Gyógynövények a takarmányban: miért jó a komló és kakukkfű az állatoknak?

Komoly kutatások vizsgálták, milyen hatásokat eredményeznek a gyógynövények a takarmányban. Az eredményekből kiderült, hogy akár olyan hatásfokkal védhetik az állatok szervezetét a betegségekkel szemben, mint egy gyógyszer. Az illóolajokkal ráadásul megelőzhető az antibiotikumokra rezisztens kórokozók megjelenése is.

Az Agrárszektor szakcikke számolt be a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Mivel a fogyasztói nyomásra egyre szigorodik az uniós szabályozás az antibiotikumok használatával kapcsolatban, ezért ezek kiváltására megnőtt azoknak a gyógynövény-kivonatoknak és illóolajoknak a szerepe, amelyek egészségvédő hatással bírnak.

Segítenek a betegségek ellen az illóolajok és a gyógynövények a takarmányban
Segítenek a betegségek ellen az illóolajok és a gyógynövények a takarmányban
Az antibiotikum-mentes termelés a gazdaságok többségében csak papíron létezik, általános gyakorlat a megelőző gyógyszerezés

Főként azokban az ágazatokban jellemző az antibiotikum-használat, ahol nem lehet hermetikusan elzárni az állományt, miközben azt erős stresszhatásoknak teszik ki. A víziszárnyas-tartás jellemzően ilyen. A környezettel szabadon érintkező, tömött vagy tollfosztott madarakat ezért megelőző antibiotikumos kezelésekkel védik a megbetegedésektől. Ám egyre több állattartó jön rá arra, hogy a megelőző gyógyszerezést kiválthatja a gyógynövényes kezeléssel. Egyes vállalkozások pedig már olyan termékeket fejlesztenek, amelyekben a gyógynövények illóolajain és kivonatain túl vitaminok és mikroelemek is vannak az anyagcsere komplex támogatására. Erről bővebben az Agrárszektor cikkében olvashat.

Azt, hogy melyik hatóanyag felelős a védőhatásáért egy adott gyógynövényben, már tudják a szakemberek. Ráadásul a vegyületek közül sokat szintetikusan is elő lehet állítani. Az egyes molekulák pontos hatásmechanizmusa viszont egyelőre nem ismert, ezért a kutatók jelenlegi célja az, hogy a gén szintjén találják meg a választ a működésükre.

Például a komlót évezredek óta használják a sör ízesítésére, de annak valódi célja az ital megóvása az erjedéstől, azaz a nem kívánt mikrobák felszaporodásától. A komlókivonat pontosan így védi az állati szervezetet is a megbetegedésektől. Ezt az alapvegyületet lehet aztán kombinálni a tüdőre, vesére, bélrendszerre vagy más szervre jótékony hatást gyakorló anyagokkal. Légúti panaszokra például jó hatással van a kakukkfű, a fahéj, az eukaliptusz illetve a teafa illóolaja. A takarmányváltások idejére ajánlják a borsmenta vagy a máriatövis kivonatát. Az emésztés hatásfokát általánosan javítja a fokhagyma, az oregánó vagy a rozmaring illóolaja – írja az Agrárszektor.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...