősítése.

Számunkra ez az ügylet a következő logikus lépés afelé, hogy a mezőgazdasági szektorban létrehozzunk egy világviszonylatban vezető vállalatot, amely képes továbblépni az új generációs gazdálkodás felé. A fúzióval kapcsolatban a Bayer versenyjogi engedélyért folyamodott az Európai Bizottsághoz. Tavaly augusztus 22-én a bizottság második fázisú vizsgálatot indított az ügyben. A Bayer szeptember 18-án kérvényezte az elbírálási határidő 2018. január 22-ig tartó meghosszabbítását annak érdekében, hogy a tranzakció méretére tekintettel kellően alapos értékelést végezhessenek. Mindezek alapján most már valószínű, hogy az ügylet 2018 elején lezárul. A Bayer a világszerte illetékes mintegy 30 hatóság majdnem mindegyikéhez benyújtotta engedélykérelmét; ezek több mint egyharmadától már meg is kapta az engedélyt.

Melyek az innováció fő irányai az inputtermékek piacán? Milyen irányba haladnak a Bayer Crop Science kutatásai?

A jelenlegi Crop Science K+F tevékenységek 15 hatóanyaggal és tulajdonsággal, illetve tulajdonságkombinációval foglalkoznak, amelyek bevezetése 2017 és 2020 között várható. Az integrált tevékenységek része továbbá több mint 100 életciklus-kezelési projekt is, valamint több száz új vetőmag a zöldség- és szántóföldi növénytermesztés számára. A globális K+F célja a termesztők igényeinek kielégítése a növényvédelem, illetve a vetőmagok terén, a jövőben megjelenő innovatív megoldásokat felhasználva. Évente körülbelül 1 milliárd eurót fektetünk be kutatásba és fejlesztésbe.

A növénytermesztés számára a legnagyobb kihívást és legkomolyabb kockázatot az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati viszonyok jelentik. Milyen termékfejlesztések segíthetik a gazdálkodókat a kockázatok csökkentésében?

2015 és 2020 között legalább 200 millió eurós beruházást tervezünk a digitális gazdálkodási üzletágban. A gazdaságokban használt gépek többsége már jelenleg is rendelkezik precíziós mezőgazdasági funkciókkal. Új eszközök, például műtrágyák és növényvédő szerek segítik a gazdákat a termelési tényezők optimalizálásában, melyek a megfelelő terméshozam és a minőség javulását is magukkal hozzák. Az innovatív, digitális gazdálkodási technológiák segítségével a kis- és a nagytermelők egyaránt egészségesebb növényeket termeszthetnek. Méghozzá hatékonyabb és fenntarthatóbb módon.

Korábban itt írtunk arról, hogy az EU elkaszálta a Bayer és a Monsanto egyesülését.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mi áll az indiai gazdák nagyszámú öngyilkosságának... Szerencsések vagyunk, hogy nincs ránk hatással a Monsanto, vagy az érintett gazdák csak bűnbakot keresnek adósságproblémáik tekintetében? Önöknek mi a...
A Monsanto 250 idénymunkást keres Nagyigmándra Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemébe 250 idénymunkást keres a kukorica-betakarítás kezdetére, közülük 90 főt jövő é...
Intézkedések kontra aratás Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; t...
Kötelezettségvállalással zárult a Monsanto ügye... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Monsanto Hungária Kft. vállalásait, amelyek teljesítésével a cég összhangba hozza a vállalkozásoknak szól...
Tömeges leépítés a Monsantónál Úgy tűnik a GMO-ellenesség utolérte a vetőmagokat és növényvédőszereket áruló Monsantót, ugyanis jelentősen csökkent a forgalma. Tavaly, egyetlen negy...
Szinte minden német vérében megtalálható a glifozá... A németek a glifozát betiltását követelik. Követelésük pedig nem feltétlenül alaptalan. Helyi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a német lakosság 99...