Egyre nagyobb problémákat okoz az éghajlatváltozás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A növekvő hőmérséklet miatt ugyanis a megfigyelések szerint egyre több olyan toxin halmozódik fel a gabonafélékben, melyek komoly egészségügyi kockázatot okozhatnak az emberi szervezetben. Ezek a toxinok akár rákot is okozhatnak, ha túlzottan nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe.
A probléma sajnos többrétű. Az egyik felét a problémának az okozza, hogy a növények felveszik a talajból a nitrátokat, amiket normális esetben savakká és fehérjékké – másképpen mondva tápanyaggá alakítanak. Ez az átalakítási folyamat azonban a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan lelassul, ezért a nitrát felhalmozódik a növényekben. Mi és az állataink így fogyasztjuk el a növényekből készült ételeket, ami komoly egészségügyi kockázattal járhat.
Sajnos, az alapvetően fontos gabonaféléinkben – búza és kukorica – is megfigyelték ezt a jelenséget, így mindannyiunkat fenyegetnek a nitráttal túltelített növények okozta veszélyek.
Ha ez még nem lenne elég, az egyre csapadékosabb és így párásabb nyarak kedveznek a gombák szaporodásának is a növényeken. Ezek között van egy, a Fusarium, amely számtalan gabonafélénken megtelepedik, mikotoxinokat termel és ezek a toxinok bekerülnek az élelmiszereinkbe is. A mikotoxinokat szervezetünk képtelen feldolgozni, napról napra halmozódnak és egyre nagyobb eséllyel fogják kifejteni káros hatásukat.
Többek között erős rákkeltő hatásukról ismertek, de a hormonháztartást is csúnyán fel tudják borítani. A mikotoxinok mellett az aflatoxinok is komoly problémákat képesek okozni az emberi szervezetben: májkárosodást, rákot, vakságot is okozhatnak, gyermekeknél pedig fejlődési rendellenesség is megfigyelhető a fertőzésük következményeként.