Tanuljon pálinka- és párlatkészítést!

Tovább folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt!” programsorozata. A kamarai tagok novemberben a pálinka- és párlatkészítés témakörében mélyedhetnek el. A szakmai napot 2018. november 16-án tartják egynapos rendezvény keretében Mogyoródon.

A rendezvénysorozat 2018. második félévében bővített tematikával folytatódott: az oltós és savanyított tejtermékek készítése mellett vörösáru-gyártás, illetve zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témákat kínált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében ősszel elindul „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” program is. A rendezvényen bemutatják a pálinkakészítés alapvető elméleti és gyakorlati ismereteit.

A pálinka- és párlatkészítés ismereteiben mélyülhetnek el a NAK programján résztvevő kamarai tagok
A pálinka- és párlatkészítés ismereteiben mélyülhetnek el a NAK programján résztvevő kamarai tagok
Elméleti alapok: gyümölcsfeldolgozás, erjesztés
  • Szennyezések (fizikai, kémiai, biológiai) hatásai a végtermékre, és a káros hatások megelőzése.
  • Speciális feldolgozási igények a különböző gyümölcsök esetén (magozás, darálás stb.).
  • Cefre kezelése erjedés előtt (pl.: pektin bontás, pH beállítás).
  • Az erjedés lehetséges módjai (spontán, irányított), a különböző segédanyagok használatának oka és módja
  • Gyümölcsfeldolgozás bemutatása
  • Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása
  • Szükséges gépek előkészítése, a folyamat végén tisztítás
  • A képzés időpontjának megfelelő gyümölcs feldolgozása
  • Erjesztő tartályok előkészítése, szükséges kezelések alkalmazása, beoltás, erjesztés
  • Lepárlás elméleti alapjai
  • A lepárlás, mint szétválasztó művelet (a folyamat elméleti háttere)
  • Lepárlási alaptípusok (egy és többlépcsős) ismertetése
  • A lepárló berendezések főbb részegységei
  • Párlat típusok (kiemelve a pálinkát) jogi és gyártási sajátosságai
A lepárlás folyamatának bemutatása
  • A berendezés főbb részeinek bemutatása a fizikai valóságban
  • Vezérlő rendszer ismertetése
  • Kierjedt cefre lepárlása
  • Párlat határok bemutatása
  • A felmerülő kérdések megválaszolása

A programon való részvétel rendezett kamarai tagság esetén ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, az utazás költsége a résztvevőket terheli. A részletes programtervet tartalmazó meghívó és a regisztrációs felület ezen a hivatkozáson érhető el. A rendezvényen – a hely befogadóképességének megfelelően – 12 fő részvételét tudják biztosítani, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni. A Kamara híre azt is közli, hogy a regisztráció nem jelent automatikus részvételt. A regisztrációt követően a NAK munkatársai felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csak gyümölcstermesztő főzhet kedvezményesen pálin... Egy az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható pá...
Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015... Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyz...
Pálinkakóstolásra fel! 2015-ben is megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló! A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen rendezi meg,...
Az ’égő víz’-től a pálinkáig 2015-ben ismét megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, ahol a különleges pálinkák bemutatása mellett kiválasztják Magyarország Pálinkáját is! Enn...
A fagyi, amiből 3 gombóc a maximum! Alig léptünk az igazi nyárba, mégis merészek vagyunk, és ki merjük jelenteni, hogy már meg is találtuk a nyár fagylaltslágerét. A magyar emberek rendk...
Csődközelben több pálinkafőzde is Töredékére esett vissza a pálinkafőzdék és kereskedelmi főzdék forgalma. Ennek oka a szeszadó újbóli bevezetése, másrészt a házi pálinkafőzés jelenleg...