Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből sört készítsen. A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével működik együtt azért, hogy a felesleges organikus kenyerekből sört főzzön.
Az osztrákok nagy részének örömteli hírről a Handelszeitung.at oldal írt, ezt az anyagot szemléztük. Jelenleg a sör Ausztriában a Spar, Eurospar és Interspar üzletekben vásárolható meg. Az sör árpa- és malátatartalma részben helyettesíthető különböző organikus pékáruk felhasználásával, erről az üzem sörfőző mestere Reinhold Barta ezt mondta:
Igazi kihívás „kenyérsört” főzni, ugyanis a kenyér sótartalma jelentősen hat a sör ízére. A kenyérhéj karamellás jelleget biztosít az italnak, ami kifejezetten egyedi, karakteres ízében jelenik meg leginkább.
Nagy péküzemben sok a maradék – biosör lesz belőle
Az Interspar pékség Ausztria legnagyobb kézműves péksége. Ilyen nagy méret esetében elkerülhetetlen, hogy megmaradjon a pékáru egy része. Ezért annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét, a feleslegessé vált kenyerekből borostyán színű, organikus sört főzünk – folytatta Barta.
A sör és a kenyér hasonló alapanyagokból készülnek, már az ősi egyiptomiak is felismerték a „kenyérsörben” rejlő lehetőségeket. A Young&Urban névre keresztelt termékkel a Spar és régi hagyományt gondolt újra. A cég arra számít, hogy 5,5 százalékos alkoholtartalmú ital népszerű lesz a vevők körében.