Gondolta volna, hogy a hó hiánya is az élelmiszerinflációt erősíti?

Ha meleg a tél, szegény lesz a gazda… így tartja egy régi német közmondás. A hónap eddigi rekordhőmérséklete Európa-szerte segít elkerülni az energiahiányt, de negatív hatással van a gazdák számára és az élelmiszerárakra.

Lengyelország egyes részein közel 20 °C, Spanyolországban pedig több mint 25 fok volt, hét európai országban minden idők legmagasabb januári hőmérsékletét regisztrálták újév napján. Mindez Európa számos részén aggasztja a gazdákat. Ha nincs hó, a vidék szenved – írja a Politico.

Fotó: Pixabay

Az enyhe hőmérséklet mérsékelte az energiaárakat, ami jó hír azoknak a fogyasztóknak, akiket Oroszország ukrajnai inváziója óta sújtottak a megugró költségek, és az erre válaszul bevezetett uniós szankciók, amelyek pusztítást végeztek a régió energiapiacán. 

A meleg tél azonban visszafoghatja a terméshozamot egy olyan időszakban, amikor a gazdálkodók már egyébként is műtrágyahiánnyal küszködnek – ez a háború újabb csapása –, és még nem heverték ki a tavaly nyári szárazságot. Ez nyomást gyakorol a régió emelkedő élelmiszeráraira, amelyek rekordmagasságon maradtak, még akkor is, amikor a teljes infláció enyhült. 

Egy friss kutatás szerint, amikor a hőmérséklet túl magasra emelkedik, az élelmiszerárak következnek.

A német Sachsen-Anhalt tartományban, ahol Carl-Philipp Bartmer gazdálkodik, decemberben két hét leforgása alatt mínusz 20 fokról plusz 17 fokra emelkedett a hőmérséklet. Soha nem tapasztalt még ehhez hasonló, örült kölönbséget. Bartmer attól tart, hogy a hőmérséklet ingadozása korai csírázásra bírja majd az őszi búzát és az árpát, de a probléma az, hogy a tél még nem ért véget. Az előrejelzések szerint a jövő héten Európa északnyugati részén a hőmérséklet a szezonális átlag alá süllyed. Amikor ez megtörténik, attól tart, hogy a 3000 hektáros földjén elvetett őszi árpa és búza akár 70 százalékát is elveszítheti. „Gazdalóként nem tehet semmilyen intézkedést a károk csökkentésére, csak abban reménykedhet, hogy a növények elég erősek.

A gyümölcsök, mint az alma, a körte, a szilva, a sárgabarack, a cseresznye és a szőlő szintén különösen érzékenyek a fagykárokra. 

Míg a meleg időszak miatt a gazdák rettegnek a következő fagytól, a hó teljes hiánya is problémákat okozhat. A melegebb és kiszámíthatatlanabb időjárás új kártevőket és ugyanazon kártevők újabb ciklusait hozza magával. Ez csökkenti a hozamokat és növeli a gazdálkodók költségeit. 

A legnagyobb probléma azonban a szakértők szerint az, hogy az európai mezőgazdasági területek nagy része a hóolvadással feltöltött vízforrásokra támaszkodik.

A hó nagyon jó a talaj öntözésére, mert beborítja a talajt és apránként olvad, így a víz lassan, hosszú időn keresztül szívódik fel. Ezzel szemben a heves esőzések gyakran lefolynak a felszínről – különösen, ha a cseppek száraz földre esnek, amely kevésbé képes felszívni a vizet. A tavalyi téli hóhiány miatt kiszáradt az ország legnagyobb folyója, a Pó, amely Olaszország mezőgazdasági központján halad keresztül. Az ezt követő nyár nehezítette a problémát, mivel az Adriai-tenger visszafolyt a Pó alsó folyásába, és megtöltötte az öntözőcsatornákat sós vízzel, amely károsítja a növényeket és a talajt.

Európa-szerte 2022 volt az eddigi második legmelegebb év. Sok helyen a legszárazabb is. Olaszországban 30 százalékkal kevesebb eső és hó esett, mint a 1991 óta mért sokéves átlag. 

Most, hogy az ország szántói szárazak maradtak az európai nyári aszály miatt, és a nagy tavak, például a Garda és a Comói tavak vízszintje több mint felére csökkent, az olasz mezőgazdaságnak hóra van szüksége. 

Az év utolsó hónapjainak esőzése némi reményt adott. A magas téli hőmérséklet azonban visszalépést jelenthet, mivel a hó hiánya a következő szezon vízellátását korlátozhatja.

A csökkenő hozamok és a gazdaságok növekvő költségeinek kombinációja viszont magasabb árakat jelent a fogyasztók számára. És ha az élelmiszerárakat emelik, az nagy valószínűséggel tovább erősíti az inflációt. Egy kutatás szerint, amikor Európában a hőmérséklet egy bizonyos pont fölé megy, a vállalkozások általában szenvednek a termelékenység és az eladások csökkenése miatt. Az élelmiszerárakra nehezedő nyomást a klímaváltozás okozta bizonytalanság okozza, hiszen Európa nemcsak melegszik, hanem időjárási mintái is kiszámíthatatlanabbak. Ezzel szembesülve a gazdálkodók és az élelmiszer-ellátási lánc más cégei készpénztartalékot akarnak felhalmozni, hogy fedezzék a megnövekedett kockázatot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ruandát és Suriname-ot követve Magyarország 10. a ... Szomorú statisztikát tett közzé a Viágbank a Twitter-oldalán december 26-án. Eszerint Magyarország felkerült azon országok top10-es listájára, ahol ...
Ahogy éreztük, láttuk, tapasztaltuk – bejött... A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a tavalyi év utolsó inflációs adatát. Eszerint 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-k...
Megérkeztek az EU-országok legfrissebb inflációs a... Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az év második hónapjában. Eközben Lengyelországban a f...
Megmutatta a válság, hogy az erős magyar mezőgazda... Mit mutat a magyar agráriumról az, hogy Magyarországon volt messze a legmagasabb az élelmiszerek inflációja, amely még a legutolsó adat szerint is mi...
Csökkenő magyar termékarányra figyelmeztet a NAK... Jelentős importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az elmúlt néhány évben folyama...