A régebben ismert és keresett 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb dinnye a sláger, hiszen az a hűtőbe is jobban befér. Továbbá népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is. Új fogyasztói igények jelentek meg a magyar dinnyepiacon, megváltoztak a választás szempontjai.
Helyrejött a dinnyeágazat a korábbi nehéz évek után, de a további előrelépéshez technológiai fejlődés és új fajták kellenek. Továbbá az ömlesztett áruval szemben előtérbe kerül a csomagolás is. A Nyitott dinnyeföldek napja eseményről a Magyar Mezőgazdaság cikke számolt be.
Erős közepes évet zárhat idén a hazai dinnyeágazat, hiszen a csaknem 5 ezer hektárnyi termőterületen közel 200 ezer tonnányi termést terveznek betakarítani a termelők – mondta el Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti Osztályának osztályvezetője a Jászapátiban tartott rendezvényen.
Megváltozott a piac az elmúlt néhány évben, amelyhez a termelők a jelek szerint sikerrel alkalmazkodnak. Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, a régebben megszokott nagyobb, 8-12 kilós dinnyék népszerűsége hanyatlik – derült ki a rendezvényen. Itthon is egyre terjed az úgynevezett minidinnye, amely alig egy kilogrammos. További változás a piacon, hogy egyre keresettebb a sárgahúsú görögdinnye is.
Mag nélkül jobb?
Újabb népszerű irányzat az is, hogy mind jobban keresik a mag nélküli dinnyefajtákat. Míg néhány éve az ilyenek ritkaságnak számítottak a piacon, ma már sokkal gyakrabban előfordulnak. A mag nélküli dinnye igen népszerű, terjedését az sem tudja megállítani, hogy jelenleg még 30-40 százalékkal drágább, mint a hagyományos gyümölcs – írja a Magyar Mezőgazdaság.