Évente több mint 500 tonna hazai zöldséget savanyítanak a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen alkotta háromszög „súlypontjában” található Polgáron. A környékbeli és a hazai nagykereskedelem után a savanyítóüzem már a külföldi piacokra is kilépett. A zöldségsavanyítással foglalkozó Vegi Pont Kft. vezetője, Garzó Galatea válaszolt a Magro.hu kérdéseire.
Hogyan kezdődött a történet?
Korábban a nitrogén műtrágya-kereskedelemmel foglalkozó Polgári Agrokémia Kft.-nél dolgoztam marketinges munkatársként. Ám mivel élelmiszermérnökként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen, nagy vágyam volt, hogy a szakmámban helyezkedjek el. Aztán jött a lehetőség, hogy Polgár külterületén megvehessünk egy 700 négyzetméteres savanyítóüzemet. Mivel a 1996-os alapítása óta kifogástalanul, rendben működött, így a családdal közösen úgy döntöttünk, ilyen irányban bővítünk.
Milyen termékek kerülnek ki az üzemből?
Jelenleg 27 féle termékünk van, de további folyamatos bővülés várható. A legfontosabb húzó termékünk a savanyított káposztalevél és káposzta, de keresettek az uborka- és a paprikafélék, valamint a karfiol, a kisdinnye és a zöldparadicsom is.
Ez igen változatos termékpaletta. Mely hazai országrészek és országok számítanak a legfontosabb felvevőpiacoknak?
Főként Kelet-Magyarországon látjuk el a kereskedelmi partnereinket és a gasztronómiából érkező ügyfeleket, illetve exportálunk is. Romániába, Szlovákiába, Angliába és Spanyolországba viszik tőlünk a savanyúságokat. A legtöbb termékünk itthon fogy, ezt követik a román, majd a szlovák megrendelések. Éttermek és konyhák is vesznek tőlünk. Közvetlenül és gasztronómiai nagykereskedéseken keresztül egyaránt. Mintaboltunk egyelőre nincs, a miskolci nagybani piacon van nagykereskedésünk.
Hogyan lehet ezt a sok célterületet ellátni termékkel?
500 tonna zöldséget dolgozunk fel évente. Javarészt környékbeli gazdáktól illetve az önkormányzatoktól szerezzük be az alapanyagokat. Hagyományos módszerrel készítjük a termékeket.
Az olvasókat biztosan érdekli, hogy hogyan zajlik maga a savanyítási folyamat?
Nagy figyelmet fordítunk az élelmiszerbiztonsági előírások betartására. Ahogy beérkeznek hozzánk a zöldségek, először tisztítjuk azokat. Szükség esetén hámozzuk, aztán elkészítjük a megfelelő felöntőlevet, majd a savanyító hordóban érlelődnek 6-8 héten át, terméktől függően. Innen kerülnek kiszerelésre. Ezt a munkát egyelőre hagyományos kézimunkával végezzük. Jelenleg tizenhárman dolgozunk az üzemben. Március végére várjuk Kínából azt az automata csomagológépet, amivel még gyorsabban tudjuk kielégíteni a növekvő megrendelői igényeket.
Mi volt eddig a legnagyobb meglepetés a savanyítóüzem átvétele óta?
A csomagológépet megtalálni nem volt egyszerű, de az üzem átvétele is hozott meglepetést: egy nagyon jól működő konstrukciót sikerült megvennünk az előző tulajdonostól, akitől ráadásul szaktanácsadást is kapunk.
A termékválaszték bővítése mellett mik a cég további tervei?
Szeretnénk mindenféleképpen a hazai piacon bővíteni, illetve Szlovákia is kiemelt célpontunk marad.
Reméljük, a folytatás is jól alakul majd. Örülünk, ha a hazai KKV az exportpiacokon is meg tudja vetni a lábát.