Gyengébb szőlőtermés, alacsonyabb árak a szekszárdi borvidéken

Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők.

Az MTI-nek nyilatkozó borászok szerint a rosszabb termést elsősorban az esős időjárás és a nyáron is fellépő lisztharmatfertőzés okozta.

Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere elmondta: a korai, már leszüretelt rizlingszilváni, csabagyöngye az elvárt mennyiségű és minőségű volt, a többi fajtáról azonban ezt nem lehet elmondani, a botritis fertőzés a chardonnay-t, az olaszrizlinget is megtizedelte. A kék szőlők között az oportót alacsony mustfokkal szüretelték, a kadarkát viszont több gazdálkodó nem is szedte le, olyan rossz minőségű volt a termés a szeptemberi esők miatt.

A 2500 hektáros borvidék legnagyobb részén, 630 hektáron termő kékfrankos mustfoka a tavalyi 20,5-es, 21-es értékhez képest jó, ha a 18-at eléri, és a szokásos hektáronkénti százmázsás termés helyett 60-70 mázsa szőlő várható egy hektáron – tette hozzá.

Elmondása szerint a legnagyobb terméskiesést a kisebb termelők szenvedték el, a nagyobb, gépesített gazdaságoknak több lehetőségük volt a védekezésre.

Az előző évekhez képest gyengébb lesz az idei szőlőtermés a szekszárdi borvidéken
Az előző évekhez képest gyengébb lesz az idei szőlőtermés a szekszárdi borvidéken

 

A borász véleménye szerint az idei évjáratú borokat inkább kommerszebb tételekkel házasítják majd a borászatok. Sokan rozét készítenek az idei szőlőből, ami “menekülő útvonal” számukra. Idei rozé biztosan lesz a polcokon, nagy vörösbor legfeljebb az októberi szüretelésű cabernet-fajtákból készülhet – jegyezte meg.

Ferenc Vilmos borász, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke arról számolt be, hogy jellemzően 20-30 százalékkal kisebb mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a borvidéken, ahol az alacsony mustfok mellett a szőlő viszonylag magas savtartalma is gondot jelent.

Közlése szerint a tavalyi 130-140 forinttal szemben most a gyengébb minőség miatt 80-90 forintot kínálnak egy kilogramm szőlőért. Hozzátette: a 2013-as, magasabb szőlőárak miatt sok borászat importált olcsó olasz bort, ami növeli az óborkészletet.

Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen működő bátaszéki hegyközség elnöke arról tájékoztatott, hogy a merlot-ból 80, a kékfrankosból 90 mázsás termésre számítanak. A kékfrankos kilogrammjáért a tavalyi 120 forint helyett az idén 95 forintot kínálnak a feldolgozók. Az elnök szerint a hegyközségi területen csak két-három borászatnak van jelentősebb átmenő készlete.

Forrás: MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Elzárnak, mi nyitunk másik ablakot Megüt-e minket az orosz importtilalom? Miért gond a rekord almatermés? Előtérbe kerül a juhtenyésztés? Mi a helyzet a gabona, alma és a szőlő piacán? ...
Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Mégsem lesz kevesebb szőlő? A kedvezőtlen időjárás ellenére az idei szőlőtermés nem marad el az előző évitől Magyarországon – derült ki Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adat...
Lehetőségek a hazai szőlészetben Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak. Komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy...
Magyarországon kezdődött meg az idei európai szüre... A korai érésű Csabagyöngyével kezdődött meg Ordacsehiben a szőlőszüret Európában, jó termés várható, a szőlő átvételi ára nem változik. A következő sz...