Gyümölcs, de érintése kínokat okoz, az elfogyasztása pedig halálos

Már a gyümölcsének megérintése is fájdalommal jár, de annak elfogyasztása halált okoz annak a fának, ami több népszerű amerikai strandon is megtalálható. Azért is veszélyes, mert a manszanilyafa (Hippomane mancinella) könnyen összekeverhető a vadalmával.

A manszanilyafa főleg Közép-Amerikában és az USA déli részén honos, de néhány példány még itt Európában is megtalálható. A termésén túl a fa szinte minden része káros az emberi egészségre. Nedve fájdalmas hólyagokat okoz a bőrön, míg a szembe kerülve vakságot okoz. A spanyol hódítók ezért is nevezték el arbol de la muerte-nek, vagyis a halál fájának – írta a BMJ orvosi folyóirat .

Manszanilyafa gyümölcs veszélyes mérgeket tartalmaz (Fotó: FORRÁS: Laurie Voss, FLICKR)
Manszanilyafa gyümölcs veszélyes mérgeket tartalmaz (Fotó: FORRÁS: Laurie Voss, FLICKR)

A fában egy sor mérgező anyag található meg. A növény tartalmaz forbolt, hippomanint, mancinellint, szaponint, fenacil-kloridot és fizosztigmint.

A fát a karibi törzsek kínzóeszköznek is használták: az áldozatot a fához kötötték, majd vártak az esőre. Ilyenkor ugyanis az ágakról, levelekről lecsepegő esővíz összekeveredett a növény mérgeivel, az így létrejövő oldat a bőrrel érintkezve pedig pokoli kínokat okozott a foglyoknak. Napjainkban éppen ezért arra is felhívják a turisták figyelmét a fogyasztási tilalmon túl, hogy esőben se álljanak a fa alá. Autóval sem tanácsos aláállni, mert tönkreteheti a fényezést.

A mérgező fával tüzelni is tilos, mert a keletkező mérgező füst is erősen irritálja a szemet és akár vakságot is okozhat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Egyre gyakoribb gyomnövény a kaukázusi medvetalp... Többfelé terjed a hír, hogy a kaukázusi medvetalp súlyos elváltozásokat képes okozni, már akkor is, ha akár csak hozzáérünk. A hírek valósak, így nagy...
Vigyázzunk, mit ültetünk! Az emberekre és állatokra veszélyes növények listája végtelen, ha már csak a vadon termőket is nézzük, viszont nem egy olyan növény van, melyet mi ma...