Heti 110 tonna friss gomba termesztésével elérhető az év agrárembere cím

Idén egy gombatermesztő szakember lett az év agrárembere. A gombakomposzt és a friss gomba készítésével foglalkozó Bio-Fungi Kft. ügyvezetője, Mutsy Árpád érdemelte ki a rangos elismerést azzal, hogy a szakmai zsűri szerint az őt körbevevő társadalom számára hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Az egyik legkevésbé ismert kertészeti ágban sikeres szakember ócsai cégénél hetente 110 tonna friss gombát termesztenek, aminek 2/3 része külföldre megy.

Mutsy Árpád a délvidéki Zentán született, tanyán nőtt fel. Nagyszülei és szülei is gazdálkodtak, erdészmérnök édesapja pedig Jugoszlávia első hivatalos gombatermesztője volt. Bár őt ügyvédnek szánták, Árpád maradt a mezőgazdaságnál: 1990-ben végzett a Budapesti Kertészeti Egyetem zöldségtermesztési tanszékén. Még ugyanebben az évben a gombacsírával foglalkozó Somycel Hungária Kft.-hez került, majd a céget tulajdonló Heinz konszern néhány év elteltével az amerikai Sylvan-csoportnak adta el a leányvállalatait. Mutsy Árpád  tíz éven át dolgozott a két cégnél, ezalatt felépítette a közép- és kelet-európai értékesítési hálózatot. Részt vett a Sylvan törökországi és oroszországi terjeszkedésében, valamint a dunaharaszti csíraüzem létrehozásában is.

Gombakomposzt és friss gomba termesztésével lett sikeres az év agrárembere
Gombakomposzt és friss gomba termesztésével lett sikeres az év agrárembere

Eközben 1991-ben a délszláv háború miatt a család többi tagja is átköltözött Magyarországra, és együtt létrehozták a gombatermesztésre szakosodott Bio-Fungi Bt.-t. Ám magyar állampolgárság nélkül nem lehettek őstermelők. Emiatt nem is juthattak be a nagybani piacra, ezért saját maguknak kellett kiépíteni az értékesítési hálózatukat. Árpád itt még csak a háttérből segítette a családi vállalkozás működését, majd 2000-ben otthagyta az amerikai multit a családért és a Bio-Fungiért. Tudatos termesztési és értékesítési elképzeléssel vágtak neki a közös munkának: megcélozták a kereskedelmi hálózatokat és a szupermarketeket is. Ez pedig bejött nekik. A friss gombáik Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria üzletláncaiban kerülnek a polcokra. Az általuk forgalmazott gomba 80 százalékát ők állítják elő, a maradék 20 százalékot az integrált pincés kistermelőktől vásárolják fel. A cég ugyanakkor erősen exportorientált, a bevétel több, mint 60 százaléka a külföldi eladásokból érkezik – derül ki a hvg.hu riportjából.

Ócsán 110 tonna friss gombát termesztenek hetente, Áporkán pedig 2200-2400 tonna gombakomposztot, valamint 200-300 tonna laska alapanyagot készítenek. Van Iskolagomba programjuk, valamint kísérleteznek saját gombakrémmel és gombaburgerrel is. A hagyományos fehér és barna csiperke mellett bio csiperkegombát, laskagombát, sárga laskagombát és déli tőkegombát is forgalmaznak.

Egy helyiségben 1100 négyzetméteren termesztünk. Egy farm így 6-700 ezer euróba kerül, és a 6 hetes termelési ciklus miatt legalább 6 gombaház szükséges. Plusz az infrastruktúra kialakítása. Azt szoktam mondani, hogy a gombatermesztés a kertészet Forma-1-es versenye: nagy a bekerülési költség, de rendkívül biztonságos. Nem befolyásolja az időjárás, a rossz fajtaválasztás és a kártevők, valamint a vírusok felszaporodása sem. A többi kertészeti ághoz képest nagyon gyors a termelés: miután behoztuk a komposztot, a 18. napon már elkezdjük róla szedni a gombát.

Mutsy Árpád, az év agrárembere
Ki lehet az év agrárembere?

Az év agrárembere díj nyertese olyan, a magyar agrárszakmában dolgozó személy, aki az agrárvilág, az őt körbevevő társadalom számára valami hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Mindezt a jót az illető személy élettartam-teljesítményének összessége határozza meg. A személy gazdálkodási formája, politikai hovatartozása, céges referencia elkötelezettsége a kiválasztásnak nem szempontja. Az év agrárembere kitüntetést 10 kategóriában nyerheti el egy-egy jelentkező és közülük kerül ki a végső győztes, aki az idén Mutsy Árpád lett. További információkat ezen a hivatkozáson talál.

  • Agrárgépészet
  • Agrárinnováció
  • Állattenyésztés
  • Feldolgozó-élelmiszeripar
  • Fenntartható gazdálkodás
  • Fiatal gazda
  • Jövő agrárszakembere
  • Kertészet
  • Növénytermesztés
  • Növényvédelem

Arról pedig, hogy a világban termesztett gombák harmada európai gyomorba kerül itt írtunk korábban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a potenciál a gombatermesztésben Akár duplájára is nőhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés - a mostani uniós költségvetési időszak végére - 50...
Intézkedések kontra aratás Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; t...
Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
Szarvasgomba, te drága Jelentős beruházás igényű, kockázatos, nagyon jól jövedelmező és túlszabályozott. Ez így mind együtt jellemzi a hazai szarvasgombapiacot. Sokak fantáz...
Most érdemes szarvasgombát termeszteni Az erdészettel foglalkozóktól sokszor hallani, hogy a beruházások megtérülési ideje nagyon hosszú. Most azonban olyan lehetőség – és támogatás – érkez...