Magyar Termék védjegyet kapott az egyedi technológiával készülő szatmári szilvalekvár

Számos kedvező élettani hatása miatt csodabogyóként is emlegetik a szilvát. A gyümölcsnek mintegy 2 ezer fajtája van, ezek közül a szatmári szilva az egyik legismertebb hazánkban. A négy folyó hordalékából összeálló, jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti egyedi ízét. Az Agricolae Kft. a főzés értékeit megtartva, de annak technikai hiányosságait kiegészítve 2006 óta készít egyedi technológiával szatmári szilvalekvárt. A munkájukat a közelmúltban két Magyar Termék védjeggyel ismerték el. […]

Tovább…

Nagyon drága, mégis több fogyott belőle: 1 milliárddal költöttek többet külföldi paradicsomra a magyarok, mint tavaly

Gyenge éve volt a szántóföldi paradicsomtermesztőknek a szélsőséges időjárás miatt, közel 20 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség tavalyhoz képest. Azonban a szántóföldi paradicsom ára a visszaeső termelési szint ellenére is nyomott maradt. Ahogy egész Európa, úgy Magyarország is fokozott importra szorult idén a piros bogyójú termésből. A friss portéka ára pedig egész évben magas maradt. […]

Tovább…

Élelmiszermérnök lett az év borásza a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el a Magyar Bor Akadémia által megszervezett “Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjat. Az egyetem közleménye szerint az idén 30. alkalommal kihirdetésre került elismerés borászati körökben hazánk egyik legrangosabb hazai méltatásának számít. A Magyar Bor Akadémia felkérésére több mint 300, a bor ágazathoz kötődő szakember küldte el a jelölését. Ezek alapján végül 5 neves borászt választottak ki a végső szakaszba. […]

Tovább…

Súlyos mulasztások a magyar piacokon: rengeteg árus titkolja el a vásárlók elől a származási országot

A Nébih szakemberei a piacokat járva gyakran szembesülnek azzal, hogy a termékeken a származási ország nincs kiírva, pedig minden esetben kötelező. Az esetek jelentős részében a kereskedő vagy a termelő nem is érti, miért kellene ezt megtennie. A késő őszi – kora téli időszakban különösen fontos ez, hiszen ilyenkor például paradicsomból magyar, török, spanyol, vagy akár olasz, holland származású termék egyszerre van jelen a piacon. A vásárló részéről pedig jogos az igény, hogy a külsőségeken túl a származási ország alapján is eldönthesse, melyiket részesíti előnyben. […]

Tovább…

Szigorúan őrzik a magyar mák titkát Dunavecsén

Bács-Kiskun megye Kunszentmiklósi járásában tevékeny a dunavecsei Zöldi Kertészet, ahol jelenleg öt fiútestvér irányítja a termesztést. A céljuk az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és ízletes zöldségeket termeljenek. A mák ára három évvel ezelőtt gyakorlatilag a duplájára ugrott, ám az azóta eltelt években a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon. Érdemes fogyasztani a mákot, ugyanis az összes növény közül a máknak a legmagasabb a kalciumtartalma. Továbbá rostokban és vasban is gazdag. […]

Tovább…

Nagyot robbant az idén a rotterdami kikötő gyümölcsforgalma, a zöldségé viszont durván visszaesett

Lényegesen nagyobb volt a rotterdami kikötőn keresztül Európába érkező hűtött friss gyümölcs mennyisége 2020 első felében, mint az egy évvel korábban mért adatok. Az Európa legnagyobb forgalmú kikötőjébe érkező 162 ezer tonnás növekménnyel együtt már elérte a 3,2 millió tonnát. A Holland Statisztikai Hivatal adatai szerint a frisspiaci gyümölcsszállítmányok a hőmérséklet-csökkentetten kívül a fagyasztottat is beleértve a teljes hűtött áru mennyiségének 57 százalékát teszik ki. […]

Tovább…