Halálos lisztériafertőzés a magyar üzemből – fertőtlenítettek, ellenőriznek, tájékoztatnak

Közleményt adott ki a 9 ember halálát okozó lisztériával fertőzött zöldségekkel kapcsolatban a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség. Leírták, mit kell tenni a fertőzés elkerüléséhez, továbbá azt is, milyen intézkedések történtek a halálos lisztériafertőzés okainak megszüntetésére a magyarországi gyárban.

A közleményt változtatások nélkül osztjuk meg, ezen a hivatkozáson található meg. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség az alábbi közleményt szeretné közzé tenni az elmúlt napok a Greenyard Hungary Kft. által gyártott fagyasztott zöldségek visszahívását érintő hírekkel kapcsolatban.

Halálos lisztériafertőzés - közleményt adott ki a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség
Halálos lisztériafertőzés – közleményt adott ki a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség

Egy hír megjelenítésének mikéntje, – illetve az azóta a témához kapcsolódó  írások – akár akaratlanul is – nagyon súlyos piaci károkat okozhatnak egy ágazatnak, amelyik fontos szerepet játszik a zöldség-gyümölcs fogyasztás általános növelésében, és szezonon kívüli bővülési lehetőségek kiaknázásában. Ugyanakkor van egy terméke –  a gyorsfagyasztott kukorica – melyben az ágazat piacvezető Európában.

A NÉBIH bejelentése alapján a gyártó nem hibázott, amikor elővigyázatosságból visszahívta termékeit. A gyártó a gépsort azóta átalakította, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntette, a gyártás próbaüzem szinten megindult. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az eltúlzott negatív hírek terjesztése beláthatatlan következményekkel járhat. Tagvállalataink vallják, hogy ez az ágazat  igazán jó minőségű és egészséges terméket állít elő, elkötelezettek, és az elvárt gondosság mellett végzik tevékenységüket. Emiatt is fontosnak érezzük, hogy a tájékoztatás egy ilyen sajnálatos eset kapcsán is teljes körű és objektív legyen.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a lisztéria (több alfajjal) egy elsősorban talajban élő baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben. A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 3-4 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor ezek a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak. A kicsomagolt  gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását.

Minden élelmiszeren van valamilyen mikrobiológiai jelenlét. Vannak, amelyek veszélyt jelenthetnek. Azonban megfelelő határérték mellett és az előírás szerint elkészítéssel ezek sem okozhatnak gondot. Azt is tudni kell, hogy a -18 C-fok alatti hőmérsékleten a mikrobák nem pusztulnak el, tehát amikor felengedtetjük ezeket, újra virulenssé válnak. A fertőzés megelőzésének egyszerű és jó hatásfokú lehetősége tehát a következő: a termékeket főzés után kell fogyasztani, a főzést felengedtetés nélkül, forró folyadékban kell kezdeni  és az újraforrástól számítva legalább 3-4 percig forralni. A felengedett terméket ne fagyasszuk vissza, és ne használjuk fel a későbbiekben sem. Mindezeket a tasakon található felhasználási javaslat minden esetben tartalmazza.

Ki szeretnénk azt is emelni, hogy egy tipikus magyar élelmiszerüzem, zöldség feldolgozó szigorú és rendszeres ellenőrzésekkel, minőségbiztosítási rendszerekkel igyekszik garantálni a fogyasztók felé, hogy az általa előállított feldolgozott élelmiszer nem csak egészséges, de biztonságos is.

Ezt szolgálja ez a termékvisszahívás is, ami a felelősségvállalást is igazoló preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek, különösen nem, hogy  mérgezők lennének. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy tagvállalataink egyeztetve/közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében. Külső szakértők bevonásával korszerűsítik és aktualizálják az ágazatban korábban kidolgozott Jó Higiéniai Gyakorlat és Jó Gyártási Gyakorlat eljárás köteteket, amelynek változásait beépítik a HACCP-rendszerükbe. A jelenlegi gyártási időszakban a kialakult helyzetet kezelendő a feldolgozók az alapanyag-termelőkkel, farmerekkel egyeztetve, értékmentésként igyekeznek átvállalni a megtermett nyersanyag feldolgozását, a termelők veszteségének elkerülése érdekében.

2018. július 8.
Sebesta Péter
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Figyelmeztet a Hivatal: veszélyesek lehetnek a gyo... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagálla...
Hűtőház épült Csornán 150 millió forintos vidékfej... Az elnyert, mintegy 150 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően a Hanság-Fertőmenti TÉSZ egy 450 tonna kapacitású hűtőházat épített Csor...
Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a l... Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó ...
Támogatások beruházásra, állattenyésztésre, erdész... Januárban több olyan agrárhírről számoltunk be, amiben leírtuk, hogy milliókkal és milliárdokkal segítették a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ter...
Megint magyar termékekben találtak lisztériaszenny... Az Európai Unió RASFF rendszerében 2021 januárjában riasztás jelent meg, mely szerint magyar eredetű gyorsfagyasztott csemegekukoricát hívtak vissza ...
A pénzügyminiszter szerint Karcag lesz Európa közp... A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az A...