Tanácskozott a kápia paprika termesztéséről a szakma

A piaci visszajelzések szerint a fogyasztás a színes paprikák felé tolódik el, ezért is fontos a kápiatermesztés. Ráadásul a munkaerőhiány miatt a kápia termesztése a termelők számára is kedvezőbb, mert kisebb a kézimunka igénye. A Kápia Szakmai napon több érdekes témáról beszéltek az előadók: a rendezvényen a piaci helyzet, a növényvédelem és a pályázatok is szóba kerültek. A kápia paprika főszereplésével megrendezett szentesi eseményen találkoztak a szakma képviselői.

Ledó Ferenc, a FruitVeB, valamint a DélKerTész elnöke szerint a FruitVeB szakmaközi szervezet azzal a szándékkal rendezte meg a kápia szakmai napot Szentesen, hogy megbeszéljék a régióban igen jelentős paprika termék termelésével, értékesítésével kapcsolatos tapasztalatokat, illetve átadják az érdeklődő szakembereknek. A rendezvényről a FruitVeb közölt beszámolót, ezt szemléztük.

A kápia paprika termesztéséről tanácskoztak és cseréltek ismeretet az ágazat szereplői
A kápia paprika termesztéséről tanácskoztak és cseréltek ismeretet az ágazat szereplői

Kálmán András, kereskedő a “Változó paprika piaci lehetőségek bel- és külföldön” című előadásából kiderült, hogy a zöldség kiskereskedelemben a legjelentősebb exportpiacokat az áruházláncok képviselik és ez a jövőben még inkább így lesz. Ebben a viszonylatban az eladó részéről a biztonságot az állandóan rendelkezésre álló, jelentős mennyiségű és kiváló minőségű áru eladhatósága jelenti. Nagyon fontos, hogy a termelés hullámait, mint amilyen a hirtelen jött meleg időjárás miatt idén is kialakult, az áruházak le tudják vezetni akcióikkal. A biztonság pedig akkor érvényesíthető, ha a termelés tervezhető. Ezt a termelői szerződés és a szakszerű, pontos termésbecslés valamint előrejelzés garantálja.

Az előadó kitért a fogyasztói ízlés változásából adódó új feladatokra is. Az Európai Unióban folyamatosan csökken a fehér paprika fogyasztása. Helyébe a piros, édes ízvilágú paprikák lépnek. A hazai kápia terméknek helye van az európai piacon. A mediterrán országok termelése után, a nyár elején indulhat meg az export. A váltás a piacon mindig kényes kérdés, mert nehéz megtalálni a kellő időpontot és mennyiséget. Arra is kell ügyelni, hogy ne legyen árleszorító hatása. Idén ez különösen így volt, mivel Marokkóban, Spanyolországban a hűvösebb időjárás miatt hosszabb lett a termelési idény. Számunkra a német exportpiac a legfontosabb, ahol egyre nagyobb jelentősége van a környezetbarát csomagolási módoknak. Erre itthon is fel kell készülni – mondta a kereskedő.

Itt nézheti meg a kápia paprika köré szervezett esemény videóját:

Zentai Ákos Árpád, Biokontroll 2003. Kft.: A kápia paprika integrált növényvédelme címmel tartott előadásában az integrált növényvédelem általános ismereteit foglalta össze. Ezután kitért a kémiai védekezés integrált szemléletű alkalmazására is. Azt javasolta, hogy először mindig a természetes védekezési lehetőséggel kezdjenek a termelők. Aztán, ha szükséges a kémiai beavatkozás, lehetőleg olyan szert válasszanak, ami nem károsítja a biológiai védekezést segítő rovarpopulációit. Az előadó bemutatta a kápia paprika legfontosabb betegségeit, majd kitért azokra biológiai védekezési lehetőségre, amelyek jelenleg a termesztők rendelkezésére állnak.

További pályázati pénzeket várnak az ágazatba

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke a “Kertészeti pályázatok” című előadásában a kertészeti termeléshez köthető pályázatok elbírálási helyzetét mutatta be. Ismertette a mezőgazdasági termelőknek még nyitott pályázati lehetőségeit, mint a „Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése”, „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” elnevezésű pályázatokat. Szerinte még elképzelhető a kertészek számára újabb kiírások meghirdetése, mivel az elhúzódó bírálat miatt közben a megvalósítás költségei növekednek és ennek következtében többen elállhatnak majd a benyújtott pályázatuk megvalósításától.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...
Komoly támogatást kapnak idén a fűszerpaprikás gaz... Már tavaly is jelentős összeggel támogatták a minőségi fűszerpaprika-előállítást és szerencsére ez idén is így lesz. A támogatást a megvásárolt fémzár...
Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...
Fóliától a szabadföldig – termesszen paprikát Ön i... Hazánkban a paradicsom- mellett a paprikatermesztés is előkelő helyen szerepel a kertészeti ágazatban. Számos paprikafajta elérhető ma már, a csípőstő...
Kevesebb a fólia, több a hidropónia Jók a kilátások a paprika és a paradicsomtermesztők előtt az idei évre. Már most jelen van a hazai zöldség a piacon, később pedig annyi paradicsom és ...