Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból

Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és még mindig igen keveset is fogyasztunk, még csiperkéből is.

Az uniós gombapiac leginkább domináns szereplője Lengyelország. 2015-ben 335 ezer tonna csiperkegombát termesztett és ezzel az Európai Unió legnagyobb csiperketermesztőjévé nőtte ki magát. Mindeközben a csiperke nettó termelői ára 1,19 euró/kg-ról 1,13-1,16 euró/kg-ra csökkent Lengyelországban. Hollandiában 270 ezer tonna, Spanyolországban pedig 105 ezer tonna termesztett gomba kerülhet idén a boltok polcaira, ami szinte megegyezik a tavalyi adatokkal. Németországban a 2014-es termésnél 4 százalékkal terem idén több gomba, összesen 67 ezer tonnás termésre számítanak a gombatermesztők.

Az orosz gombapiac más „dimenziókban” mozog. Bár idei adatok még nem láttak napvilágot, de 2014-ben 11,7 ezer tonna gomba termett ott, ami 15 százalékos növekedést jelentett akkor a 2013-as adatokhoz képest. Ebből 8,2 ezer tonna volt csiperke, míg 3,4 ezer tonna laska. Oroszország importban is jeleskedik, tavaly 42 ezer tonna gomba került be az országba, többnyire Fehéroroszország területéről.

A legnagyobb mennyiségben termesztett gomba a csiperke
A legnagyobb mennyiségben termesztett gomba a csiperke

 

Az EU friss és hűtött csiperkegomba árumozgása többnyire a tagországok között zajlik. 2014-ben a legnagyobb frisscsiperke-exportőr Lengyelország (154 ezer tonna) volt. Őket Hollandia követte a maga 50 ezer tonnájával. A legnagyobb importőrnek az Egyesült Királyság számított 99 ezer tonna beszállított friss csiperkével, a második 65 ezer tonnával Németország , akiket 23 ezer tonnával Franciaország követett.

Tavaly az Európai Unió csiperkegomba-külkereskedelmi mérlege pozitívan zárult. 72,1 ezer tonna exportált termékkel szemben 436 tonna importált termék állt. Az orosz embargó mint minden ágazatot, a gombatermesztést is érzékenyen érinti, ugyanis Oroszország a teljes gombaimportjának 90 százalékát Lengyelországtól szerezte be addig, amíg az embargós intézkedések nem kezdődtek meg.

A hazai gombapiac csiperke fókuszú, a termesztésében 90 százalékban a csiperke dominál. A maradék 10 százalékért a laska és egyéb, kevésbé ismert gombák a felelősek, mint pl. a shiitake gomba. A KSH adatai szerint az első 7 hónapban 4,9 ezer tonna gombát vásároltak fel a vevők, ami 38 százalékos emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a friss fogyasztásra szánt gomba ára 2 százalékkal, 388 forint/kg-ra csökkent, míg az ipari célú terméké 1 százalékkal, 257 forint/kg-ra emelkedett a vizsgált időszakban.

A gombafogyasztás hazánkban igen hektikusan alakul. A kiskereskedelmi kampány ellenére csupán minden második háztartás vásárol és fogyaszt gombát évente legalább egyszer.

Go pink!/GOmba Pink!
Az egyik legismertebb nemzetközi fogyasztásösztönző kezdeményezéshez („Go pink!/GOmba Pink!”) magyarországi cégek, illetve üzletláncok is csatlakoztak októberben. A rózsaszín tálcás gomba értékesítéséből befolyó bevétel egy részét rákellenes szervezeteknek ajánlották fel.

A hazai frissgomba-külkereskedelmi egyenleg pozitívan alakult az elmúlt években, míg a feldolgozott gombáé negatív volt. Idén a csiperke kivitele 15 százalékos csökkenés után 4940 tonnán állt meg augusztus végén. Az export fele Ausztria felé irányult, ahová az eddigiekhez képest 17 százalékkal több, 2,41 ezer tonna gombát sikerült exportálni idén. Olaszország felé 90 százalékkal csökkent a gombaexport, mindössze 145 tonna került kivitelre.

A magyar gomba leginkább a szomszédos országokban kelendő. Romániába 69 százalékkal (1,35 ezer tonnára), Szlovákiába 83 százalékkal (438 tonnára), Horvátországba 46 százalékkal (390 tonnára) emelkedett a kiszállítás a megfigyelt időszakban.

A csiperkén kívül még laskából termesztenek komolyabb mennyiséget a gombatermesztéssel foglalkozó gazdák
A csiperkén kívül még laskából termesztenek komolyabb mennyiséget a gombatermesztéssel foglalkozó gazdák

 

Az Európai Bizottság adatai alapján a csiperkegomba nettó termelői ára Spanyolországban 1,43–1,48 euró/kg-ra, Hollandiában 1,35–1,36 euró/kg körül alakult 2015 42–43. hetében az előző év azonos időszakához képest. A bécsi nagybani piacon magyar és lengyel csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2015 43. hetében. A magyarországit nettó 1,60–3,00 euró/kg, a lengyelországit 2,10–2,40 euró/kg áron.

A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára az év első tíz hónapjában az előző évihez hasonlóan alakult, a csiperkét 454 forint/kg, a laskát 642 forint/kg körül kínálták. A budapesti fogyasztói piacokon a magyarországi csiperkegombát 510–630 forint/kg, a laskagombát 720–980 forint/kg közötti áron értékesítették a 43–44. héten.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a potenciál a gombatermesztésben Akár duplájára is nőhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés - a mostani uniós költségvetési időszak végére - 50...
Intézkedések kontra aratás Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; t...
Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Stagnált a zöldségek ára Budapesten Összességében nem változott a zöldségek ára a Budapesti Nagybani Piacon, de egy-egy kilengés megfigyelhető pozitív és negatív irányba is. A kelkáposzt...
Nem változtak a zöldségárak vidéken Összességében nézve nem változott jelentősen a zöldségek ára a vidéki nagybani piacokon ezen a héten, kivételes esetek természetesen voltak: a gumós z...
Kevesebbet kell fizetni a zöldségekért Minimálisan ugyan, de olcsóbbak (3 százalékkal) lettek átlagosan tekintve a zöldségek a Budapesti Nagybani Piacon. A piacra kilátogatók ezen a héten i...