Kevesebb az őszibarack és a nektarin Európában

Az európai őszibarack és nektarin termésmennyisége idén elérheti a 2,83 millió tonnát. A 2,83 millió tonna 11 százalékkal kevesebb, mint a 2017. évi mennyiség és 4 százalékkal marad el a 2012-2016. évek átlagától. Ebben nincs benne az ipari célú, jellemzően konzervnek termesztett őszibarack. Az előző évhez képest 8 százalékkal kevesebb őszibarack, 12 százalékkal kevesebb laposbarack és 13 százalékkal kevesebb nektarin várható. Összefoglaló az Európai Bizottság Őszibarack és Nektarin Munkacsoport legutóbbi üléséről.

A FruitVeb közölte az Europȇch 2018-as évre kiadott előrejelzését. A tavalyi évhez viszonyítva a meghatározó termelő tagállamok többségében csökkent a termésmennyiség. Spanyolország 1,2 millió tonna (-14 százalék), Olaszország 1,07 millió tonna (-16 százalék), Franciaország 0,21 millió tonna termésre számít idén. Egyedül Görögországban növekszik, a várakozások szerinti 0,36 millió tonna 20 százalékkal több barackot jelent a tavalyi mennyiséghez képest.

Jelentősen kevesebb termést hozhat az őszibarack és a nektarin Európában
Jelentősen kevesebb termést hozhat az őszibarack és a nektarin Európában

Az idei szezont főleg a február-márciusi időjárás befolyásolta. A lehűlések és a fagyok a korai fajták virágzását zavarták meg, ezeknél csökkent a mennyiség és tolódott a betakarítás. A konzervipari céltermelésben – melyet igazán számottevő mennyiségben Görögország folytat – jó termés ígérkezik. Náluk az ipari céltermelés aránya az utóbbi időben egyre nő, aminek a továbbra is meglévő orosz embargó és az ezzel járó exportnehézségek az oka.

Irányok és lehetséges intézkedések az őszibarack és a nektarin uniós piacán

Olaszország és Spanyolország az 1 millió tonna feletti termésmennyiségével (nem számolva az ipari célú termelést) az Európai Unió két legnagyobb termelője. A friss fogyasztású őszibarack és nektarin piacát lényegében az ebben a két tagállamban zajló folyamatok határozzák meg. Olaszország déli részén tavaly nagyon kedvező volt az időjárás, nagyon jól alakultak a hozamok, az ültetvények területében sem történt változás. Az északi régióban az időjárás már nem volt ilyen jó, ez meg is látszott az alacsonyabb hozamokon. Itt a termőterület is csökkent. A 2017. évi jó termés ellenére az olasz termelés az utóbbi években csökkenő trendet követ. A 2008-2017. közötti időszakban a termőterület 25 százalékkal lett kisebb. A területcsökkenés ellenére azonban mennyiségi növekedés van, ami a technológiai váltás okozta hozamnövekedésnek köszönhető. Az említett időszakban a belpiaci fogyasztás némileg nőtt. Azonban ahhoz nem eléggé, hogy érdemben plusz mennyiségeket kössön le a belpiacokon. Az exportban is jelentős csökkenés volt. Amíg az 2012-ben 345 ezer tonna volt, addig 2017-re 222 ezer tonnára csökkent. Az olasz őszibarack és nektarin exportja az európai piacra koncentrál, a teljes kivitel 94 százaléka a tagállamokba kerül.

🍑 Spanyolországban az őszibarack és a kajszi esetében 2014. óta szignifikánsan csökken az új telepítések száma az országban. A termőterület csökkenésének piacra gyakorolt lehetséges balanszírozó hatása még időbe telik, mire érezhető lesz. A termőterületek csökkenésével párhuzamosan technológiai váltás is történt, melynek következtében a hozamok jelentősen nőttek, különösen Aragónia és Katalónia tartományokban. 🍑

A spanyol szezon május közepétől egészen október közepéig tart.  A 2017. évi exportot az alacsony ár határozta meg, a túltermelés hozta kényszerhelyzetbe a gazdákat. A spanyol termés nagy része, 95 százaléka az Unió piacaira kerül. A 2010-2017 közötti időszakban a fogyasztás 22 százalékkal csökkent, jelenleg 3,6 kg körülire tehető az egy főre jutó éves mennyiség. Ez annak köszönhető, hogy a termelékenység került előtérbe a minőséggel szemben – írja a FruitVeb anyaga.

A helyzet javítását célzó lehetséges intézkedések:
  • a termelésben a támogatott ültetvénykivágás, a minőségfejlesztés, a kutatás és a fejlesztés.
  • a fogyasztás és promóció területén a gyermekek fogyasztásának ösztönzése, az oktatás, a turizmushoz köthető programok, kényelmi (fogyasztásra kész) termékek bevezetése.
  • a kereskedelemben az exporthoz kapcsolódó adminisztratív terhek enyhítése és az ügyintézés felgyorsítása, kifejezetten export célra való fajták kinemesítése, valamint új piacok kiépítése.

A teljes beszámolót itt olvashatja el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csalánlé és metszés – júliusi teendők Sokak használják, de sokan kételkednek a csalánlé növényvédő képességében. Cikkünkben a csalánlé hatásáról lesz szó, illetve az éppen aktuális őszibar...
Büntetés jár indokolatlan vegyszerhasználatért... Újabb esetben kaphatnak komoly büntetést a növénytermesztők! Ugyanis aki nem olyan növénykultúrában használja az adott szert, amely szerepel az engedé...
Kevés a finom, magyar barack, veszélyben a további... Ha nyár, akkor görögdinnye, illetve őszibarack. Ez a két gyümölcs ilyenkor a legnagyobb sláger, nektarinból és a molyhos őszibarackból is sok fogy a n...
Barackmoly: a barack, a mandula és a szilva megron... A barackmoly az őszibaracknak és kajszibaracknak nemcsak terméseit, hanem annak hajtását is károsíthatja, sőt, a termésen ejtett fizikai sérülés továb...
Ez az idei barackjóslat: gyenge lesz a kajszi, köz... Felemás évre számíthatnak a baracktermesztők. Az idei március elejei lehűlés miatt a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra található te...
Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mer... Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készíté...