Gombából készít húst egy híres német sörgyártó vállalat

A híres bitburgi sörgyárat is üzemeltető Bitburger Holding egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) beszállt egy berlini start-up-ba, hogy részt vegyen egy teljesen új húspótló készítmény gyártásában. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: nem szóját vagy borsót használnak a magas fehérjetartalmú termék előállításához, az alapanyag gomba lesz. A cég a Mushlabs elnevezésű projekttel a fenntartható élelmiszer-előállításban kíván szerepet vállalni.

Az eddigi húspótlók alapvetően szójából vagy borsóból és egyéb színt, ízt adó növényi alapanyagokból álltak. Ahhoz képest, hogy tudjuk, mennyire közel állnak a gombák az állatvilághoz, elég későn vetődött fel az ötlet, hogy a legkönnyebb lenne gombából “húst” készíteni – írta a handelsblatt.com cikkére hivatkozva az Agrárszektor. A Mushlabs gombafonalakból készít élelmiszert óriási “bioreaktorokban”, amelyek a sörgyártás fermentor-tartályaihoz hasonlítanak. A micéliumokat ezután kész ételekké dolgozzák fel. Az ötlet alapja, hogy a gombafehérjék aminosav-összetétele sokkal közelebb áll az állatvilághoz, mint a növényihez, éppen ezért jobban képes pótolni a húst, mint a borsó vagy a szója.

A német sörgyártó beszállt a húspótló-üzletbe: az alapanyag gomba lesz
A német sörgyártó beszállt a húspótló-üzletbe: az alapanyag gomba lesz – képünk illusztráció

Az 1817-ben alapított bitburgi gyár nem először támogat ígéretes ötleten alapuló, kezdő vállalkozást. Korábban beszállt már egy gyógynövény alapú, alvást segítő ital gyártásába, egy igényes étel-ital automata rendszer elterjesztésében és több, egyéb élelmiszerpiaci cégbe. Ezek az ötletek ideális esetben megtérülnek a cég számára. Az ehhez hasonló induló vállalkozások bennünket is inspirálnak, és ezzel segítenek minket abban, hogy jobbak legyünk – mondta Matthäus Niewodniczanski, a Bitburger holdig vezetője a német lapnak.

Csökken a német sörfogyasztás, több lábon állna a cég

Ugyan a sör fogyasztása Németországban csökken, de ettől egy sörgyártónak még nem kell megijedni. A 200 éve működő családi vállalkozásnál úgy gondolkodnak, hogy az a legfontosabb, hogy ne pazarolják el az eddig felhalmozott értéket. Túl kockázatos lenne egyetlen termékre összpontosítani, és mindent erre építeni – idézte a portál a cégvezetőt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Érdekességek a gombák világából Előző, gombával kapcsolatos cikkünkből megtudhattak néhány fontos dolgot a hazánkban gyakran előforduló gombákkal kapcsolatban. Mai cikkünkben néhány,...
Kell-e félni a fákon élő zuzmóktól? Az őszi lombhullás után, amikor a fák elvesztik lombkoronájukat, egyszerre szembetűnővé válnak a fakérgen élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran ké...
Az erdőben lett milliomos egy gombász Baranyában... Sokak nagy álma, hogy egyszer szarvasgombára bukkan az erdőben. Ez nem mindenkinek teljesedhet be, valaki mégis nagyon szerencsés volt. Baranya megyéb...
Pórul járhat, ha összetéveszti a gyöngyvirággal a ... A tavasz közeledtével indul a medvehagyma szezonja is, így nem árt feleleveníteni, mit kell tudnunk erről a népszerű, de még kevésé ismert növényről. ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...