Hallal pótolnák a koronavírus járvány miatt hiányzó húsokat

Átmeneti húshiányt okozhat a járvány miatti élelmiszerfelhalmozás, de van más választás is a szükséges fehérjeforrás bevitelére. A koronavírus terjedése következtében kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben. Számos helyen emelkedtek a fogyasztói árak is. A hazai termelésű halakból ugyanakkor jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak, a MA-HAL a halfogyasztást javasolja az átmeneti húshiány megoldására.

A rendszeres halfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Az anyag szerint a rendszeres halfogyasztás kedvező élettani hatással bír, egészségvédő hatású. A halhús teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek. Mivel a halhús vitaminokban gazdag és élettanilag fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, bizonyítottan hozzájárul az emberi immunrendszer egészséges működéséhez, melyre most különösen szükség van – írják.

Több üzletben is részleges átmeneti húshiány alakulhat ki, erre jelenthet megoldást a halfogyasztás növelése - képünk illusztráció
Több üzletben is részleges átmeneti húshiány alakulhat ki, erre jelenthet megoldást a halfogyasztás növelése – képünk illusztráció

Jelenleg is tartanak a tavaszi halászatok

A MA-HAL közleménye szerint most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek. A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy a hagyományos halforgalmazó helyeken kívül a húsüzletek is kapcsolódjanak be a halforgalomba, ahogy azt a karácsonyi időszakban is tenni szokták. Ezen kívül a halászati vállalkozások is többet fognak tenni azért, hogy telephelyeiken, halboltjaikban folyamatosan lehessen tisztított, friss halat kapni.

A MA-HAL általános célja, hogy javítsa Magyarország területén a hal termékpálya szereplőinek a versenyképességét. Ellássa a halászati és akvakultúra ágazat szakmai érdekképviseletét, hosszú távon elősegítse a hazai haltermelés fenntarthatóságát, elérje a halgazdálkodási tevékenységet végzők szakmájának kedvezőbb társadalmi megítélését.

(OS)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Állami támogatás kapható a kéknyelv vakcinázásra... Idén jól állunk a kéknyelv betegség terén. Hazánkban 2015-ben nem volt újabb megbetegedés, de a gazdák figyelme továbbra sem lankadhat, bármikor felüt...
Kéknyelv betegséget mutattak ki Tolnában Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban. Az állategészségügyi hatóság a szükséges in...
16 településen korlátozás a kéknyelv miatt Tovább folytatódik a kéknyelv járvány miatti rendelkezések sorozata. Baranya tizenhat településén a megyei kormányhivatal pécsi élelmiszerlánc-biztons...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Halfogyasztás és haltermelés Magyarországon Továbbra is az EU-s országok listájának végén kullogunk a halfogyasztást illetően. Ennek ellenére az idei Budapesti Halfesztivál volt a földrész legna...
Több pénz jut a halgazdálkodásra Jó hírt kaptak a hazai halgazdálkodással foglalkozók. A következő években több pénz jut ugyanis a halgazdálkodás fejlesztésére, mint az előző Európai ...