Gondban az alma is? Van megoldás!

Egész Európában jó termés várható, ami a korábbi termelői árakat jelentősen csökkentheti. Ez igaz mind az ipari, mind az étkezési alma piacára. Ez viszont nem jelent túl sok jót a hazai termesztőknek, akik a korábbi évekhez képest 150-200 ezer tonnával nagyobb termésre számíthatnak ősszel. Cselekvési programot dolgozott ki  a magyar ágazati terméktanács – olvasható a szabadfold.hu cikkében.

A magyar agrárkamara és a hazai Zöldség-gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb közösen tekintették át a kialakult helyzetet. A lényeg: a szokásosnál 150-200 ezer tonnával több, összesen 780 ezer tonna termés várható, ebből vagy félmillió csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hazai piacon alig adható el több, igazából csak az orosz piacon lehetne a felesleg egy részét elhelyezni, de ahhoz meg kellene dolgozni az ottani kereskedőket.

Ha nem sikerül a túltermelési válságot időben kezelni, sok termelő fel sem szedi idén az almáját
Ha nem sikerül a túltermelési válságot időben kezelni, sok termelő fel sem szedi idén az almáját

A 780 ezer tonnás termésből – ennek 30 százaléka étkezési, 70 százaléka csak ipari minőségű – alig 250 ezer tonnát lehet tárolni hosszabb távon, a gyermekétkeztetésben évek óta futó iskolagyümölcs program is csak csekély mennyiséget vesz fel. Marad a feldolgozás, de a baj az, hogy már most nyomott az almasűrítmény, az almalé ára és ez csak csökkenni fog, mert egész Európában nagy a termés. Mit lehetne tenni?

A FruitVeb szerint:

  • Haladéktalanul fel kell mérni az almafeldolgozás megyei szintű lehetőségeit, annak érdekében, hogy minél nagyobb esetleges támogatott feldolgozásra nyíljon lehetőség (a felmérés alapján csak korlátozott lehetőségek látszanak, elsősorban a sűrítmény-, a lé- és pálinkagyártás területén). A legnagyobb felvevő kapacitású sűrítmény gyártást a magas hazai és nemzetközi készletek nehezítik.
  • A minél nagyobb étkezési almatermés megfelelő tárolása és a tárolási kapacitás teljes kihasználása érdekében kiemelten szükséges támogatni a tárolás költségeit, annak reményében, hogy azt egy későbbi időpontban (március, április) piacra lehessen juttatni. Az elméleti tárolási kapacitás Magyarországon 250 ezer tonna.
  • Az idei almatermés levezetése érdekében – az dinnyéhez hasonlóan – célzott belföldi és exportmarketing programot szükséges elindítani szeptember hónaptól folyamatosan. A hazai program elsősorban a friss alma értékesítést célozná meg egészen az év végéig, az export marketingprogramot pedig már szeptember hónapban a WorldFood Moscow-on és a hozzá kapcsolódó Fruit and Vegetable Business of Russia Conference-en szükséges elindítani, a későbbi sikeres értékesítés érdekében.
  • Fontos célpiacként kell megjelölnünk az orosz piacot, ahová legalább 50-100 ezer tonna étkezési almát szükséges értékesítenünk, állami szerepvállalással működő kereskedőház keretében.
  • Nagyságrendileg ugyan nem számottevő, de az iskolagyümölcs program keretében lehetőség lenne 1-8 osztályra kiterjeszteni a jogosultak körét, amit elsősorban almával tudnának a beszállítók teljesíteni.
  • Az európai várható nagy termés és az ehhez kapcsolódó importnyomás elkerülése érdekében fokozottan szükséges ellenőrizni a bejövő almatételeket, különösen fontos ez a Lengyelországból érkező tételekre.
  • Az almatermesztés korszerűsítésének érdekében haladéktalanul el kell készíteni az almatermelésünk versenystratégiáját, melyet kiemelten kell a 2020-ig terjedő fejlesztési támogatásoknál figyelembe venni.
  • Javaslatként hangzott még el, hogy a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken keresztül lehetőség van be nem takarítási támogatásra, azonban ezt a résztvevők többsége annak negatív termelői fogadtatása és nehéz ellenőrizhetősége miatt teljes körűen nem javasolta.
  • A várható európai almapiaci nehézségek miatt szükséges jelezni a COPA-n keresztül, hogy ez a probléma az egész Európai Uniót érinti, és ennek megfelelően kell kezelni az évet.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...