Tényleg vége lehet-e a dugónak?

A borkedvelők egy része néhány éve még vonakodott a csavarzáras borok fogyasztásától, mára azonban megszokták, és meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Egyre több prémium és csúcskategóriás bornál alkalmazzák a csavarzáras megoldást, aminek számos előnye van. A legnagyobb, hogy jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal oldalukra fektethetőek a bontott és visszazárt palackok.

A Magyar Mezőgazdaság írt cikket arról, hogy a csavarzáras megoldás hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin betétnek köszönhetően kevés oxigén kerül a borba. A másik nagyon elterjedt típus, a Saranex betét oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű natúr parafáéhoz. A vörösborokat ezzel is tökéletesen lehet érlelni. Ennek köszönhető, hogy a borászok már nem csak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is.

Átalakították a fogyasztói szokásokat a csavarzáras borok - ma már egyre kedveltebbek
Átalakították a fogyasztói szokásokat a csavarzáras borok – ma már egyre kedveltebbek

Megbontás után azonban nem befolyásolja a csavarzár az eltarthatóságot: a bor ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt tételek. A csavarzáras megoldás ma már nem csak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban általános gyakorlat, de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetőek elegánsnak. A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem igen keresettek is lettek. Ehhez az egyszerű kezelhetőségen és a praktikusságon kívül a magas minőség is hozzájárult. A műanyagdugóhoz hasonlóan a csavarzárnál sem kell tartani a TCA fertőzöttségtől – írja a cikk.

Majdnem minden tizedik dugós bort érint a dugóíz

A Borneked.hu cikke szerint a parafa dugók mintegy 8 százaléka hibás, és a tendencia növekvő. A dugó ördöge egyaránt érintheti a fiatal és régi borokat, valamint a fehér és a vörösborokat is. Sőt, még a pezsgőnek is lehet dugóíze. Étteremben a fogyasztó visszaküldheti a bort, de a borkereskedők és a szőlősgazdák kénytelenek elszenvedni a kárt. A palack kinyitása előtt ugyanis senki sem tudja megmondani, hogy egy bor dugóbeteg-e, vagy sem. Sem a penészes, sem az áztatott parafa dugó nem biztos jele annak, hogy parafa dugó fertőzött. A „dugóízt” először szaglással lehet észlelni, ilyenkor a bor dohos és keserűen csersavas szagú. A hiba teljesen elfedi a bor valódi ízét, a bor pedig ilyenkor szinte mindig élvezhetetlen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megújult a kecskeméti szőlész-borász kutatóintézet... Mintegy 30 millió forintból megújult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állo...
Újabb támogatások a láthatáron – heti agrárhír-öss... 53 milliárd forint öntözési támogatásra; törvény a GMO-mentességről; Magyar bor és pezsgő napja; repce- és őszi búza fajtabemutatók – íme a hét fontos...
A szőlő-bor ágazat 47 milliárdos kibocsátásért fel... A magyar szőlő-bor ágazat a teljes mezőgazdaság kibocsátásából 2-3%-ban részesedik 47 milliárd forint értékben. A borágazat exportorientált szektor, a...
Borpiaci információk 2015 első negyedévében 4 százalékkal emelkedett a borok értékesítése, illetve az árak is emelkedést mutatnak. De hová exportáltuk a legtöbb lédig bort...
Nagyobb védelmet várnak a szőlőtermelők a Nébihtől... Demonstrációt tartott a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igaz...
Több bort exportálunk Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elsődleges kereskedelmi...