Gépek és képek a 2023-as NAK-Napokról, ahol végül nem a víz volt az úr

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben rendezte meg a “NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva” szabadtéri agrárszakmai kiállítást. Hagyományosan ez az ország legnagyobb területen, több mint 40 hektáron megrendezett szántóföldi rendezvénye, aminek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont. Idén egyrészt a fenntarthatóság állt a rendezvény középpontjában, másrészt azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amelyek segítenek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, eredményes gazdálkodásban.

Mindkét nap részt vettünk a programokon, amelyről egy hosszabb, sok képes riportanyaggal számolunk be. A kiállítás a fenntarthatóság jegyében gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket, ezen belül is kiemelten foglalkozott a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel. A szervezők arcára komoly gondterheket helyezett az aktuális időjárás, mert a megnyitó előtti napon jelentős mennyiségű csapadék hullott a kiállítási területre.

Így nézett ki a demópályák előtti terület a nyitónap reggelén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Így nézett ki a demópályák előtti terület a nyitónap reggelén – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Kevesen kockáztattak az eső miatt

Joggal aggódtak, mert a nyitónap reggelén többek között Pécs környékén és Mosonmagyaróváron is hatalmas esőzések voltak. Mezőfalvát viszont elkerülte a további vízhullás, így a terület fokozatosan és folyamatosan száradhatott. A látogatószámon így is nagyon meglátszott az időjárás okozta bizonytalanság, nagyon kevesen vettek részt a megnyitón, igazi tömeg főként a szántóföldi gépbemutatón volt. A kiállítók standjainál a korábbi évekhez képest nagyon kis számú érdeklődő volt csak.

Ez viszont lehetőséget adott arra, hogy aki kijött, minden kérdésére részletesen választ kapjon, láthatóan többet tudtak foglalkozni a szakemberek egy-egy gazdával és a többi szakmabelivel.

Gyülekeznek a résztvevők a megnyitóra - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Gyülekeznek a résztvevők a megnyitóra – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A legújabb gépeket és gépkapcsolatokat a művelési folyamat végrehajtása közben mutatták be, miközben az adott forgalmazó információkkal szolgált a gép technikai paramétereiről és teljesítményéről. Lényeges, hogy az az adott feladat folyamata és az eredménye is közelről, azonnal megtekinthető, a művelt terület megvizsgálható.

A funkciók és a hatékonyság bemutatása leginkább működés közben lehetséges, ezért erre minden évben lehetőséget adnak a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen, ahol sok esetben a kereskedők kipróbálási lehetőséget is biztosítanak az érdeklődőknek.

Közelről, részletesen és munka közben lehetett megismerni a gépek tudását - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Közelről, részletesen és munka közben lehetett megismerni a gépek tudását – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Természetesen 2023-ban is a MEGFOSZ: Szántóföldi Gépshow programelem volt a legnépszerűbb, a közel 1,5 órás technológiai bemutató program 2 délelőtt és 2 délután is ismertette a modern mezőgazdasági megoldásokat.

Volt drónbemutató program is, valamint a “Digitális átállás a mezőgazdaságban – okos gépek, rendszerek közötti átjárhatóság, vizuális adatmegjelenítés” témát is részletesen meg lehetett ismerni a két nap során.

Gépek, ameddig a szem ellát - Fotó: NAK, Lévai Zsolt
Gépek, ameddig a szem ellát – Fotó: NAK, Lévai Zsolt

Több mint 20 ezren látogattak el Mezőfalvára

Arról a NAK írt, hogy több mint húszezer látogatóval, sikeresen zajlott a 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, valamint eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt.

Mint a kezdetek, 2017 óta mindig, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködésben rendezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást, június 7-én és 8-án. Hagyományosan ez az ország legnagyobb területen, több mint 40 hektáron megrendezett szántóföldi programja, aminek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont.

Idén egyrészt a fenntarthatóság állt a rendezvény középpontjában, másrészt azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amik segítenek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó eredményes gazdálkodásban. Amiről elméletben sokat hallani, annak itt a gyakorlati megvalósításai is láthatóak voltak, számos követhető példát bemutatva.

Közelről, munka közben lehetett megismerni a gépek tudását - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Közelről, munka közben lehetett megismerni a gépek tudását – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A forgatásos művelés terjedése

Ezúttal is széles programkínálat várta az agrárvállalkozókat, gazdálkodókat, segítve őket a megalapozott szakmai döntéshozatalban. A gépgyártók fejlesztései a forgatás nélküli talajművelés irányába haladnak. Folyamatosan gyarapszik azon tudatos gazdálkodók száma, akik évek óta így művelik földjeiket, védve a kiszáradástól. Ezek a technológiák, technikák, gépek, eszközök is felsorakoztak Mezőfalván. 

Az ország legnagyobb, álló- és mozgógépes szabadtéri kiállításán megtekinthető volt a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata, a mozgó gépbemutatón működés közben is megfigyelhették a látogatók a legmodernebb eszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat. Emellett az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók, valamint egyebek közt a gazdálkodás különböző területeit ismertető előadások is helyet kaptak.

A "NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva” szabadtéri agrárszakmai kiállítás 2023-as térképe
A “NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva” szabadtéri agrárszakmai kiállítás 2023-as térképe

A rendezvény ismertette azokat a lehetőségeket, technikákat és jó gyakorlatokat, amelyek alkalmazhatók például aszály vagy más szélsőséges jelenségek esetén.

A „Változó klíma, alkalmazkodó mezőgazdaság!” tematikus tanösvény bemutatta a klímaváltozás hatásait és azokat a megoldásokat, amelyek segítenek a gazdálkodóknak mérsékelni a negatívumokat. A másfél hektáros NAK Szakmai Színtér a fenntarthatóság jegyében, gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket, bemutatva a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeit. Mindezen témákban szakértők is álltak az érdeklődők rendelkezésére a helyszínen, ahogy többek közt az agrártámogatási lehetőségek kapcsán is.

A szándékosan hétköznapokra, szerdára és csütörtökre szervezett kiállítás most is megőrizte igazi szakmai jellegét, továbbá a hazai és külhoni agrárszakemberek mellett sok száz agrárdiák is részt vett rajta, számos agrárszakképzési intézményből, akik ezáltal betekintést nyertek a modern gazdálkodás megoldásaiba.

Az egy magyar hektárra jutó hozzáadott érték 77,1 százalékkal nőtt 2010 és 2022 között

A magyar mezőgazdaság fejlődését jól szemlélteti, hogy az egy hektárra jutó hozzáadott érték 77,1 százalékkal nőtt 2010 és 2022 között – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Fejér vármegyei Mezőfalván. Farkas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításon elmondta, Magyarország a hozzáadott érték-növekedést tekintve az ötödik legjobb eredményt érte el az Európai Unióban ebben az időszakban.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (k), Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének alelnöke (b) és Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója (j) a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (k), Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének alelnöke (b) és Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója (j) a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás

Fejlesztések és termelékenység

Az államtitkár szerint a magyar agráriumban technológiai modernizáció zajlik, ezt jelzi, hogy tavaly a gazdálkodók 680 milliárd forintot költöttek el beruházásokra. Elmondta, hogy 2022-ben a vidékfejlesztési program 226 milliárd forinttal járult hozzá a fejlesztésekhez, ami átlagosan 50 százalékos támogatási intenzitással számolva 452 milliárdnyi fejlesztést eredményezett.

Közölte, hogy a termelékenység további növeléséhez jelentősen hozzájárult a mezőgazdasági gépek értékesítése, amely tavaly elérte a 385 milliárd forintot.

Farkas Sándor kitért arra, hogy az ukrán gabonának biztosított szolidaritási folyosó véleménye szerint nem érte el eredeti célját, mert az ukrán gazdáknak más követelményeknek kell megfelelniük, így a magyar gabonánál lényegesen olcsóbban lehet megvásárolni az ukrán terményt, ami nehéz helyzetet idézett elő. Megoldásként azt javasolta, hogy az ukrán mezőgazdasági termények szállítására uniós forrást kell biztosítani, hogy eljuthassanak hagyományos felvevőpiacaikra.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás

Ukrajna, talajművelés és fenntarthatóság

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az esetleges békekötés után megoldást kell találni arra, hogy Magyarország versenyképes maradjon a 40 millió hektárt művelő Ukrajnával szemben, amely társult tagként az uniós piacokat alapjaiban rengeti majd meg. Hangsúlyozta, hogy közös feladatot és felkészülést igényel a probléma, a V4-ek is közösen készülnek erre.

Arról is beszélt, hogy további gondokat okozhatnak, hogy a növényvédőszereket ki kell vonni, a talajművelés jelenlegi módját meg kell változtatni. Úgy vélte, a rendezvény segít az esetleges negatív hatások kivédésében, hiszen korszerű precíziós technológiák megismerésével, alkalmazásával a növényvédőszer felhasználás mennyisége csökkenthető, de szerinte a használatuk teljesen el nem kerülhető.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván 2023. június 7-én. MTI/Vasvári Tamás

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy Magyarország legnagyobb szántóföldi kiállításán az idén a fenntarthatóság van a középpontban, amely “egyre húsbavágóbb, ha a saját pénztárcájukon érzik a gazdák”. Ezért a 42 hektáros kiállítótéren az “elmélet a gyakorlatban láthatóvá válik”, és ezek segítik a gazdálkodók alkalmazkodását például a tavalyi évi aszályhoz, amely nagy lecke volt mindenkinek.

A rendezvény programja:

Központi programok

2023. június 7. (szerda)

• 10:00 – 10:30 Megnyitó
Helyszín: NAK Szakmai Színtér

• 10:30 – 12:30 MEGFOSZ: Szántóföldi Gépshow
Helyszín: Mozgó gépshow

• 12:30 – 13:00 Drónbemutató
Helyszín: Mikroparcella

• 13:00 – 14:00 KITE: Irányt mutatunk 2.0
Helyszín: Demóparcella

• 14:00 – 15:30 MEGFOSZ: Szántóföldi Gépshow
Helyszín: Mozgó gépshow

2023. június 7. (szerda) – NAK Szakmai színtér programjai

• 10:00 – 12:00 Földforgalom, generációváltás, adózás és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

• 12:00 – 14:00 Fiatal Gazda, KAP általános és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

• 14:00 – 16:00 ÖCSG kérdések és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

Helyszín: NAK Szakmai színtér, Info sátor

2023. június 8. (csütörtök)

• 10:30 – 12:30 MEGFOSZ: Szántóföldi Gépshow
Helyszín: Mozgó gépshow

• 12:30 – 13:00 Drónbemutató
Helyszín: Mikroparcella

• 13:00 – 14:00 KITE: Irányt mutatunk 2.0
Helyszín: Demóparcella

• 14:00 – 15:30 MEGFOSZ: Szántóföldi Gépshow
Helyszín: Mozgó gépshow

2023. június 8. (csütörtök) – NAK Szakmai színtér programjai

• 10:00 – 12:00 Földforgalom, generációváltás, adózás és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

• 12:00 – 14:00 Fiatal Gazda, KAP általános és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

• 14:00 – 16:00 ÖCSG kérdések és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos információk

Helyszín: NAK Szakmai színtér, Info sátor

Állandó programok

  • Szabadtéri állógépes kiállítás
  • Szántóföldi mozgógép bemutató
  • Kültéri demópályás bemutató
A cégünkről és aktuális mezőgazdasági kérdésekről beszélgetett Babiák Jánossal, az RWA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával Németh István, a Magro.hu portálvezetője (jobbra) - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Cégükről és aktuális mezőgazdasági kérdésekről beszélgetett Babiák Jánossal (balra), az RWA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával Németh István, a Magro.hu portálvezetője (jobbra) – Fotó: Magro.hu, Mezőfalva

RWA kerekasztal beszélgetés

Németh István, a Magro.hu portálvezetője beszélgetett Babiák Jánossal, az RWA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával cégükről és aktuális mezőgazdasági kérdésekről. A cégvezetők kitértek a magyar vetőmagpiac helyzetére, a vetőmagárak várható alakulására és a cég egy kalászos újdonságára is.

Mezőfalva Továbbképzési Pont

A Mezőfalva Továbbképzési Pont négy állomásán gyakorló szakemberek ismertették a talaj-növény rendszerek működését támogató megoldásokat.

  • 1. Talajtan – Dr. Dobos Endre egyetemi tanár, 
  • 2. Talajélettan – Szabó István talajtani szakmérnök, 
  • 3. Talajművelés – Dr. Percze Attila egyetemi docens, 
  • 4. Növényegészség – Pro-Feed Kft. szakértői 

A kiállítás két napján 9.00-től 17.00 óráig folyamatosan lehetőség volt a Továbbképzési Pont tematikus bejárására és az egyes állomásokon való konzultációra.

A Mezőfalva Továbbképzési Pont négy állomásán gyakorló szakemberek ismertették a talaj-növény rendszerek működését támogató megoldásokat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A Mezőfalva Továbbképzési Pont négy állomásán gyakorló szakemberek ismertették a talaj-növény rendszerek működését támogató megoldásokat – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Szántóföldi demóparcellás bemutató

Az 5 hektáros demóparcella tökéletesen alkalmas volt a különböző kultúrákhoz javasolt technikai megoldások bemutatására a vetőmagtól a tápanyagellátáson át egészen a gépekig és gépkapcsolatokig.

Séta a demóparcellán át Mezőfalván - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Séta a demóparcellán át Mezőfalván – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Szántóföldi fajtasor bemutatók

A bemutató kiválóan szemléltette az adott fajták és hibridek közötti különbségeket, és rámutat hogy ezek közül melyek a legmegfelelőbbek az adott talajhoz, illetve éghajlati és termesztési környezetben.

Szabadtéri drón bemutató

A precíziós gazdálkodás terjedésével egyre nagyobb szerepet kapnak a kisebb nagyobb drónok, amelyek a gazdálkodók számára értékes információkat gyűjthetnek be a művelt területről és elvégezhetnek egyszerűbb műveleteket, amelyeket egyébként jelentős többletköltséget igénylő kézi vagy gépi megoldásokkal lehetne megvalósítani. A szakértők a drónok alkalmazásának lehetséges területeiről meséltek és gyakorlati tanácsokat, tapasztalatokat osztottak meg a látogatókkal.

Talajszelvény bemutató

A talajszelvényben hozzáértő szakember tolmácsolásával mutatták be a talaj függőleges irányú metszetét, amelyben láthatóak a különböző talajszinteken, a rétegek minőségén és vastagságán túl a különböző növények gyökérzete, azok fejlődési szakaszai, vagy épp a munkagépek talajszerkezetre gyakorolt hatása. 

Termőföldi mikroparcellás bemutató

A mikroparcellákban a fajták, a különböző input anyagok használata vagy akár az eltérő technikai sorok is jól elkülöníthetően prezentálhatóak és körbejárhatóak.

Irányt mutatunk 2.0 - A KITE Zrt. gépes bemutatója - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Irányt mutatunk 2.0 – A KITE Zrt. gépes bemutatója – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

KITE: Irányt mutatunk 2.0

A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettünk a KITE Zrt. bemutatóján, mely ezúttal az „Irányt mutatunk 2.0” nevet kapta. “Digitális átállás a mezőgazdaságban – okos gépek, rendszerek közötti átjárhatóság, vizuális adatmegjelenítés” volt a munkacím. A mindkét nap megtartott bemutató egyik különlegessége volt a John Deere See & Spray okos permetező rendszer.

A rendezvényen résztvevők azokra a kérdésekre is választ kaptak, hogyan lehet többet kihozni a növényekből okos megoldások segítségével és kevesebb inputanyag felhasználással.

Továbbá szó volt arról is, hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és azt fenntartani, majd minőségi termést betakarítani.

A rendezvényen résztvevők azokra a kérdésekre is választ kaptak, hogyan lehet többet kihozni a növényekből okos megoldások segítségével és kevesebb inputanyag felhasználással, itt a sorközművelés technológiáját ismerteti a KITE egyik szakembere - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A rendezvényen résztvevők azokra a kérdésekre is választ kaptak, hogyan lehet többet kihozni a növényekből okos megoldások segítségével és kevesebb inputanyag felhasználással, itt a sorközművelés technológiáját ismerteti a KITE egyik szakembere – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója a témával kapcsolatban még korábban elmondta, hogy számos új kihívással kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, amire a KITE lehetőségként tekint. Ilyen az Agro- ökológiai Program, mely a klímaváltozás, környezetvédelem és a fenntarthatóság fogalmak köré összpontosul. A fenntarthatóság és a hatékonyság nem zárja ki egymást – hangsúlyozta a főigazgató. Ám meg kell ragadni azokat a digitális megoldásokat, amelyek e kettőt összehangolják. Kiemelte, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál.

A lenagyobb változásra a növényvédelemben kell számítani, bár a kémiai gyomirtás nem fog teljesen eltűnni, egyre nagyobb szerepet kap a pontos időzítés a megfelelő előrejelzések és a szaktanácsadás – fogalmazott.

Örülünk, hogy ismét sokat szakmázhattunk, tanulhattunk és beszélgethettünk a “NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva” kiállítás két napján. A szervezőknek köszönjük, a kiállítóknak további szakmai sikereket kívánunk.

Szerkesztette:

Csurja Zsolt

gödöllői gazdász 2009
óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök 2021


Írásunkat a helyszínen készített képeinkkel zárjuk.

Munka közben lehetett megismerni a gépek tudását - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Munka közben lehetett megismerni a gépek tudását – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A sávokon át haladva nézték meg a gépek tudását a gazdák - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A sávokon át haladva nézték meg a gépek tudását a gazdák – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Művelőeszközök - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Művelőeszközök – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Repcék között- Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Repcék között- Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Kipróbálható CLAAS-traktortrió - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Kipróbálható CLAAS-traktortrió – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A kiállítás állógépes részén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A kiállítás állógépes részén – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Szép időben, szép gépek között - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Szép időben, szép gépek között – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Szellősen, ám a szakma minden szépségével a kiállítás első napján - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Szellősen, ám a szakma minden szépségével a kiállítás első napján – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Az RWA Magyarország standja a kiállítás második napján - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Az RWA Magyarország standja a kiállítás második napján – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Záró képünk pedig ez, csütörtökön 5 órakor távozott ez a fiatal traktoros Mezőfalváról:

Távozó kis traktoros - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Távozó kis traktoros – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...
Nagyon örült a német győzelemnek Az idei foci VB győztes német csapat tiszteletére készítették ezt a művet, traktorral. Elismerésünk az olasz traktorosnak, nem semmi, amit csinált! ...
A legidősebb, még létező traktorok a világon Tudta, hogy a legidősebb traktor magyar? Pedig ez olvasható az agriculture.com-on. 1896-ban építették, jelenleg egy német múzeumban tölti nyugdíjas év...