Mi a Baltikumba visszük, de Törökországból hozzuk, indul a cseresznyeszezon

Felgyorsította a cseresznye fejlődését és érését a hirtelen felmelegedéssel érkező tavasz. A vásárlók főként a nagy méretű, fényes és sötétpiros színű gyümölcsöt keresik. Ilyen a magyar nemesítésű Carmen, valamint a termelők körében elterjedt a Kordia és a Regina is. A cseresznyeszezon közel két hónapig tart késői érésű fajták július közepéig is elérhetőek.

A legkorábbi érésű cseresznyefajták (ilyen például a Münchenbergi korai, a Májusi korai, a Pomázi hosszúszárú, a Rita) szedése már a napokban megkezdődött. A szezon igazán a május utolsó, illetve június első napjaiban érő Bigarreau Burlat fajtával indul majd be, amit az érési sorban számos másik fajta követ. Az ágazat idei helyzetéről a Világgazdaság közölt rövid összefoglalót.

A cseresznyeszezon elkezdődött, már a kereskedők polcain is megtalálni a gyümölcsöt
A cseresznyeszezon elkezdődött, már a kereskedők polcain is megtalálni a gyümölcsöt

Az utóbbi 5 évben 15-20 ezer tonna között mozgott a cseresznyetermés, a tavaszi és a nyár eleji időjárástól függően. Az ültetvényeken jellemzően virágzáskor a fagy, vagy a terméséréskor lehulló nagy mennyiségű csapadék okozhat kárt. A termőterület az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett, a becsült termésmennyiség pedig az idei évben megközelítheti akár a 20 ezer tonnát is.

 

A szomszédba és a Baltikumba visszük a magyar cseresznyét, hozzánk pedig a török jön be

A magyar cseresznyét elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba exportálják, átlagosan mintegy évi 1000 tonnát. A cseresznyeimport ezt meghaladja és eléri a 2-3 ezer tonnás mennyiséget, a külföldi cseresznye főként Törökországból érkezik hazánkba. Magyarországon összesen 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében vannak. Mintegy 700 termelő foglalkozik cseresznye piaci árutermesztéssel.

A meggy és a cseresznye tápanyagpótlása

Arról pedig itt írtunk korábban, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlása egyaránt kellően nagy figyelmet érdemel. Fontos a jó összetételű alap- és fejtrágya, amit célszerű a fenológiához igazított lombtrágyával a vegetáció során több alkalommal kiegészíteni. Cikkünkből kiderül, hogyan és mikor érdemes a tápanyagot pótolni ezeknél a fajoknál.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
A cseresznyepiac alakulása Európában A világon a legtöbb cseresznyét Törökországban termesztik; az Európai Unión belül Spanyolország jár az élen a termesztésben; Magyarországon átlagosan ...
Már látszanak a moníliával fertőzött hajtások... A meggyfák (amelyek leginkább ki vannak téve a moníliának) a sziromhullás fázisába léptek. A virágok szirmai lassan lehullanak a fákról, a fákon pedig...
Jó a termés a szántókon, meggyből viszont kevesebb... Felemás híreket kaptak a gazdák ezen a héten a várható terméssel kapcsolatban. A szántóföldekről jó hírek érkeztek, gabonából nem fogunk hiányt szenve...
Nagyot szakíthatnak idén a magyar meggytermelők kü... A hazai piacokon a napokban már megjelent a magyar, korán érő meggy, megkezdődött hát a meggyszezon is. A termelők idén fokozott külföldi érdeklődésre...
Új szupergyümölcs terem Magyarországon Különösen egészséges meggyfajtát nemesítettek ki hazánkban. Különlegessége C-vitamin tartalmában rejlik, amely képes fedezni a szervezet teljes szüksé...