Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A tetraciklint jellemzően az állatgyógyászatban alkalmazzák, főként bélfertőzések kezelésére. A rezisztens mikrobákra a németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá. Dr. Georg Backhaus, az intézet elnöke szerint már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben.
Az Agrárszektor anyagát szemléztük. A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak. A virulens törzsek viszont bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek. A tetraciklint főként a bélbetegségek kezelésére alkalmazzák az állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikumnak ellenálló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben nagyon rosszat jelent.
A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket, továbbá a rukkolát és a koriandert vizsgálta. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére összpontosított, ami ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre a trágyával. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés következtében alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény szerint minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikum-féleség is hatástalan volt.
Gondot okozhat az emésztésben
Mivel a salátákat nyersen fogyasztják, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerig, ahol képesek beépülni az ott jelenlévő, betegségre hajlamosító baktériumokba. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli. Viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, a kúra után előnybe kerülnek, és nagyobb terület nyílik meg előttük a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre érdemes alaposan átmosni, mielőtt a elfogyasztják őket.
Betiltják a cink-oxid használatát a sertéstakarmányoknál
Arról pedig itt írtunk korábban, hogy 2022-re teljes mértékben betiltja az Európai Unió a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Az ok a túlzott környezetkárosító hatásuk. A cink-oxid főként a kismalacok takarmányába kerül kiegészítő adalékként. A tenyésztők a cink-oxidot a stressz okozta immungyengülés kivédésére alkalmazzák. A cink esszenciális nyomelem, hiánya anémiához, csont deformitáshoz, a növekedés elmaradásához és bélrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet.