A legrégebb óta termesztett és egyben legfontosabb növények az emberiség történelmében a gabonafélék. Közülük is a búza a legismertebb, melyet eddig a GMO botrány sem érintett. Eddig…
10-12 ezer év telt már el azóta, hogy halászó-vadászó és gyűjtögetéssel foglalkozó őseink életmódot váltottak és növénytermesztésre adták fejüket. Az első termesztett növényeik a gabonafélék voltak, nem véletlen hát, hogy azóta is ezek a növények képezik élelmezésünk alapját. Olyannyira igaz ez, hogy egyes országokban még ma is szinte csak gabonaféléket esznek az emberek.
Az évente termesztett gabona mennyisége folyamatosan növekszik a világon. Ez elsősorban a technológiai fejlődésnek köszönhető, de emellett az időjárás függvénye is, mennyi gabona terem egy szezonban. Idén például az aszály miatt 15-20 százalékkal kevesebb termett hazánkban köszönhetően annak, hogy nem teltek ki rendesen a szemek. A beltartalomra, mint például a sikértartalomra nem lehet panasz, finom péksütemények készülhetnek az idei búzából is.
Eddig a búza volt az a növény, amelyből mindenki nyugodt szívvel fogyasztott, nem érintette ugyanis a genetikai módosítás. Tudva levő ugyanis, hogy tudósok korábban már olyan, újfajta élelmiszernövényeket állítottak elő, melyek a természetben nem fordulnak elő. Például, rovarirtót termelő kukoricát vagy különböző vegyszereknek ellenálló szójababot. Mára azonban már a búzát is génmanipulálják – áll az Árpád-Agrár Zrt. közleményében.
Ugyan a világ GMO-növényeinek 90 százalékát az USA, Argentína, Brazília és Kanada termeszti, mi sem lehetünk biztosak abban, hogy nem kerül-e esetleg GMO termék az asztalunkra. A legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha hazai termékeket fogyasztunk, Magyarországon ugyanis tilos a GMO szervezetek termesztése. Pékségek esetén már vannak olyan egységek, ahol kizárólag magyar alapanyagokkal dolgoznak, sőt, ezt nyomon is lehet követni náluk. Így az ilyen üzletekben vásárolva biztosan csak jó minőségű, egészséges alapanyagból készült péksütemények kerülhetnek az asztalainkra.