Magyar bioburgonya termesztési kísérletek és tápanyagutánpótlási képzés a gazdáknak

December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek. […]

Tovább…

Gazdasági szaksegítség a zöldség- és gyümölcstermesztők számára

A finanszírozás segítésén túl költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonyság vizsgálatokkal is hozzásegítik a termelőket a döntések meghozatalához. Új, fontos ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Takarékbank az AGROmashEXPO szakkiállításon. A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. […]

Tovább…

Ők jártak jól a drágulással: jól teljesített a magyar élelmiszeripar tavaly

Folytatni kellene az élelmiszerek áfa­csökkentését, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az ágazati fejlesztéseknek. Azonban az új pályázatok kiírása előtt érdemes megvizsgálni, milyen eredményeket hoztak a korábbiak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. […]

Tovább…

Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termesztése, de az egészségért megéri

Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből. […]

Tovább…

Egyre kevésbé éri meg sárgadinnyét termeszteni

Az átlagosnál kevesebb sárgadinnye volt a termőföldeken a szeszélyes időjárás és szűkülő termőterület miatt Franciaországban. A fogyasztás is csökkent, ráadásul a nagy nyári kereskedelmi árverseny miatt több, nagy múlttal és termőterülettel rendelkező dinnyetermesztő is abbahagyta a termelést. 2019. év végén például a három generáció óta sárgadinnyét termesztő Le Rouge Gorge családi vállalkozás jelentette be, hogy befejezi a dinnyézést. […]

Tovább…

Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…

Nagy fejlődés előtt áll a magyar biológiai növényvédő szerek piaca

A Biocont Magyarország Kft.-t két rovarász kutató, a magyar László Gyula és a cseh Ing. Milan Hluchý PhD alapította 2003-ban. A jelenlegi cseh anyavállalat már 1991-ben megalakult t a 2 szakember ötletei alapján úgy gondolták, hogy érdemes Magyarországon is elindulni a Csehországban már piacon lévő biológiai növényvédő termékekkel. Azóta sok idő eltelt, a hazai piac folyamatosan fejlődött és most további jelentős növekedés előtt áll. Erről valamint a magyarországi és közép-európai piac jellemzőiről Najat Attilával a Biocont Magyarország Kft. és Štěpán Hluchýval a cseh Biocont Laboratory spol. s.r.o. ügyvezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett. […]

Tovább…