Gépes balesetek, újdonságok és milliárdos osztalék – itt a júniusi gépes hírösszefoglaló

Komoly és fontos hírekkel jelentkeztünk 2022. májusában is a mezőgazdasági gépek témájában. Többek között beszámoltunk róla, hogy német piacra mennek a magyar mezőgépgyártók, valamint a dinoszauruszok és a mezőgépek közötti hasonlóságokat is megnéztük a talajtömörödés szempontjából. Cikkeztünk egy traktor és egy vonat balesetéről, milliárdos KITE-osztalékról, valamint 40 ezer doboz csempészcigaretta miatt menekülő traktorosról is. Jó olvasást a júniusi gépes összefoglalónkhoz.

Hasonlóság a legnagyobb mezőgépek és a szauropodák között: talajtömörödést okoz a tömegük

Egyes mezőgazdasági gépek tömegükben vetekednek az óriási, szauropoda dinoszauruszokkal, messze meghaladva a jelenlegi legnagyobb tömegű szárazföldi állatokat, az elefántokat. Egy tanulmányban a nagy tömegű mezőgépeket a valaha élt legnagyobb tömegű állatokhoz, a szauropodákhoz hasonlították. Az óriási gépek Európa, Amerika és Ausztrália szántóföldi növénytermesztésének jövőjét tehetik tönkre azzal, hogy a talajt roncsolják.

Hasonlóság a legnagyobb mezőgépek és a szauropodák között: talajtömörödést okoz a tömegük - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Hasonlóság a legnagyobb mezőgépek és a szauropodák között: talajtömörödést okoz a tömegük – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Svéd Agrártudományi Egyetem (SLU)  számolt be arról a kutatásról, amelyben az egyre hatalmasabb mezőgazdasági gépek és a talaj kapcsolatáról írtak. A PNAS hasábjain megjelent tanulmányban a gépeket a valaha élt legnagyobb tömegű állatokhoz, a szauropodákhoz hasonlították. Az óriási gépek Európa, Amerika, Ausztrália szántóföldi növénytermesztésének jövőjét tehetik tönkre azzal, hogy a talajt roncsolják.

A minőségi jószágok és az állattartó szakma sikere 2022-ben, Vásárhelyen

A Magro.hu csapata is részt vett a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár helyszínén, a Csongrád-Csanád megyei Hódmezővásárhelyen. Az állattartók legnagyobb hazai rendezvénye rendkívül sok látnivalót és szakmai tudást összpontosított egy helyszínre, ami tartalmas és izgalmas napokat biztosított a résztvevőknek. Mi nagyon élveztük, ezt egy képes beszámolóban mutatjuk be. Szeretettel ajánljuk olvasásra riportanyagunkat!

Első blikkre a főépület felől a kiállítás felé vezető út Hódmezővásárhelyen, a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár helyszínén – Fotó: Magro.hu, CSZS
Első blikkre a főépület felől a kiállítás felé vezető út Hódmezővásárhelyen, a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár helyszínén – Fotó: Magro.hu, CSZS

Német piacra mennek a magyar mezőgépgyártók

A magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről, illetve az elkövetkező évek fejlesztési terveiről tartott előadást Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a német-magyar agrártechnológiai üzleti fórumon. A virtuális térben megrendezett szakmai eseményt Magyarország Berlini Nagykövetsége szervezte együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Német Mezőgazdasági Társasággal. Az üzleti fórum célja az volt, hogy a magyar mezőgépgyártók bemutatkozhassanak a német piacon és a későbbiekben együttműködések indulhassanak a két ország között. Az Agrárminisztérium a rendezvény által támogatta a hazai mezőgépgyártók nemzetközi piacra történő belépését, ezáltal is elősegítve a mezőgazdasági gépek értékesítését, beszállítását, valamint a közös gyártást.

Digitalizációval sikeres a magyar fejlesztés az aszálykárok elleni védekezésben

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó műholdas fejlesztésre. Az EU-s támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszert 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a helyspecifikus mezőgazdaság számára.

WREN - Klímaalkalmazkodást támogató monitoring és predikciós rendszer, valamint WREN műholdas aszálymonitoring és döntéstámogatói rendszer valósul meg EU-s támogatással
WREN – Klímaalkalmazkodást támogató monitoring és predikciós rendszer, valamint WREN műholdas aszálymonitoring és döntéstámogatói rendszer valósul meg EU-s támogatással

kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel. A részletekről közölték, hogy a valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával. Itt vannak a részletek a fontos témáról.

Vonattal ütközött és kettészakadt az erőgép Zalában: hibás volt a traktoros, mert nem fogott a fék

A rendőrségi nyomozás adatai szerint 2021. október 15-én egy 43 éves zalaszentiváni férfi közlekedett a 73224-es számú mellékúton Alsónemesapáti felől Nemesapáti irányába egy mezőgazdasági vontatóval és a mögé kapcsolt tárcsával. Amikor az utat keresztező, működő fénysorompójú vasúti átjáróhoz ért, a traktoros észlelte a pirosan villogó tiltó jelzést, azonban a jármű fékberendezésében fellépő műszaki hiba miatt nem tudott lassítani és a vasúti pályára hajtott, ahol a járműve elejével nekiütközött a Zalaszentiván felől Nagykapornak állomás irányába haladó mozdonynak. 

Vonattal ütközött és kettészakadt az erőgép Zalában: hibás volt a traktoros, mert nem fogott a fék
Vonattal ütközött és kettészakadt az erőgép Zalában: hibás volt a traktoros, mert nem fogott a fék

A büntetőeljárás során igazságügyi műszaki szakértő a mezőgazdasági vontató átvizsgálását követően megállapította, hogy a gépjármű a baleset bekövetkezésekor, a fékrendszer állapota miatt alkalmatlan volt a közúti közlekedésre. A fékrendszer meghibásodása azonban nem közvetlenül a baleset bekövetkezése előtt állt be, hanem a fékfolyadék teljes elfolyása hosszan tartó folyamat eredménye volt, melyet a járművezetőnek észlelnie kellett volna, amikor közlekedett vele.

A Robotti önjáró traktor a mezőgazdaság új dimenziója

Világviszonylatban is igazi újdonság forgalmazásába kezdett az evo-farming Kft. Magyarországon, amely a precíziós mezőgazdaság és a robotika piacán kívánja partnereit kiszolgálni. Első termékük a Robotti névre keresztelt önjáró, autonóm robottraktor változatos feladatok ellátására alkalmas a terepen a teljes mezőgazdasági szezonban. A gépet Hernek Gábor, a cég képviselője mutatta be. Az evo-farming Kft.-t három, a mezőgazdaságban már korábban is aktív szakember alapította 2021 decemberében, miután egyiküket megkereste a dán AgroIntelli, a Robotti nevű önjáró mezőgazdasági traktor gyártója. Abban az időben világszerte már mintegy 20 darab dolgozott a robotból a földeken. (x)

Robotti önjáró traktor

Milliárdokat fizettek osztaléknak: kiemelkedő eredményt ért el Csányi Sándor agrárintegrátora

Több mint 20 százalékkal, 386 milliárd forintra növelte árbevételét 2021-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari agrárvállalat, a KITE Zrt. A legnagyobb hazai agrárintegrátori cégként működő társaság tavaly rekordszintű, csaknem 6,7 milliárd forint adózott eredményt ért el. A KITE közgyűlése mintegy 5,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött. Jelentősen, a 2020-ban elért 321 milliárdról 386 milliárd forintra növelte árbevételét a KITE Zrt. 2021-ben, így a vállalat tavaly újabb rekordot állított be. Az árbevétel 20,3 százalékkal bővült, szemben a két évvel ezelőtti forgalommal, amely 6,6 százalékos pluszt jelentett 2019-hez képest. A tavalyi árbevételből a belpiac 311 milliárd, az export 75 milliárd forinttal részesedett. A Csányi Sándor tulajdonában lévő társaság Magyarország legnagyobb agrárintegrátori cégének számít, és agrártermeléshez felhasznált inputanyagok – vetőmagok, növényvédő szerek, műtrágyák – forgalmazásával, gépértékesítéssel, terménykereskedelemmel, illetve agrárágazati szolgáltatások közvetítésével foglalkozik.

A Kubota M7003-as traktorszériája minden ügyféligényt kielégít

A Magyarországon a minőségének és megbízhatóságának köszönhetően egyre népszerűbb Kubota márka legnagyobb és legerősebb traktorszériája az M7003-as sorozat. Szabó István, a Két-KATA Kft. ügyvezetője mutatta be az erőgépet, aki emellett a Magyarországon egyedülálló, 5 éves gyártói garanciáról is beszélt. Az M7003-as szérián belül három különböző teljesítményű és felszereltségi szintű modell érhető el: 130, 150, 170 lóerős, és Standard, Premium valamint Premium KVT kivitelű. A felhasználói igényeknek, a megművelt területnagyságnak, illetve a felhasználási célnak megfelelően kiválaszthatja mindenki a magának optimális változatot. Négy hengeres, 6,1 literes, V6108 TIER 5 motor biztosítja, hogy kiválóan alkalmazható legyen kötöttebb talajokon is. (x)

A Kubota M7003-as sorozat

Pénzügyőrök elől menekült a traktoros a 40 ezer doboz ukrán csempészcigaretta miatt

Traktoron elrejtve, szalmával álcázva szállítottak 40 ezer doboz cigarettát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Vásárosnaményi járásában. A pénzügyőrök Tákos községben akartak ellenőrizni egy lassú járművet, de a sofőr ezt észlelve keresztbe fordult az úton, majd kiugrott a traktorból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai átvizsgálták a hátrahagyott vontatót, amiben a szalmabálák alatt fekete nejlonokba rejtett kartondobozokat találtak, amelyek összesen 77 millió forintot érő dohányterméket tartalmaztak.

Traktoron elrejtve, szalmával álcázva szállítottak 40 ezer doboz cigarettát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Vásárosnaményi járásában, Tákos községben, a pénzügyőrök lefoglalták a járművet és a szállítmányát is - Fotó: NAV FB
Traktoron elrejtve, szalmával álcázva szállítottak 40 ezer doboz cigarettát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Vásárosnaményi járásában, Tákos községben, a pénzügyőrök lefoglalták a járművet és a szállítmányát is – Fotó: NAV FB

pénzügyőrök a 40 ezer doboz ukrán, adózatlan csempészcigarettát és a járművet lefoglalták. A nem túl gondosan elrejtett füstölnivaló kereskedelmének illegális hasznát így a csempészek nem zsebelhetik be. A menekülő traktorvezető további sorsáról cikkünk megjelenéséig nem tudtunk meg további információkat. Az akcióról készített NAV-felvételt ide kattintva lehet megtekinteni.

A Solis traktor mára Magyarország egyik legkedveltebb traktorává nőtte ki magát

A cég értékét a kiváló termékek jelentik, amelyek a világszínvonalú gyártásnak köszönhetően születnek. A cég tulajdonát két népszerű márka képezi, a “Sonalika” és a “Solis”, de az USA-ban és dél-amerikai területeken APACHE néven forgalmazzák a termékeiket 20 LE-től 90 LE-ig. A vállalatnak két telephelye van Indiában. A gyártás Hoshiarpurban (Punjab), míg a vállalatirányítás Új-Delhiben található, és néhány részalkatrész Európában, Afrikából és Ázsiából kerül beszállításra. A gyártulajdonosok egy család tagjai, így szoros és közös érdekeltségük révén szigorúan és hatékonyan képesek irányítani a vállalatot. A gyártási folyamat első fázisa, a nyersanyag-beszerzés, ehhez egy minőség-ellenőrzési csapat meghatározza a szükséges anyagminőséget és tenderezteti a beszállító jelölteket. A vállalat kizárólag tanúsított beszállítókkal dolgozik együtt. (x)

Solis 26 Tiger
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...
Mezőgazdasági gépeladás 2014-ben A mezőgazdasági gépkereskedők 2014-ben az elmúlt 10 év legnagyobb árbevételét érték el. A gazdák az új gépek vásárlására tavaly több mint másfélszeres...
Szélesedik a CLAAS kínálata! Két új erőgéppel rukkol elő a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gép gyártója. A CLAAS AXION 800-as családhoz tartozó AXION 800-as és 820-as típusok...
MTZ, a gyáróriás Dutra, Rába, Varitrak… néhány magyar gyártású erőgép, melyek méltán voltak híresek hazánk gazdái körében és persze külföldön is! De van még egy – igaz...
Az MTZ hazai és világpiaci helyzete Előző MTZ-vel foglalkozó cikkünkben az MTZ gyár történetével, történelmével foglalkoztunk. Mai írásunkban az MTZ gépek hazai és világpiaci helyzete ke...