A fóliás paprikahajtatás volt a VII. Magyar Paprika Napja fókuszában Szentesen

A Magyar Paprika Napja rendezvény mintegy 300 résztvevője a fóliás paprikahajtatás korszerűsítésének lehetőségeivel ismerkedhetett meg Szentesen. A paprikatermesztés meghatározó szerepet tölt be a város és a régió életében. Igazán elterjedtté a 20. század közepétől, a termálvízzel fűtött hajtatás elterjedésével vált. A rendezvény célja volt bemutatni a térség eredményeit, gondjait és fejlődési lehetőségeit. […]

Tovább…

Élen jár a baromfiágazat az állattenyésztésben, még több pénz érkezik bele

A hazai baromfiágazat a magyar mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. Majd hozzátette, hogy az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítésén túl az exportpiacait is növelni tudta. Ennek egyik kulcsa a magas fokú integráltság. A baromfihúsok a magyar fogyasztók kedvencei, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét, 52 százalékát fedi le az ágazat. Ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfa mérséklése is – tette hozzá Nagy István agrárminiszter. […]

Tovább…

Másfél évszázados az agrároktatás a Cívisvárosban

Egyhetes programsorozattal tisztelgett a 150 éves debreceni mezőgazdasági felsőoktatás előtt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az intézményt a QS-rangsor a világ 250 legjobb agrárképzőhelye között tartja nyilván. Szeptember elején, mintegy 450 vendéggel, jubileumi ünnepséggel idézték fel az agrároktatás elmúlt 150 évét, valamint emlékéremmel köszöntötték a jogelőd debreceni intézmények vezetőit. Az ünnepi eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter és a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly is. […]

Tovább…

Sütöttek, főztek, ettek, ittak: Vadgasztronómiai Fesztivál volt Soponyán

Idén 12. alkalommal rendezték meg a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált. A cél a vadhús hazai népszerűsítése volt. A fesztiválon főzőversenyt is tartottak,  amint összesen 55 csapat vett részt, fejenként 3-5 fővel. Ezen kívül a több, mint 4 ezer vendég a versenyző csapatok finomságain kívül a szakács szakma legjobbjainak a főztjét is megkóstolhatta. […]

Tovább…

A legveszélyesebb fajok a kertészetekben – konferenciát tartottak Debrecenben

A zöldség- és gyümölcstermesztő szakma gyűlt össze Debrecenben, a FarmerExpo rendezvényen, hogy megvitassák, melyek az aktuális problémák és megoldások a kertészeti ágazatban. Ismertették, melyik kártevők ellen kell a leginkább felkészülnie a gazdálkodóknak, valamint azt is, hogyan tehető hatékonyabbá és olcsóbbá a növényvédelem. De melyik fajok a legveszélyesebbek a kertészetekben? […]

Tovább…

Nagyítóval kell keresni a mezőgépészt, ezért traktorfesztivállal népszerűsítik a szakmát

Kiöregedőben van a mezőgépész szakma, de az egész agrárágazatban is emberhiánnyal küzdenek. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, pedig az ágazatnak ennek közel a tízszeresére, legalább 5 ezer főre lenne szüksége. A szakma megmentésére egy iskolásokat célzó programot szerveztek az ország gépforgalmazói: a Legyél Te is mezőgépész kampányban versenyekkel, drifttel és traktorfesztivállal mutatják meg a fiatal generációnak, miért érdemes ezt a hivatást választani. […]

Tovább…

Kétszer akkora a magyar mézfogyasztás, mint 7 éve, de még mindig Európa után kullogunk

A méz hazai népszerűsítésének köszönhetően 7 év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon, fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón. Az egy főre jutó éves magyar mézfogyasztás a 2010-es 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra nőtt. […]

Tovább…