Gyomirtóstressz, aszálystressz vagy rovarkár? Segítünk!

A napraforgó jelentősége megnőtt az elmúlt évek során, a terményárak magas szinten vannak, a kereslet és ezáltal a területe is növekszik. A legjövedelmezőbb növényünkké vált, ezért kiemelten fontos, hogy minden kockázati tényezőt minimalizáljunk.

A meleg, száraz időjárás kedvező feltételeket teremt a levéltetvek számára, melyek a napraforgót is előszeretettel károsítják. Szívogatásuk és kártételük a napraforgó kezdeti fejlődési stádiumában jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezért fontos, hogy most védekezzük ellenük!

A napraforgóban előforduló levéltetűfajok közül a két legjelentősebb a sárga szilvalevéltetű (Brachycaudus Helichrysi) és a fekete répalevéltetű (Aphis fabae). Betelepedésük a néhány leveles állapottól kezdődik, felszaporodásuk a virágzásig folyamatos. Az ország szinte minden részén megjelentek már.

Levéltetvek egy fiatal napraforgólevél fonákán (Szolnok megye, 2022.05.18., Fotó: Szélles Tibor)

A Rapid® CS mikrokapszulázott piretroidtartalmú rovarölő szerrel eredményesen védekezhetünk a napraforgó levéltetű kártevői ellen. A formulációnak köszönhetően a hatás akár 2-3 napig is tart. Kiváló az UV- és hőállósága, ami most ebben a meleg időszakban fontos előny.

Kijuttatását egymenetben javasoljuk a RhizoMagic™ növénykondicionáló és stresszoldó készítményünkkel.

Miért előnyös ez Önnek?

A RhizoMagic™ mérsékli a stresszhatásokat (hő- és aszálystressz, rovarkártétel, gyomirtóstressz). Elősegíti a napraforgó regenerálódását, javítja annak aszálytűrő képességét. Az általános kondicionáláson kívül segít megőrizni növényünk jó egészségi állapotát, melynek révén kevésbé lesz kitéve az esetleges kórokozóknak, gombafertőzéseknek.

A RhizoMagic kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok (antioxidáns hatás), fucoidan (védekező mechanizmusok), laminarin (sejtfalvastagodás), mannit (csapadékkal kapcsolatos stressz), alginit (talajstressz), aminosavak (hőmérsékleti stressz) mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

Tarpán 2021 májusában és júniusában mindössze 20 mm eső esett, de ahol 2×2 l/ha RhizoMagic kezelés történt, ott 5 mázsa többlettermés lett a napraforgóban. Guti Rudolf elégedett volt a kezeléssel, melyről az itt elérhető videóriportban számol be.

Kukoricában már megjelent a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke imágója, az előbbi első nemzedékének felfutása június folyamán várható. A kártevő rajzása országosan nyomon követhető az FMC kártevő monitoring applikációban, mely Arc™ farm intelligence néven ingyenesen letölthető alkalmazása GooglePay és AppStore felületéről. További információkért kattintson ide!

A fenti kártevők elleni védekezésre ajánlott és jól bevált készítmény a Coragen® 20 SC rovarölő szer, mely akár RhizoMagic™ növénykondicionálóval együtt is kijuttatható. A készítmény növénykondicionáló hatása segít a növény regenerálódásában, amit a kártevők első lárváinak rágása okoz a kukoricában a védekezés előtt.

A RhizoMagic™ jelentősen növelte a kukorica termésmennyiségét (Nádasdladány, 2020.)

Stresszmentes kultúrákban is eredményesnek bizonyulnak a RhizoMagic kezelések, ezeket a kutatóintézeti és egyetemi, hatósági vizsgálatokon kívül az elégedett felhasználók is visszaigazolták. A készítmény jól keverhető a legtöbb készítménnyel (Diniro® Gold, Coragen® 20 SC, Express® 50 SX, Rapid® CS, Komplex Kénesbór™, stb.).

További információkért kattintson ide!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart A... A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy ezen két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa ...
Ezekkel védheti meg a napraforgóját a gombáktól és... Extenzív fajtából néhány évtized alatt igényes, intenzív hibriddé vált a napraforgó. Ennek egyik oka az inputanyagok folyamatos drágulása, miközben a ...
Most legjobban a levéltetvek támadásától kell tart... Az elmúlt napok időjárását főként a kiszámíthatatlanul tornyosuló gomolyfelhőkből hulló változó mennyiségű csapadék jellemezte. A napi hőmérséklet néh...
Erre figyeljen a napraforgó hibrid választásnál és... A hazai vetésterületek alapján, a kukorica és a kalászosok után a maga 600 ezer hektáros vetésterületével a napraforgó a harmadik legfontosabb kultúr...
Meristo Extra – használjuk ki az “extra̶... A 2007-2008. évi országos gyom felvételezési adatokból tudjuk, hogy az első 10-15 legfontosabb gyomnövény között találunk magról kelő és évelő egy- é...
Meristo Extra – használja ki az “extra”... A 2007-2008. évi országos gyom felvételezési adatokból tudjuk, hogy az első 10-15 legfontosabb gyomnövény között találunk magról kelő és évelő egy- é...