Cikksorozatunk első részében megnéztük, mik a leggyakoribb tápanyaghiány-fajták, mi okozhatja őket, és hogyan kezelhetőek. A 2. részben gyakorlatiasabb vizekre evezünk, és fotókon keresztül megmutatjuk, milyenné válnak a legjellegzetesebb növények egy-egy tápanyaghiány esetén.
A szántóföldi növényeken kívül a zöldségeket és gyümölcsöket is megviseli a tápanyaghiány, aminek „hangot is adnak”. Jellemző tüneteket produkálnak, amelyekkel jelzik felénk, hogy valami gond van, tegyünk ellene! Most vegyük sorra ezeket!
Ha a paradicsomnál a következőket észleljük, minden bizonnyal tápanyaghiánnyal van dolgunk:
Így néz ki egy egészséges kukorica levele:
Így pedig, ha valami probléma van:
A bórnak alapvető szerepe van a virágzásnál, sejtosztódásnál. Így bórhiány esetén a hajtások növekedése leáll, a tenyészőcsúcsok elhalnak, deformáltak lesznek a levelek, és elszáradnak a virágok is. Bórigényes növények: repce, napraforgó, cukorrépa, szőlő és burgonya
A magképződéshez, gyökérnövekedéshez és betegségekkel szembeni ellenálláshoz nagy szükség van cinkre a növényeknek. Ha cinkhiány lép fel, akkor valószínűleg magas a talaj pH értéke, homokos vagy agyagos a talaj, de nagyadagú foszfor-trágyázás is okozhatja.
A foszforhiány jellemző tünete az idősebb, alsóbb leveleken a vörös vagy bíborszínű elszíneződés. A levelek vékonyak maradnak, lassan, satnyán növekednek, a virágzás és a megtermékenyülés is gyenge, a szemtermés is csökken, a gyökerek fejletlenek maradnak.
Forrás: gazigazito.hu
A folytatásban további tápanyaghiány-tüneteket veszünk sorra, mint a kálium-, vagy kálciumhiány, a kén-, mangán-, magnézium-, nitrogén-, réz- és vashiány . Kövesse híreinket!