Pont az áfonyával ne próbálnák megtéveszteni a fogyasztókat?

A mai kor egyik divatos és egyre népszerűbb gyümölcse az áfonya. Az iránta való kereslet folyamatosan növekszik. Érthető, hiszen a gyümölcs nem csak finom, egészséges is, így illik az egészségtudatos táplálkozás trendjébe. Sajnálatos, hogy itthon kevés helyen termeszthető, ezért viszonylag jelentős az import aránya. A behozott gyümölcsöt azonban gyakran hazaiként árulják, ezért a vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

A globális kereskedelemnek köszönhetően kibővült a boltokban vagy piacokon elérhető friss zöldségek és gyümölcsök választéka. Újabb és újabb termékek jelennek meg, majd válnak egzotikumokból az állandó kínálat részévé, mivel nemcsak a készáru jut el viszonylag gyorsan a világ másik felén lévő termelőtől a fogyasztóig, hanem a zöldség és gyümölcsfajok termesztési területei is növekednek.

Sokak új kedvence, az áfonya (Fotó: Pixabay, julenka)
Sokak új kedvence, az áfonya (Fotó: Pixabay, julenka)

Ilyen termék napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse, az áfonya is, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként ismertünk, mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható. Az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. További előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.

A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel. Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli. Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak, ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.

A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik. Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, ami egész Budapest ellátására nem elég. Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát. A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Így lehet saját áfonyánk a kertben Évről-évre találkozunk a világpiacon és a hazai kereskedelemben is új gyümölcsökkel. Ezek között jócskán vannak olyanok, amelyek gyorsan megkedvelteti...
Ezekre figyeljen oda, ha őstermelő és nem akar pro... A Nébih egy korábbi ellenőrzése során a nagybani piacokat vizsgálta át. A folyamat közben mintegy 4 tonna zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalom...
Az összkép jó, de a rozék között is akadtak problé... Szupermenta terméktesztjén legutóbb kékfrankos rozékat vizsgáltak a Nébih ellenőrei. A 28 minta alapjában véve megfelelő volt, jelölési hiányosságok v...
Elég nevetséges magyarázattal védte magát a dolgoz... A Nébih egy Baranya megyei üzemben tartott ellenőrzést. Ennek során csaknem egy tonna, nagyrészt penészes marhahúst találtak. Az üzem munkatársa azzal...
Penész, pókháló, rozsda és rágcsálóürülék várta az... Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti fi...