A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni.
A Kiskertblogger anyagát szemléztük. Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizze a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tárolja azokat. Viszont nem mindegy, melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk. Van, amelyik hosszabb, és van, amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is több lehetőség van. A legjobbak erre a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.
A zöldségféléket már a betakarítás előtt érdemes tárolásra előkészíteni. Szedés előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogénnel való trágyázásuk, mert az fellazítja a szöveteket, és csökkenti a sejtfalak erősségét. Fontos, hogy a tárolásra szánt zöldségeket mindig a fagyok beállta előtt szedje le száraz, csapadékmentes időben. Tárolásra pedig minden esetben csak egészséges, beérett terméseket használjon. Extra javaslat, hogy érdemes inkább a közepes nagyságúakat leszedni, a túl nagyoknak ugyanis magas a víztartalma, ezért hajlamosak a romlásra.
Így lesz jó a téli zöldségtárolás
- A gyökérzöldségeket és a burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Áztassa őket 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, távolítsa el a talajmaradványokat, és itassa szárazra a zöldségeket. Ezután jöhet a tárolás.
- Vannak, akik kerülik a gyökérzöldségek vízzel való tisztítását, mert nem biztos, hogy azok tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltárolják őket, ez pedig megindíthatja a romlást. Ezért javasolják a száraz letisztítást.
- Ne tárolja ömlesztve a zöldségeket, és ne tárolja együtt a zöldséget és a gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra készteti.
- 13 fok felett a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
- A paprikán 8 fok alatt már rothadási foltok jelennek meg.
- Ha a burgonya a tárolás alatt fényt kap, a héja megzöldül, az íze keserűvé válik, ezért fogyasztásra alkalmatlan lesz.
A kertészek többsége a leggyakrabban a pincében tárolja a termést. Erre az olyan pince a legjobb, amely szellőztethető, és ahol a gyökérzöldségek 1–3 fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Fontos, hogy fertőzésmentes és tiszta hely legyen, és figyeljen arra, hogy a betárolt zöldségeket időnként válogassa át, a pincét pedig néha szellőztesse ki. A burgonyát védeni kell a lehűléstől, mert életfolyamatai már 3–4 fok alatt lelassulnak, így ha meleg pincében tárolja, akkor a kívánatosnál hamarabb kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törje le, mert különben a gumó nagyon hamar ráncosodik, nagy lesz a súlyvesztesége, és hamarabb kezd romlani – írja a cikk.