Hagyományok és innováció keveredik a debreceni egyetemen

Másfél évszázados hagyományok és innovatív képzés – ezeket egyszerre kínálja hallgatói számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az egyetem egyik különlegessége, hogy már három szakon is részt vehetnek duális képzésben a hallgatók.

A debreceni agrárfelsőoktatás 150 éves jubileumát ünnepli jövőre, 1868-ban Magyarországon elsőként itt indult magyar nyelvű mezőgazdasági képzés. A Quacquarelli Symonds World University Rankings évek óta a világ kétszáz legjobb képzőhelye között tartja nyilván a kart, ami teljes körű oktatást kínál a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen, a mesterképzésen és a szakirányú továbbképzésen át a doktorképzésig.

Már 3 szakon elérhető a duális képzés a debreceni egyetemen
Már 3 szakon elérhető a duális képzés a debreceni egyetemen

 

Az új képzési követelményeknek megfelelően a kompetenciaalapú oktatásra helyezzük a hangsúlyt. Hallgatóink három szakon kapcsolódhatnak be duális képzésbe, 13 szerződött vállalatnál töltik gyakorlatukat már az első évfolyamtól, és folyamatos ösztöndíjat kapnak. Összességében csaknem 800 agrárágazati partnerrel állunk kapcsolatban, akik a gyakorlati lehetőségek mellett szakdolgozati témákat is ajánlanak diákjainknak – sorolja Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A korábbi öt alap- és nyolc mesterszak mellett 2017 szeptemberétől újraindul a debreceni agrárkaron az ötéves agrármérnök képzés, ami gazdasági ismeretekre és erős alapozó tárgyakra (biológia, kémia, élettan) építve garantálja, hogy az itt végzett szakemberek bármilyen vállalkozási környezetben innovatívan tudjanak a kihívásokra reagálni.

Az 5 éves agrármérnök képzés komoly alapokkal és ráépülő tudással vértezi fel az itt tanuló hallgatókat
Az 5 éves agrármérnök képzés komoly alapokkal és ráépülő tudással vértezi fel az itt tanuló hallgatókat

 

A kar campusán az elmúlt években olyan európai színvonalú beruházások (halbiológiai laboratórium, élelmiszertechnológiai tanüzem) valósultak meg, melyek illeszkednek az egyetem fókuszterületeként meghatározott egészségipar, illetve az ország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájához. Az új infrastruktúra szolgálja egyrészt a kutatásokat, másrészt a leendő élelmiszermérnökök gyakorlati oktatását. Ez egyébként a legnépszerűbb képzés a MÉK-en, amely angol nyelven is elérhető – teszi hozzá a dékán.

A debreceni egyetem a hagyományokat is hűen őrzi
A debreceni egyetem a hagyományokat is hűen őrzi

 

Az intézmény hűen őrzi csaknem másfél évszázados agráros hagyományait, az utolsó évesek minden tavasszal „sárgulnak” államvizsga előtt és korsóavatást tartanak. Mindeközben az évtizedekkel ezelőtt oklevelet szerzett hallgatók életútját is követi az alma mater, rendszeresen jubileumi diplomaosztón köszöntik a 60, 70, 80 évvel ezelőtt végzett egykori diákokat. Ahogy a kar mottója is tartja: Az Agrár egy család, egy csapat!

Forrás és fotók: www.unideb.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Életképtelen lenne a magyar mezőgazdaság a támogat... Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne - jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs...
Augusztus elsejétől indul a Gödöllőről irányított ... Hatékonyságnövekedést és infrastrukturális fejlődést eredményez, hogy ősszel már a gödöllői Szent István Egyetem része lesz a gyöngyösi és a keszthel...
Országos egyesítés az agrár-felsőoktatásban: több ... Új felsőoktatási intézmény jön létre Szent István Egyetem néven 2020. augusztus 1-től - hangzott el az alapítás alkalmából szervezett eseményen az eg...
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme... 2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az int...