Gyümölcs- és szőlőültetvények szüret utáni lombtrágyázása

Csonthéjas kultúráink közül a késői érésű őszibarack és a szilva szedése zajlik, a nyári almák után a télálló alma- és körtefajták szüretelése elindult, a szőlő betakarítása is elkezdődött. A szüret után azonban a növény sem pihen, így a kertészeknek sem szabad. Az ültetvények készülnek a következő tenyészidőszakra, gyűjtik a szükséges tápanyagokat, raktározzák őket, hogy a téli pihenő után nagy lendülettel tudjanak az újraindulásra koncentrálni.

Az almaszüret után a növény nem pihen, készül a következő tenyészidőszakra, gyűjti a szükséges tápanyagokat, raktározza őket, hogy a téli pihenő után nagy lendülettel tudjon az újraindulásra koncentrálni.

A letermett gyümölcs- és szőlőültetvényeket fel kell készíteni a következő évi startra, különösképpen a téli és kora tavaszi fagykárok mérséklése érdekében. Az elmúlt néhány év megmutatta, hogy nem telik el év fagykár nélkül, így érdemes megteremteni azokat az alapokat, amik segíthetik az állományokat a hideg stressz tűrésére. Legjobb azonban az egész szezonban jó kondícióban tartani a növényeinket, fenológiát támogató tápanyag-utánpótlással és anyagcserét fokozó, stresszcsökkentő stimulátorokkal.

A letermett szőlőültetvényeket fel kell készíteni a következő évi startra, különösképpen a téli és kora tavaszi fagykárok mérséklése érdekében.

A nagy levélfelületnek köszönhetően a tápanyagok egy részét hatékonyan kiadhatjuk lombtrágya formájában. Az érést támogató káliumos, foszforos, mikroelemes kezelések már a rügydifferenciálódást is segítik, valamint raktároz is belőlük a növény. Szüret után a kálium, a foszfor mellett mikroelemek kiadásával javítjuk a télállóságot, felkészítjük a szöveteket a fagyási károk ellen, támogatjuk a fásodási folyamatokat (vesszőérés), feltöltjük a rügyeket a tavaszi újrainduláshoz. A fagytűrést a káliumellátás fokozza, a nitrogén viszont csökkenti.

A GREEN HAS ITALIA komoly figyelmet szentel a minőségi alapanyagokra, amit a prémium folyékony műtrágyáik és az aminosav bázisú termékeik előállításánál is használnak.

A GREEN HAS ITALIA több évtizedes kutatási és fejlesztési munkája segítette a termékeit ahhoz a minőséghez, ami szélsőséges időjárási körülmények között is jó felvehetőséget és hatékonyságot biztosít. Komoly figyelmet szentelnek a minőségi alapanyagokra, amit többek között a prémium folyékony műtrágyáik, valamint specialitásaik és aminosav bázisú termékeik előállításánál használnak.

Kínálatunkból már az érési folyamatok segítésekor ajánljuk a HASCON M10 AD (P 15, K 20 + B + Mo + Mn) nevű készítményt. Különleges tápanyagarányának (N:P:K 0:3:4) köszönhetően úgy támogatja az érést 2-3 liter/ha dózisban, hogy növeli a gyümölcsök cukor- és szárazanyag-tartalmát, növeli a termés érzékszervi minőségét (szín, íz, illat). Kálium túlsúlyos lombtrágyánkkal, a Kinglife 3-5-40 felhasználásával (3-5 kg/ha dózisban) még jobb hatást érhetünk el. A szüret utáni kezelések pedig a fás részek beérésének fokozását, azaz a szövetek fásulásának folyamatát támogatják, segítik a rügydifferenciálódást és növelik a téli, kora tavaszi fagyokkal szembeni toleranciát (majd tavasszal, fagyvédelemben is használható).

Foszfor pótlására termékeink közül a CALFOMYTH (N 3, P 23, Ca 5 + Mo 0,1 + B 0,1) és a MAGIC P STAR (N 3, P 27, Mg 6 + Fe + Zn) könnyen, gyorsan felvehető, akár 5°C-tól használható. Lúgos, karbonátos, nátriumos vizekkel is jól keverhető, azaz nem képez oldhatatlan vegyületet, így a foszfor felvehető marad. Jó ellátottság szükséges foszforból a következő évi generatív szervek zavartalan működéséhez, ez a tápelem javítja a fagytűrést is.

Mikroelemek a növényekben csak kis mennyiségben találhatóak meg, ennek ellenére a növényi életfolyamatokban betöltött szerepük jelentős. Alapvető szerepük van a biokémiai folyamatokban, mint például az anyagcsere-folyamatokban, a légzésben, az enzimek aktiválásában, a fotoszintézisben, a növekedés szabályozásban, virág- és termésképzésben. A hazai talajokban különböző mértékben megtalálhatóak, ám csak bizonyos mennyiségük felvehető. Antagonizmusok kialakulása, az időjárási, talajtani és vízgazdálkodási viszontagságok is ronthatják elérhetőségüket.

A CARRIER ZN ajánlott cink pótlására, mely magas koncentrációban (cink 10% 135 g/l), lignoszulfonát kötésben tartalmazza hatóanyagát, dózisa 1-2 l/ha. Szerves kötésének köszönhetően eljuttatja a cinket a növény külső rétegén keresztül a szövetekbe.A gyümölcsös mikroelemhiányai között a legszélesebb körben a cinkhiány ismert, ami gyengébb ellátottság esetén a termőrészek kialakulását, elhelyezkedését akadályozza, illetve romlik a virágképződés, ezáltal csökken a termés minősége és mennyisége. A CARRIER ZN megvédi a növényt a cinkhiánytól és segít a cinkhiány leküzdésében. A bór fontos szerepet tölt be a növekedésben, a sejtfalak képződésében, a szállítószövetek kialakításában, a virágképződésben, a megtermékenyítésben és a szénhidrátok szállításában, felhalmozásában. A bórt nem tudja tárolni a növény, ezért szükséges a folyamatos pótlása, még szüret utáni is. Ehhez a folyamatos utánpótláshoz a gélállagú, magas tisztaságú valódi oldatot a BOROGREEN L nevű készítményt ajánljuk, amely egy bór-etanolamin komplex 150 g/l bór tartalommal. Bioaktív összetevője miatt kiválóan felvehető, energiafelhasználás nélkül. Lombtrágyázáskor 1-1,5 l/ha dózissal permetezhető.

A FULL MIX valamint az OLIGOGREEN beltartalmuknak köszönhetően sikeresen megelőzik és mérsékelik a mikroelem hiánytüneteket.Növelik a növények anyagcsere-hatékonyságát, melyek a szélsőségesebb körülmények között korlátozódhatnak, lassulhatnak. A por formájú, nagy tisztaságú, kelatizált tápelemek ideálisak lombtrágyázáshoz 1-2 kg/ha és törzsoldat készítéséhez is 3-5 kg/ha dózisban.

További szaktanácsadásért kérem keresse bizalommal területileg illetékes kollégánkat, vagy látogassa meg Facebook-oldalunkat, tájékozódjon a weboldalunkon.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...