Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra

A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdhetik meg virágzásukat. Sajnos ez nem így történt!

Egy erős hidegfrontnak köszönhetően az elmúlt napokban visszatértek a hajnali fagyok, sok helyen mérhettek a gazdák mínusz 2-3 fokot is hajnalban és napközben sem melegedett az idő 10-12 fok fölé, illetve az erős szél még inkább fokozta a hidegérzetünket.

Miért veszélyes a késői fagy a növényekre?

A jó idő és a hirtelen felmelegedés hatására a fák felébredtek téli álmukból, beindult a növényi nedvek keringése és ezzel együtt a virágzás is. A virágzás idején érkezett erős lehűlés és a vele járó hajnali fagyok hatására a fákon lévő termőrügyek és virágok nagyon könnyen károsodhatnak, elfagyhatnak. Ennek egyértelmű következménye lehet a terméskiesés, ami jobb esetben csak részleges, fagyzugos területen lévő fáknál viszont teljes terméskiesés is bekövetkezhet.

Ilyenkor, virágzás idején a legveszélyesebbek a fagyok
Ilyenkor, virágzás idején a legveszélyesebbek a fagyok

 

A szántóföldi növények esetében sem túl pozitív a hajnali fagyok visszatérése. A korán elvetett kukorica elképzelhető, hogy a hideg hatására vontatottabban fog kelni, esetleg ki sem tud kelni minden elvetett mag, így a szántóföldi növények tekintetében is várható sajnos terméscsökkenés. A már kikelt, gyökeret eresztő növények esetében a mínusz 2-3 fokos hajnali fagyok nem feltétlenül okoznak maradandó károsodást, de alaposan szemügyre kell venni a táblákat, jelentkeznek-e fagyás tünetei a növényállományon.

Hogyan lehet védekezni a tavaszi fagyok ellen?

Őszi vetésű növények esetében sajnos nincs mit tenni, de mivel ezek a növények már kifejlett gyökérzettel rendelkeznek és jó eséllyel elég erősek is, ez a kis fagy bennük nem okoz nagy károkat.

Tavaszi vetés esetén, mint például a kukorica, folyamatosan figyelemmel kell követni az időjárás-előrejelzéseket és akkor elvetni a magokat, amikor már nem várható erős lehűlés, illetve a talaj hőmérséklete folyamatosan 10 fok fölött van.

Gyümölcsfák esetében lehet védekezni a tavaszi fagyok ellen, mégpedig a virágzás kitolásával. Ezt úgy érhetjük el, hogy kora tavasszal napközben folyamatosan öntözzük a fák törzsét. Ekkor a víz párolgása hőelvonással jár, ami csökkenti a gyümölcsfák hőmérsékletét, így akár 1-2 héttel is kitolható a gyümölcsfák virágzása.

Mi a helyzet Európában?

A lehűlés nem csak hazánkat érte el, hanem Európa nagy részén befolyásolta az időjárást és ezzel a mezőgazdasági munkálatokat is. Az előrejelzések szerint a szeszélyes áprilisi időjárás tovább folytatódik Európa több országában is. Németországban és Franciaországban marad a változékony idő, napos, esős és szeles szakaszok váltakozásával és 16-18 fokos maximum hőmérséklettel. Pozitívum, hogy hajnali fagyra már nem kell számítani.

De hogy egy ellenpéldát is vegyünk, Spanyolországban igazi tavasz van, 20-25 fokos maximumokkal és éjszaka sem csökken a hőmérséklet 10 fok alá, így itt ideálisak a körülmények a mezőgazdasági munkálatokhoz.

Hazánkban lassú javulás látható az előrejelzésekben, ami megnyugtató lehet a gazdáknak. Előreláthatóan ideálisak lesznek a körülmények a tavaszi növénytermesztési munkálatok elvégzéséhez és a gyümölcsösökben sem kell további fagykároktól tartani.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...
Svájcban is védeni kell a szőlőt a fagytól Az elmúlt napok gyászos időjárása nem csak hazánkban okozott problémát. Svájcban a szőlősgazdáknak ugyanúgy meggyűlt a baja a hajnali fagyokkal, ahogy...
Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb ... Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyü...
Elfagyott a termés, érkezik az újabb tanyaprogram... Ez a hét elsősorban az április végi fagyok hatásairól szólt. Az országban sok gazda járt pórul, egyes helyeken a termés 100 százaléka károsodott. Közb...
Itthon a fagy, Franciaországban a csökkenő export ... A tavaszi fagyok a szőlőnek sem használtak, több ezer hektáron ment tönkre az idei termés. A francia gazdákat közben más probléma mozgatja, mégpedig a...