A sárgarépa hazánkban is igen közkedvelt és keresett zöldségnövény, de különösen az északi népeknél van a figyelem központjában. Ott különösen sokat termelnek és sokat is fogyasztanak belőle. A magyarországi sárgarépa-termesztés az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, bár a fogyasztás nem csökkent. Ennek megfelelően megerősödött az import jelentősége. Cikkünkben a magyar és az európai viszonyokat is vizsgáltuk.
Hazánkban a gyökérzöldségek közül a sárgarépát termesztik a legnagyobb termőterületen, az összes zöldségtermesztő terület kb. 5 százalékán. Ez a gyakorlatban 5-7 ezer hektárt jelent a feldolgozóipar igényeinek függvényében. Termésátlaga hektáronként 16 tonna. Friss fogyasztásra 40-50 ezer tonnát termesztenek, míg az ipar 35-40 ezer tonnát vásárol fel. Keveset exportálunk belőle, de annál többet importálunk, leginkább Hollandiából.
Ennek ellenére Hollandia csak az ötödik a legjelentősebb sárgarépa-termelők között 555 ezer tonnával. A listát Lengyelország (735 ezer tonna) vezeti, amit az Egyesült Királyság (696 ezer tonna) és Németország (584 ezer tonna) követ, de az első nyolcban megtalálható nem északi ország, Törökország, (570 ezer tonna) Olaszország (492 ezer tonna) és Spanyolország (373 ezer tonna) is.
Hazánkban 2013-ban 63 ezer tonna sárgarépa termett, de a 2000-es évek elején még 100 ezer tonna körül alakult az éves termésmennyiség. Azóta a számokban csökkenő trend figyelhető meg. A negatív rekord tavaly következett be, amikor is összesen csak 51 ezer tonna sárgarépát takarítottak be a hazai földekről.
Az európai országok 2013-as sárgarépa-kibocsátását az alábbi táblázat foglalja össze.