Ha gyógyszert szedünk, ártalmas is lehet a gyógynövény fogyasztása

Az köztudott, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják más készítmények hatását. És a legtöbb gyógyszer szedésekor nem célszerű alkoholt fogyasztani. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy néhány gyógynövény is megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását. A gyógyszer felírásakor tájékoztassuk a háziorvost arról, milyen gyógynövényeket fogyasztunk rendszeresen.

A memóriajavítóként ismert Gingko biloba, azaz a páfrányfenyő tartalmú készítmények fokozzák a keringést (így javítva az agyi vérellátást is) és emellett hatással vannak a vérlemezke aggregációjá ra is, épp ezért nem célszerű olyanoknak alkalmazni, akik véralvadásgátlót is szednek.

A kasvirág (Echinacea purpurea) immunerősítő, influenza és megfázásos tünetek megelőzésére használják. Azonban fokozhatja a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel összefüggő májkárosodás kockázatát
A kasvirág (Echinacea purpurea) immunerősítő, influenza és megfázásos tünetek megelőzésére használják. Azonban fokozhatja a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel összefüggő májkárosodás kockázatát (Fotó: Pixabay)

Óvatosan, ha véralvadásgátlót szedünk

A fokhagyma erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Viszont ez is fokozza a véralvadásgátlók hatását, így együttes alkalmazásuk nem ajánlott.

A gyömbér amellett, hogy kiváló immunerősítő, görcsoldó hatása is jelentős.

E növénynek is van véralvadást gátló hatása, így ilyen szerekkel együtt szedve kockázatot jelent. A ginzenggel is hasonló a helyzet.

Az orbáncfű sokszor lehet bűnös

Az orbáncfű kiváló gyógynövény. Álmatlanság és enyhe depressziós tünetek fennállásakor alkalmazzák, azonban nagyon sokféle gyógyszer hatását gyengíti. A véralvadásgátlóknál maradva, míg az előbbi növények a gyógyszer hatását felerősítik, azzal okozva kockázatot, addig az orbáncfű gyengíti azt, és e tulajdonsága nem csak e gyógyszercsoportra igaz.

Az orbáncfű gyorsítja a szervezetbe juttatott gyógyszerek lebontását a májban, ami miatt hiába van jól beállítva a gyógyszer dózisa, ha a beteg emellett orbáncfű tartalmú készítményt szed, akkor olyan, mintha a gyógyszerekből kisebb adagot vett volna be a kelleténél.

Ez igaz szinte az összes gyógyszercsoportra, így a fogamzásgátlókra vagy a kilökődés gátlókra is transzplantációt követően…

Minden mindennel összefügg…

A kasvirág (Echinacea purpurea) immunerősítő, influenza és megfázásos tünetek megelőzésére használják. Azonban fokozhatja a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel összefüggő májkárosodás kockázatát.

A zöld tea K-vitamint tartalmaz, hatástalaníthatja a warfarint és kumarint, így vérrögképződésre hajlamosíthat.

A grépfrút olaja hasonló hatású, gátolja egyes gyógyszerek (sztatinok, kalciumcsatorna-blokkolók) felszívódásához szükséges enzim hatását.

Az aloe vera belsőleges használatakor eshet a vér káliumszintje. Ez szívritmus-zavarokat, valamint digoxint szedőknél szívpanaszokat okozhat.

A görögszéna fokozza a warfarin- és kumarinszedés mellett fellépő vérzés kockázatát. Azzal pedig, hogy csökkenti a vércukorszintet, cukorbetegeknél hipoglikémiát okozhat túlzott szedése a beállított gyógyszerek mellett.

Az édesgyökér kiváló gyomorpanaszokra, hörghurutra, emellett torokfájásra és egyes vírusfertőzésekkor is alkalmazzák. Azonban emelheti a vérnyomást, és csökkenti a vér káliumszintjét.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Miről szól pontosan a gyógynövény-stratégia? A gyógynövényágazatban jelenleg több, mint 20 ezer ember dolgozik Magyarországon és nyújt nekik biztos megélhetést. A legutóbbi gyógynövény stratégia ...
Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenén... Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben...
Kúrálja és előzze meg a téli betegségeket ezekkel ... A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás. A télies időjárás miatt fontos felkészülni a betegségek megelőzésére és az enyhébb lefolyású meghűl...
Pálinka, selyem, gyógyszer: ezekre is jó az eperfa... A legfontosabb eperfafaj, a fehér eper Kínából származik. Mára szinte az egész világon elterjedt. Genetikai anyagának védelmére komoly kutatási progra...
Embert is gyógyíthat egy talajbaktérium? Több kutató gondolja azt, hogy a napjainkban egyre gyakrabban előforduló asztmás eredetű megbetegedések és a különböző allergiák egy okra vezethetők ...
Új, a gazdáknak kedvezőbb ültetvénytelepítést támo... Új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetésével készül az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program forrásainak segítségével. Nagy Ist...