Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több termés maradjon meg

A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni.

A Kiskertblogger anyagát szemléztük. Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizze a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tárolja azokat. Viszont nem mindegy, melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk. Van, amelyik hosszabb, és van, amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is több lehetőség van. A legjobbak erre a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.

A helyes téli zöldségtárolás megalapozásához a betakarítás előtt egy hónappal már nem szabad nitrogént kijuttatni az adott növény termőterületére
A helyes téli zöldségtárolás megalapozásához a betakarítás előtt egy hónappal már nem szabad nitrogént kijuttatni az adott növény termőterületére

A zöldségféléket már a betakarítás előtt érdemes tárolásra előkészíteni. Szedés előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogénnel való trágyázásuk, mert az fellazítja a szöveteket, és csökkenti a sejtfalak erősségét. Fontos, hogy a tárolásra szánt zöldségeket mindig a fagyok beállta előtt szedje le száraz, csapadékmentes időben. Tárolásra pedig minden esetben csak egészséges, beérett terméseket használjon. Extra javaslat, hogy érdemes inkább a közepes nagyságúakat leszedni, a túl nagyoknak ugyanis magas a víztartalma, ezért hajlamosak a romlásra.

Így lesz jó a téli zöldségtárolás
  • A gyökérzöldségeket és a burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Áztassa őket 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, távolítsa el a talajmaradványokat, és itassa szárazra a zöldségeket. Ezután jöhet a tárolás.
  • Vannak, akik kerülik a gyökérzöldségek vízzel való tisztítását, mert nem biztos, hogy azok tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltárolják őket, ez pedig megindíthatja a romlást. Ezért javasolják a száraz letisztítást.
  • Ne tárolja ömlesztve a zöldségeket, és ne tárolja együtt a zöldséget és a gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra készteti.
  • 13 fok felett a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
  • A paprikán 8 fok alatt már rothadási foltok jelennek meg.
  • Ha a burgonya a tárolás alatt fényt kap, a héja megzöldül, az íze keserűvé válik, ezért fogyasztásra alkalmatlan lesz.

A kertészek többsége a leggyakrabban a pincében tárolja a termést. Erre az olyan pince a legjobb, amely szellőztethető, és ahol a gyökérzöldségek 1–3 fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Fontos, hogy fertőzésmentes és tiszta hely legyen, és figyeljen arra, hogy a betárolt zöldségeket időnként válogassa át, a pincét pedig néha szellőztesse ki. A burgonyát védeni kell a lehűléstől, mert életfolyamatai már 3–4 fok alatt lelassulnak, így ha meleg pincében tárolja, akkor a kívánatosnál hamarabb kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törje le, mert különben a gumó nagyon hamar ráncosodik, nagy lesz a súlyvesztesége, és hamarabb kezd romlani – írja a cikk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
Frissen facsart narancslé a boltból? Nem álom több... Az emberek egy bizonyos százaléka egyre inkább hajlik az egészséges táplálkozás irányába, ezzel folyamatos kihívást nyújtva az élelmiszeripari dolgozó...
Zöldségek és gyümölcsök az MRI gépben Érdekesen néznek ki tárgyak, ha azok egy MRI gépbe kerülnek. Zöldségek és gyümölcsök esetében hatványozottan igaz ez. Következzen néhány fotó, lássuk,...
Negatívan hathat a hússzektorra a rákkeltő húsokró... A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmánynak káros hatásai is lehetnek. Többek között az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgo...
Itt az ideje a fűszernövények téli tartósításának... Rengeteg fűszer van, amelyekkel ételeinket kicsit megbolondíthatjuk. Ilyen például a szegfűszeg, a gyömbér, a babérlevél, az ánizs, a kakukkfű és az o...
A gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztása seg... A diuretikumok segítenek megszabadulni a testnek a felesleges sótól és víztől azzal, hogy arra serkentik a veséket, hogy azok a vizeletbe ürítsék a ná...