Tovább folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt!” programsorozata. A kamarai tagok novemberben a pálinka- és párlatkészítés témakörében mélyedhetnek el. A szakmai napot 2018. november 16-án tartják egynapos rendezvény keretében Mogyoródon.
A rendezvénysorozat 2018. második félévében bővített tematikával folytatódott: az oltós és savanyított tejtermékek készítése mellett vörösáru-gyártás, illetve zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témákat kínált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében ősszel elindul „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” program is. A rendezvényen bemutatják a pálinkakészítés alapvető elméleti és gyakorlati ismereteit.
Elméleti alapok: gyümölcsfeldolgozás, erjesztés
- Szennyezések (fizikai, kémiai, biológiai) hatásai a végtermékre, és a káros hatások megelőzése.
- Speciális feldolgozási igények a különböző gyümölcsök esetén (magozás, darálás stb.).
- Cefre kezelése erjedés előtt (pl.: pektin bontás, pH beállítás).
- Az erjedés lehetséges módjai (spontán, irányított), a különböző segédanyagok használatának oka és módja
- Gyümölcsfeldolgozás bemutatása
- Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása
- Szükséges gépek előkészítése, a folyamat végén tisztítás
- A képzés időpontjának megfelelő gyümölcs feldolgozása
- Erjesztő tartályok előkészítése, szükséges kezelések alkalmazása, beoltás, erjesztés
- Lepárlás elméleti alapjai
- A lepárlás, mint szétválasztó művelet (a folyamat elméleti háttere)
- Lepárlási alaptípusok (egy és többlépcsős) ismertetése
- A lepárló berendezések főbb részegységei
- Párlat típusok (kiemelve a pálinkát) jogi és gyártási sajátosságai
A lepárlás folyamatának bemutatása
- A berendezés főbb részeinek bemutatása a fizikai valóságban
- Vezérlő rendszer ismertetése
- Kierjedt cefre lepárlása
- Párlat határok bemutatása
- A felmerülő kérdések megválaszolása
A programon való részvétel rendezett kamarai tagság esetén ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, az utazás költsége a résztvevőket terheli. A részletes programtervet tartalmazó meghívó és a regisztrációs felület ezen a hivatkozáson érhető el. A rendezvényen – a hely befogadóképességének megfelelően – 12 fő részvételét tudják biztosítani, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni. A Kamara híre azt is közli, hogy a regisztráció nem jelent automatikus részvételt. A regisztrációt követően a NAK munkatársai felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel.