Gyökeresen átalakul minden a horgászatban

A magyar horgászatban is megkezdődött a digitális ügyintézés bevezetése. Az ígéretek szerint nemcsak a vízparton lesz hasznos az új igazolvány, de jelentős kedvezmények is járnak utána a horgászok: balesetbiztosítást és mobilelőfizetési kedvezményeket is kapnak. Érkeznek a digitális területi jegyek és az okostelefonon vezethető fogási naplók. Állítólag a rapsicok sem tudják majd kijátszani a rendszert.

A horgászok között azonban nagy az elégedetlenség, mert a horgászkártyák lassan – akár több hónap alatt – érkeznek. Vannak olyan vélemények is, hogy az új rendszeren csak a gyártó nyer és erre megy ki a játék.

Érkeznek a digitális területi jegyek és az okostelefonon vezethető fogási naplók (Fotó: Pixabay, kalhh)

A rendszerváltás óta már sokszor felmerült, hogy átalakul a magyar horgászati igazolvány- és jegyrendszer, de az ígéretekből rendre nem lett semmi, így a horgászok most semm hittek a javulásban.

Tavaly jelentette be a Mohosz a Magyar Horgászkártyát, amely idén felváltotta a papíralapú horgászigazolványt. Sokan ebben csak annyit láttak, hogy egy felesleges csere, mivel lényegében ugyanazt tudja, mint a füzetszerű előd: rajta van a horgász neve, valamint egy QR-kód, és pontosan ugyanúgy a horgászjegyek vásárlásakor és a halőr ellenőrzésekor jut szerephez – olvashattuk a napi.hu cikkében.

A célunk az, hogy a következő években fokozatosan teljesen digitális legyen a horgászattal kapcsolatos ügyintézés. Idővel elektronikus lenne a jegyvásárlás és legvégül a fogási napló is átkerülne ide” – magyarázta Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese.

A gyártó rendelkezésre álló kapacitása okán (ez 20.000 kártya/hét) a várthoz képest késésben vannak a kártyák, de hamarosan mindenki megkapja a magáét a regisztráltak közül. Eddig már 300 ezer horgász megkapta a plasztiklapot.

A külön íven megkapott regisztrációs szám az, ami kell a további okmányok kiváltásához (Fotó: Pixabay)

Mivel számotottak rá, hogy ha egyszerre jelentkeznek a horgászok, akkor lassulhat a kártyák fizikai elkészítése, ezért is indították el az előzetes regisztrációs időszakot már tavaly szeptember 1-én. Már több mint 450 ezren regisztráltak és remélhetőleg hamarosan hozzájut mindenki a horgászkártyához.

Fontos kiemelni, hogy a külön íven megkapott regisztrációs szám az, ami kell a további okmányok kiváltásához, így mindez a horgászokat nem akadályozza a vízparthoz való mielőbbi lejutáshoz.

Sokan nem értesültek róla, de a Magyar Horgászkártyával már kedvezményesen lehet mobiltelefon-előfizetést kötni a Magyar Telekomnál, valamint a tagok a kártya teljes, 5 éves érvényességére balesetbiztosítással rendelkeznek az Unionnál és további kedvezményekről is folynak az egyeztetések.

A biztosítás a horgászati tevékenységben bekövetkezett személyi sérülésekre vonatkozik, egy csonttörésre például 30 ezer forintot fizetnek a csomag keretében, az 51 százalékot meghaladó maradandó egészségkárosításra pedig 3 millió forintot.

A horgászati bürokráciacsökkentés a cél

2020-ra az a cél, hogy a jelenlegit felváltsa egy szinte mindenhol érvényes elektronikus jegyvásárlási rendszer, transzparens adatbázisokkal, hogy ne lehessenek trükközések. Az adószám és a horgászkártya átmeneti összekapcsolása már lehetetlenné teszi, hogy valaki kijátszhassa a rendszert és így talán a közösség is megtisztul a rapsicoktól.

A Mohosz másik nagy terve emellett az, hogy a teljesen kaotikus jelenlegi területi jegyrendszert drasztikusan leegyszerűsítik. Most körülbelül 2300 különböző jegytípus van, de a cél az, hogy néhány tucatra vigyék le a lehetséges variációk számát.

Piaci alapokra helyezett horgászat

Most a belső versenyhelyzet kiépítésén dolgoznak. Ha valahol rosszak a szolgáltatások és a horgászok nem fognak halat, akkor kereshetnek maguknak egy másik egyesületet, illetve vizet, ahová csatlakozhatnak.

Jelenleg ugyanis az általános horgásztapasztalat az, hogy valahol kifizeti az éves tagdíjat az állami horgászjegyen felül, aztán vásárolgatja a napi vagy éves jegyeket az egyesületét pedig nem is látja akár évekig. Viszont, ha az interneten megnézheti valaki, hogy egy öt vagy tíz kilométerre lévő másik szervezetnél például mekkora az elvihető halmennyiség, vagy hol és mennyit telepítenek, akkor ha az jobban tetszik neki, akkor átmegy majd oda. Így pedig szolgáltatóként versenyezniük kell egymással az egyesületeknek is.

Végre van élet a vízben

Bár ezzel a horgászok nem feltétlenül értenek egyet, statisztikailag is kimutatható, hogy nő a halállomány. A Duna és a Tisza esetében például az elmúlt 1-2 évben igazolhatóan, jelentősen nőtt a ragadozófogások száma., ami pedig a békés halak fokozottab jelenlétét is valószínúsíti.

Ez két okkal magyarázható: egyrészt az új halvédelmi és halgazdálkodási törvény értelmében betiltották a természetes vízterületeken való kereskedelmi halászatot, másrészt pedig nőtt a telepítések száma is, ami több ezer tonnányi plusz halmennyiséget jelent.

35 ezer kormorán pár él hazánkban vagy vándorol Magyarországra és a számuk egyre nő (Fotó: Pixabay, jacky73490)
35 ezer kormorán pár él hazánkban vagy vándorol Magyarországra és a számuk egyre nő (Fotó: Pixabay, jacky73490)

A horgászok fő ellenségei: a géb és a kormorán

A gébfélék elszaporodásának problémáját – a szakértők szerint – az őshonos populációk regenerálódása részben vélhetően megoldja majd.

Sokkal nagyobb problémát jelentenek és nagyobb kárt okoznak viszont a kormoránok. Most nagyjából 35 ezer kormorán pár él hazánkban vagy vándorol Magyarországra és a számuk egyre nő. Vadászatuk viszont engedélyhez kötött, pedig igazi nagyüzemi halgyilkológépeknek tartják őket.

A halvédelemnél még van tér a javulásra

A horgászok másik panasza, hogy szerintük kevés a halőr és így az ellenőrzés is. Bár területenként változik, de a Balaton 594 négyzetkilométeres felületén valóban nagyjából egy tucat halőr dolgozik csak. Viszont ettől még nem érdemes kísérteni a törvényt: a rendőrök is ellenőrizhetnek, ha szabálytalanságot látnak.

A szolgálatok 2018-ban összesen 125 alkalommal intézkedett, azaz vett fel jegyzőkönyvet, de összesen 15 000 horgász-halász ellenőrzést végeztek, és több mint 70 esetben lepleztek le orvhalászokat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Megnyílt a 22. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás A kiállítás a számos megszokott program mellett rengeteg újdonsággal várja a látogatókat, így pl. bemutatnak egy új, hatalmas FEHOVA AKVÁRIUM-ot, amel...
Európa legnagyobbja lett a Budapesti Halfesztivál... Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahun...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
Tilos a csuka horgászata! Február elsejétől lépett hatályba a csuka horgászatát tiltó intézkedés. Február 1. és március 31. között tilos az íváshoz készülődő és szaporodóhely u...
Iskolai tananyag lesz a horgászat? Érdekes ötlettel állt elő a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Terveik szerint 3 éven belül az általános iskolákban oktatnák a horgászatot, s...