Gondolta volna, hogy jelentősen nőtt a sörpiac tavaly?

A prémium sörök további térnyerésén túl az alkoholmentes fajták növekedése is hozzájárult tavaly ahhoz, hogy a sörpiac kereskedelmi forgalma 150 milliárd forint fölé kússzon. Tavaly a bolti eladások 90 százalékát a hagyományos sörök tették ki. Az ízesített típusok részaránya 7 százalék volt, miközben a fennmaradó 3 százalékot a búza-, a barna-, a félbarna és a kukoricasörök adták.

Lendületben a sörpiac: 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot
Lendületben a sörpiac: 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot

Az elmúlt évben mennyiségben 4, értékben pedig 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nielsen. A piackutató kiemelte, hogy ezzel a sörhöz kapcsolódik a második legmagasabb bevétel az általa vizsgált 90 kategória közül, ennél értékben csak a feldolgozott hús generált nagyobb forgalmat.

A teljes értékbeli forgalom 93 százalékát tették ki az elmúlt évben az alkoholos sörök, ami éves alapon 1 százalékpontos csökkenést jelent. Tehát a hagyományos és az ízesített sörök mezőnyében is egyre népszerűbb alkoholmentes sörök értékesítése tovább erősödött.

Bár a Magyar Sörgyártók Szövetségének éves adatai még nem ismertek, Kántor Sándor, a szervezet igazgatója a lapnak elmondta, hogy a kiskereskedelmi adatok jól mutatják a fogyasztói trendeket. Ezek közül kiemelte a termékösszetétel minőségjavulását: folytatódott a prémium és szuperprémium kategóriájú sörök térnyerése az olcsó, alsó kategóriás termékekkel szemben. Ugyancsak meghatározó az alkoholmentes sörök fogyasztásának robbanásszerű növekedése, ez a szegmens is egyre nagyobb szerepet tölt be.

Az dobja meg a számokat, hogy a jobb minőséget keresik a fogyasztók

A Nielsen adataira támaszkodva megállapítható, hogy a 4 százalékos volumennövekedésre jutó 11 százalékos értékbeli bővülés mögött nem az áremelkedés áll, hanem az, hogy egyre inkább előnyben részesítő fogyasztó a minőségi söröket. Az alkoholmentes sör esetében pedig az 1 százalékpontos (6 százalékról 7-re) növekedés mögött a kategória 16 százalékos éves alapú emelkedése áll. Kántor Sándor elmondta, hogy 2017-ben 6,2 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon, a tavalyi forgalom ugyancsak ekörül alakulhatott. Hozzátette, hogy a 120 millió korsó feletti éves hazai mennyiség többsége továbbra is magyarországi sörgyárakban és sörfőzdékben készül, teljesen kihasználva a meglévő gyártókapacitásokat. Tavaly a csapolt sörök a 2017-es évhez hasonlóan a teljes belföldi piac 10 százalékát tették ki.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Alkobeer projekt – Alakor biosör A nyáron adtunk hírt Facebook oldalunkon arról, hogy elkészült az első magyar biosör, ami az ősi eredetű alakor búzából készül, melynek kiemelkedő a b...
Mai tippelős – Milyen ital készül ködből? Ki gondolná, hogy a világ egyik legszárazabb részén, az Atacama sivatag levegőjében van még valami hasznos, amiből a világ egyik legnépszerűbb itala k...
Ha a magyarok a sörivásban nem is, a magyar sörgyá... Egy magyar évente 62 liter sört iszik, ami elég messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torká...
Az országos sörvizsgálat alapján kifogástalan a mi... A nyár egyik legjobban fogyó termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih...
Meglepődik, hogy a sör lehetett a mezőgazdaság kia... Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait...
El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletl... Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem ér...