Ha nagy stressz éri a növényt, az Amalgerol a megoldás

Az Amalgerol gyógyszer a növénynek és orvosság a talajnak egyaránt. Megoldást jelent a növényi problémákra. Hogy milyen sokrétűek is az alkalmazásának lehetőségei arról Takács Attilával, a Hechta Kft. ügyvezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Hogyan jött létre a Hechta Kft.?

Az Amalgerol gyártója, az osztrák Hechenbichler GmbH a rendszerváltáskor hozta be Magyarországra a termékét, egy Cherole Kft. nevű magáncég forgalmazásában. Ezt a céget vásárolta meg később a Cheminova és hozta létre a Cheminova Magyarország Kft, ami 10 év alatt, 2007-től egy 300 millió Ft-osból egy hét milliárd forintos forgalmú céggé vált. Amikor aztán a dán Cheminova-t megvette az amerikai FMC vállalat, az Amalgerol márka forgalmazása tovább került ehhez a céghez. Mivel azonban az osztrák tulajdonos nem tudott megegyezni az amerikaiakkal a folytatásról, arra az elhatározásra jutott, hogy egy saját céget alapít az Amalgerol forgalmazására. Ez lett a Hechta Kft. Én magam az FMC éléről érkeztem a Hechta Kft. ügyvezetői székébe. Jelenleg a cégünknek már négy olyan területi képviselője van, akik már 10 éve foglalkoznak az Amalgerol termékkel.

Takács Attila a Hohenheimi Egyetemen, Németországban eltöltött másfél év egyetemi képzés után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzet diplomát, növényvédelmi szakon 1996-ban. Első munkahelye a Magyar Kwizda Kft. volt, ahol területi tanácsadóként dolgozott. Eközben kapott diplomát a Janus Pannonius Tudományegyetemen, Pécsen közgazdászként, marketing szakon. 2001 és 2007 között a Dow AgroSciences Hungary Kft.-nél volt területi képviselő és fejlesztő. 2007-ben kezdett területi képviselőként, majd lett kereskedelmi igazgató a Cheminova Magyarország Kft.-nél, aminek 2010-ben az ügyvezetője lett. A Cheminova dán céget az FMC amerikai nagyvállalat vásárolta fel 2016-ban. Az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetőjeként 2018 januárig dolgozott, majd 2018 októberében kilépve a cégtől megalapította a Hechta Kft.-t.

Takács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője
Takács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője

Az Amalgerol sokfél hatással bír, de mik is ezek röviden összefoglalva?

Az Amalgerol olyan, mint az emberi gyógyászatban a svédcsepp. Ha műtét vagy komoly betegség után legyengül az ember szervezete, az immunrendszere és az egész fizikuma, akkor svédcseppet kap. Ez egy növényi kivonat, ami nagyon sok tápelemet, növényi hormont tartalmaz, van benne fehérje, aminosav is. Éhesebbé teszi az embert, így sokkal hamarabb felépül a műtét után. Körülbelül így kell elképzelni az Amalgerolt is, a növényekre pozicionálva. Ez is egy növényi kivonat, tartalmaz hormonokat és különböző olyan molekulákat, amelyek a növényeknek nem kell felépíteni. Stressz esetén, legyen az fagy, jég vagy egyéb probléma, a növény életfolyamatai lelassulnak és megpróbál úrrá lenni a negatív hatásokon. Ha ilyenkor megkapja az Amalgerolt, „éhes lesz”, felpörög az egész szervezete és sokkal gyorsabban kikerül a nehézségekből.

A stresszes növény növekedése megáll, sárgul, leszáradnak a levelei és ez a termék pont ezeknek a tüneteknek a kezelésére való. Tehát ez egy növényi roboráló szer.

Ha jól tudjuk, a talajéletre is jó hatással bír.

Igen, az Amalgerolnak van még egy további kedvező tulajdonsága is. Mivel rövid szénláncú vegyületek alkotják, ezek hatással vannak a talajban a talajbaktériumokra is. Kísérletek bebizonyították, hogy a talajban alkalmazva, a talajbaktériumok aktivitása 30-50 százalékkal nő, magyarul felszaporodnak benne a talajbaktériumok. Ennek az az oka, hogy az Amalgerol hormonokat, tápanyagot tartalmaz, továbbá olajtartalma révén életteret biztosít a baktériumok számára.

Hogyan kell alkalmazni?

Vetés előtt és vetés után, de kelés előtt, a gyomirtással egymenetben kell hektáronként 4-5 liter kijuttatni. A stressz kezelésére pedig általában 3-4 liter javasolt, függetlenül attól, hogy milyen kultúráról beszélünk. Felhasználó a szántóföldi kultúrákban, szőlőben, de zöldségeknél-gyümölcsöknél egyaránt. Utóbbiban növelni kell a dózist 4-5 literre hektáronként. Nem az a lényeg, hogy milyen növényről van szó, hanem az, hogy stresszes állapot lépett-e fel.

Most a fagy elleni védekezés az aktuális.

Bebizonyosodott, hogy ha a virágzás előtt álló gyümölcsfákat Amalgerollal kezelik a fagy előtt egy két nappal, akkor az elfogyott virágoknak a mennyisége a felére csökken. Közvetlen fagykár utáni kezeléssel, majd azt 2 hét múlva megismételve is nagyon sokat lehet javítani a fagy negatív hatásain. Most ilyen célra használják a terméket a legnagyobb mennyiségben, elsősorban a gyümölcsösökben, valamint a repce- és búzatáblákban.

Melyik kultúrában a leghatékonyabb a termék?

Stresszmentes körülmények között használva a szer mintegy tíz százalékos termésnövekedést eredményez. Ám minél nagyobb problémák lépnek föl, annál nagyobb az Amalgerol hasznosulása. Ezért a szert általában nem technológiában használják, hanem eseti jelleggel, vész esetén.

Melyik kultúrában alkalmazzák a legnagyobb mennyiséget?

Minél kényesebb egy növény, annál több termék fogy. Így repcében és napraforgóban gyakran használják, illetve jelentős mennyiség fogy belőle a zöldségkertészetekben. Hajtatásban is gyakran alkalmazzák, az üvegházakban pedig csepegtető öntözéssel juttatják ki. Régebben a cukorrépa-termesztésben is nagy mennyiség fogyott.

Illetve nagyon sokan használják az Amalgerolt talajkezelésre, mert sokan észrevették, hogy vetés után, kelés előtt permetként kijuttatva a kelés egységes lesz tőle.

Milyen hatással van a koronavírus a cég működésére?

Nincsenek ellátási gondjaink a koronavírus miatt, ki tudunk szolgálni minden fogyasztói igény. Várjuk ügyfeleink megkeresését.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Phylazonit technológia a kukoricatermesztésben A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió hektár. Nagymértékű elterjedését a...
Legális energiabomba a növényekre A növénykondícionáló termékek használatával lényegesen javul a növény vízfelvétele és vízhasznosítása. Egyrészt nagyobb lesz a gyökértömeg, másrészt k...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Támogassa a növényei immunrendszerét Albittal Az Agromag Kft. forgalmaz egy olyan növénykondicionáló anyagot, amely támogatja a növényekben végbemenő pozitív hatású biológiai mechanizmusokat, ame...