Gombázzunk környezettudatosan!

Ugyan még tombol a nyár, de lassan közeleg a gombaszezon. Évről-évre többször is elhangoznak a gombaszedés szabályai, de a környezettudatosságról kevés szó esik, pedig erre is figyelmet kell fordítani.

Eljön az ősz, sok a csapadék, még kellemes meleg az idő… ez a gombázók legkedveltebb időszaka. Egy-egy komoly esőzés után az erdők tálcán kínálják a finomabbnál finomabb gombákat, ilyenkor akár több ezer ember is megindulhat egyszerre hazánk erdeibe az ízletes gombák után kutatva.

Sokakban azonban fel sem merül az, hogy a gombák nem feltétlenül azért nőnek, hogy az emberek megegyék azokat. Sok ezer féle gombafaj él Magyarországon és mindegyiknek megvan a maga feladata az erdei ökoszisztéma fenntartásában. Gondolhatunk itt például a gyűrűs tinóru gombára, amely a vörösfenyővel él szimbiotikus kapcsolatban, vagy a sárga rókagombára, amely a tölgyekkel alkot hasonló kapcsolatot.

Egy-egy gombászással eltöltött nap alkalmával a természetjárók letérnek a kijelölt utakról, ezzel akár védett élőhelyekben is kárt tehetnek, de ami biztos, hogy hatalmas terhelést jelentenek az erdőkre nézve.

Jöjjön néhány tanács, melyeket ha megfogadnak a gombaszedők, a környezetük károsítása nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek:

  • Csak az ehető gombafajokat szedjük le, a számunkra mérgező gombákat hagyjuk békén, ne háborgassuk őket. Attól, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok, az erdei ökoszisztéma fontos alapkövei lehetnek.
  • Jóformán ingyen adja nekünk az erdő a gombákat. Cserébe bánjunk a környezettel tisztelettel.
  • Ha védett területen gombászunk, ne térjünk le a kijelölt utakról, azok mentén is sok gombafaj szedhető.
  • A gombák sem állnak rendelkezésre végtelen mennyiségben számunkra, így ne felejtsük el: naponta fejenként maximum 2 kilogramm gomba szedhető!
  • Fokozottan védett területeken tilos letérni az erdei utakról, továbbá bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos!
  • Csak jól szellőző eszközbe (például egy kosárba) gyűjtsük a gombát. Nem jól szellőző edénybe, vagy zacskóba történő szedés komoly kockázattal jár, az így gyűjtött gomba ugyanis könnyen megnyomódik, ettől gyorsul az anyagcseréje, gyorsabban romlik, így gyomorrontást is kaphatunk.
  • A leszedett gombát mielőbb vizsgáltassuk be szakértővel, csak ezt követően fogyasszuk el!
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Autógumi rizsháncsból és pitypangból A világ gumigyártó cégei az utóbbi években arra törekednek, hogy minél kevesebb kőolajszármazékot használjanak fel az autógumik gyártása során, vissza...
Háromszázötvenmilliós környezetvédelmi beruházás a... Több mint 350 millió forint értékű környezetvédelmi beruházást valósított meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága. A programban kisvizes élőhelyek ...
Természetkárosítás Zalában – vádat emeltek a... Vádat emeltek egy Magyarországon állattartással foglalkozó szlovén földbérlő ellen, mert mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetv...
Biomasszával fűthetik Tatabánya 23 ezer háztartásá... Nagymennyiségű faapríték szállítását teszi lehetővé az a 2032-ig érvényes szerződés, melyet a Vértesi Erdő Zrt. és a Tatabánya távfűtését biztosító Ta...
Szakértők segítségével a mérgezés ellen Ahogyan már megírtuk, az ősz közeledtével a gombaszezon is előttünk áll. Ilyenkor sokan kirándulnak az erdőkben, szednek gombát és fogyasztják is el a...
Mik a legnépszerűbb ehető gombák? A gombaszezon megkezdődött, sokan gyűjtik ilyenkor az ízletesebbnél ízletesebb gombákat. De melyek a legismertebb és legkedveltebb gombák, melyekkel b...