Még annál is alacsonyabbak a szőlőárak, mint a szüret kezdetén. Van olyan terület, ahol vevőt sem találni a termésre. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) júliusi várakozása még a tavalyinál 5-10 százalékkal magasabb szőlőárat várt, de a szüret kezdetén a 2017-es árszint volt jellemző, azóta pedig nagyot zuhantak a szőlőátvételi árak.
A Világgazdaság számolt be a szőlőhelyzetről, ezt az anyagot szemléztük. A három héttel ezelőttinél 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, már nem is szüretről, inkább termésmentésről beszélünk – mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese. A borvidéken belül kilogrammonként ugyanazon szőlőfajtáknál akár 25 forintos különbségek is lehetnek. Az viszont általánosan igaz, hogy a felvásárlók kevesebbet fizetnek. Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben is csak 90, de általában inkább 70-80 forintért talál vevőre. Ilyen árakkal a szőlőtermelés a szakember szerint nem jövedelmező.
De még annak is örülnek a bő 19 ezer hektáros szőlőterületével legnagyobbnak számító borvidéken, ha egyáltalán sikerül eladni a termést. Több feldolgozó ugyanis már befejezte a szőlő átvételét, mert megtelt.
Már 38 éve szüretelek, de még nem tapasztaltam, hogy szeptember 21-én állítsa le a felvásárló a szőlő átvételét. A termelői közösségek területén a kövidinka ragadt bent, körülbelül 1000 mázsát nem szüreteltek le, mert nincs, aki átvegye azt. A borvidéken a termés mintegy 15 százaléka lehet még a tőkéken. Ennek nagy része valószínűleg nem is talál piacot – mondta Zeisel László.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának jelentése nem mutatott magas átmenő készleteket. A Kunsági borvidéken inkább az a baj, hogy a 4-5 évvel ezelőtt telepített középérésű, tömeget adó fajták, például az Aletta, a Bianca és a Generosa – korukból is adódóan – az előző évinél közel 30 százalékkal többet termettek. Az árprognózis készítésekor ezzel nem számoltak.
Egerben sem jobb a helyzet
A tavalyinál alacsonyabb árakról beszélt a Világgazdaságnak Dula Bence egri borász is, Eger város örökös hegybírója, aki a saját 40 hektáros gazdaságában termelt szőlője 80 százalékát adja el, a bora 70-75 százaléka pedig igényes nemzetközi piacokon talál vevőre. A tavaly 100 forintért eladott szőlő átlagára az Egri borvidéken most 80-85 forint, a minőségi áruért még van egy-két felvásárló, aki többet ad. Az árcsökkenés a nagy felvásárlók érdekérvényesítő magatartásával magyarázható. Félő, hogy a folyamat a termőterület csökkenéséhez, illetve a kisebb termelőknek a szőlő-bor ágazatból való kiszorulásához vezet – mondta Dula Bence. Az idei termés minőségéről szerinte sokat elmond az, hogy a szokásosan 120-127 napos érésidejű szőlőt az időjárás miatt már kevesebb, mint 100 nap után szüretelni kellett – írja a Világgazdaság.