A borkedvelők egy része néhány éve még vonakodott a csavarzáras borok fogyasztásától, mára azonban megszokták, és meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Egyre több prémium és csúcskategóriás bornál alkalmazzák a csavarzáras megoldást, aminek számos előnye van. A legnagyobb, hogy jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal oldalukra fektethetőek a bontott és visszazárt palackok.
A Magyar Mezőgazdaság írt cikket arról, hogy a csavarzáras megoldás hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin betétnek köszönhetően kevés oxigén kerül a borba. A másik nagyon elterjedt típus, a Saranex betét oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű natúr parafáéhoz. A vörösborokat ezzel is tökéletesen lehet érlelni. Ennek köszönhető, hogy a borászok már nem csak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is.
Megbontás után azonban nem befolyásolja a csavarzár az eltarthatóságot: a bor ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt tételek. A csavarzáras megoldás ma már nem csak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban általános gyakorlat, de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetőek elegánsnak. A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem igen keresettek is lettek. Ehhez az egyszerű kezelhetőségen és a praktikusságon kívül a magas minőség is hozzájárult. A műanyagdugóhoz hasonlóan a csavarzárnál sem kell tartani a TCA fertőzöttségtől – írja a cikk.
Majdnem minden tizedik dugós bort érint a dugóíz
A Borneked.hu cikke szerint a parafa dugók mintegy 8 százaléka hibás, és a tendencia növekvő. A dugó ördöge egyaránt érintheti a fiatal és régi borokat, valamint a fehér és a vörösborokat is. Sőt, még a pezsgőnek is lehet dugóíze. Étteremben a fogyasztó visszaküldheti a bort, de a borkereskedők és a szőlősgazdák kénytelenek elszenvedni a kárt. A palack kinyitása előtt ugyanis senki sem tudja megmondani, hogy egy bor dugóbeteg-e, vagy sem. Sem a penészes, sem az áztatott parafa dugó nem biztos jele annak, hogy parafa dugó fertőzött. A „dugóízt” először szaglással lehet észlelni, ilyenkor a bor dohos és keserűen csersavas szagú. A hiba teljesen elfedi a bor valódi ízét, a bor pedig ilyenkor szinte mindig élvezhetetlen.