Valamiben mi is nagyhatalom vagyunk az unióban

Tormatermesztéssel már évszázadok óta foglalkoznak a magyar gazdálkodók. Nem is lehet okunk a panaszra, az uniós termés javát mi adjuk és nem is akármilyen minőségben.

A magyar tormatermesztés elsősorban Hajdú-Bihar megyére koncentrálódik. Itt termesztik ugyanis a hazai termés 90 százalékát a gazdálkodók. Híres tormatermesztő település például Nyíradony, Debrecen, vagy éppen Létavértes. Jellemző a magyar tormatermesztés hagyományaira, hogy elsősorban ősszel takarítják be a tormagyökereket a termelők, tavaszra már csak nagyon kevés marad a földben.

Sokáig nyersen értékesítették a gazdálkodók a növényt, de idővel rájöttek, hogy a boltinál sokkal jobb minőségű feldolgozott terméket is elő tudnának állítani. Hosszas megfigyelések után ugyanis kiderült, a bolti termékek zömének előállításához a silányabb gyökérrészeket használják fel a gyártók, az első osztályú részeket inkább tovább értékesítik külföldre.

Egyre többen kezdik feldolgozni termésüket, ezzel biztosabb bevételre tehetnek szert
Egyre többen kezdik feldolgozni termésüket, ezzel biztosabb bevételre tehetnek szert

 

Ennek tudatában egyes gazdálkodók a vg.hu szerint saját maguk kezdték feldolgozni terményüket és dobták piacra a minőségi, magyar tormagyökérből készített, adalékmentes termékeiket. Ezzel jóval biztosabb bevételre tesznek szert, valamint a vásárlók is tudják, mi kerül valójában az asztalukra.

Az első osztályú tormagyökér egyébként legalább 20 cm hosszú és 2,5 cm vastag. A hajdúsági torma 80 százaléka megfelel ennek a minőségi követelménynek, így valóban kiváló minőségű ecetes torma készül az itteni termésből.

Az EU-ban összesen 24-25 ezer tonna terem évente, ebből csak hazánk 10-12 ezer tonnát állít elő, amivel toronymagasan vezetjük az Európai Unió tormatermesztési ranglistáját. Mellettünk még – többek között – Hollandia, Olaszország és Lengyelország is foglalkozik tormatermesztéssel.

Tavaly szinte mindenhol kiemelkedő termés volt tormából, így az árak igencsak lecsökkentek. A nyers torma kilójáért mindössze 250 forintot adtak a felvásárlók, ami bosszantó, mivel a magyar termelők még hozzávetőlegesen a termés 90 százalékát nyersen értékesítik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...