Téli tárolás – hogyan teleltesse a gyümölcsöket és zöldségeket?

Ha már becsülettel megdolgozott a gyümölcsért és zöldségért, ne engedje, hogy a rossz téli tárolás miatt veszendőbe menjen a terménye. Olvassa el a tárolási tanácsokat!

Már a tél előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogyan tároljuk el a kert terményeit. Minden tárolásra szánt zöldség- és gyümölcsfélének más és más a környezeti igénye ahhoz, hogy minél tovább megőrizze a beltartalmi értékeket. A téli tárolás alatt olyan feltételeket kell teremteni, hogy az eltett terményeket a kártevők és a betegségek ne támadhassák meg.

A helyes téli tárolás megőrzi a gyümölcsöt és a zöldséget (Fotó: Pixabay, RitaE)
A helyes téli tárolás megőrzi a gyümölcsöt és a zöldséget (Fotó: Pixabay, RitaE)

Sokat tettünk a siker érdekében, ha már a betakarításkor eleve csak válogatott, egészséges, sértetlen zöldségeket, illetve gyümölcsöket tárolunk be. A legelső feladat a tároló helyiség (pince, kamra, vagy verem) alapos kitakarítása, azután fertőtlenítése. Ezt a célt már egy alapos meszeléssel is elérhetjük. Gondoskodni kell a tároló edényzet (láda, kosár, polc) Hypós oldattal történő megtisztításáról és fertőtlenítéséről.

Az anyagot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara munkatársa, Dr. Aponyi Lajos foglalta össze a magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Mennyi a zöldségek és gyümölcsök tárolási hőigénye?

Minden zöldség és gyümölcsféle optimális tárolási hőigénye eltérő. Az alma és a körte, illetve a vöröshagyma és a fokhagyma a 0,5 – 2 Celsius  között áll el legtovább. A burgonya, cékla már ennél kicsivel magasabb hőmérsékleten, 2 – 5 Celsius  között viseli a legjobban a tárolást.  Hasonló hőfokon tárolhatók jól a gyökérzöldségek. Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a pasztinák. Ezeket még jobb kissé nyirkos homokban, rétegezve eltárolni. A jó tárolóhelyen a relatív páratartalom lehetőség szerint eléri a 75 – 80 százalékot. Ilyen magas páratartalom mellett  az eltárolt termények nedvességvesztésből adódó apadása alacsony, mert nem von el vizet belőlük a környezet. A tároló helyiségbe helyezzünk el minimum – maximum hőmérőt, valamint páratartalom mérőt, hogy a környezeti viszonyokat folyamatos ellenőrizni lehessen. Fagyveszély esetén az érzékenyebb termények külön takarásáról gondoskodni kell.

A jó téli tárolás része az utóválogatás is

A télire betárolt zöldség és gyümölcsféléket célszerű rendszeresen átválogatni. A romlásnak indult darabokat távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsit hibásakat pedig használjuk el minél előbb.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Mindennap egy alma… …az orvost távol tartja – szól a közmondás, amely nem alaptalan. Több ország még több kutatója foglalkozott már az alma szervezetre gyakorolt, jótékon...
Hány alma kell 1 liter almaborhoz? Hogyan érik, mekkora a valaha leszedett legnagyobb termés? Íme 10 érdekesség az almáról, amit valószínűleg nem tudott eddig. Tesztelje magát, 10-ből h...
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...
Asszonyélet: sült alma és almás pite Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szá...