Hagyma információs bank segítheti a magyar termesztőket az érvényesülésben

Kis mennyiségben még kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, a termelők közepes hozamra számítanak. A magyar hagymatermesztés az éves 10-12 kg/fős fogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni. A hazai termelők a jövőben hagyma információs bank létrehozását tervezik. Ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítanának az importtal szembeni arányon, illetve a hazai ellátás biztonságán.

A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, gyakorlatilag megszűnt a házi tárolás. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is: a magyar hagymának lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyeznie. Mindehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye.

Hagyma információs bank segítségével jutnának előrébb a magyar termesztőket a piacon és a termelésszervezés során is
Hagyma információs bank segítségével jutnának előrébb a magyar termesztőket a piacon és a termelésszervezés során is

A NAK-on belül 2017 tavaszán hagyma munkacsoport jött létre, ami a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben tölt be hiánypótló szerepet. Alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a minőség a piaci igényeknek megfelelő maradjon a betakarítástól számított 5-6 hónapon keresztül. Cél még az is, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal értékesíteni. Ehhez olyan tárolókapacitás kiépítése szükséges, amikkel a magyar hagymakészlet január helyett március-áprilisig kitart.

A hazai hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés és értékesítés segítheti

A munkacsoport szerint a jövőben a jó szervezéssel is növelhető a hazai áru szerepe. A technológia terén is fejlesztések szükségesek. Ezek főként a betakarításra, a növényvédelemre, a gyomirtásra, a tápanyag-utánpótlásra és az öntözésre fókuszálnak. A termelők versenyképességének növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szakmai programokat és konzultációkat szervez. Legutóbb augusztus 6-án, Kamuton tartottak nagyszabású fajtabemutatót, ahol a résztvevők a Földesi István termelőnél tavasszal elvetett közel 20 fajtát, valamint a hatékony termesztést segítő technológiákat ismerhettek meg. A rendezvényen 80 termelő vett részt, ami az ország nagyobb termesztőinek kétharmada.

Így teljesít a magyar hagyma

Az éves hazai termésmennyiség vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna. A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. Bár a vöröshagyma termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztések következtében emelkedtek a hozamok. A területalapú támogatások adatai alapján 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát. Idén a termelők átlag körüli, esetleg valamelyest az alatti termést várnak. A termesztők a munkacsoport ülésén egy hagyma információs bank létrehozásáról is egyeztettek. Ez egy, a kamara által kezelt központi adatbázis lenne, amelyben a termelők önkéntesen adnának hozam és minőségi adatokat, valamint az áruházláncok igényei is megjelennének benne. Mindez a hagymapiacon való tájékozódást és tervezhetőséget erősítené, illetve alapja lehetne a későbbi közös termelésszervezésnek és értékesítésnek, a kereslet és a kínálat összehangolásának.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma... A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év ...
Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Pompás virág, markáns illat A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagy...
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport ... A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növe...
Bőséges a vöröshagymatermés, olcsóbb lesz a halász... Az EU-ban 2016-ban bőséges hagymatermést takarítottak be, ezért a hagyma ára csökkent. 2017-ben az előző évről áthúzódó készletek nyomást gyakoroltak ...