Ezt nyeljük le: a zöldségek és gyümölcsök mintegy 80%-ában növényvédő szert találtak

A szőlőben és a zellerben mutattak ki legtöbbször növényvédő szer szennyezettséget francia vizsgálatok. A szőlőnél a minták 89 százaléka, a zellernél 85 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt. Aggodalomra ad okot, hogy a többéves akcióban ellenőrzött gyümölcsök és zöldségek 2,7, illetve 3,5 százalékában a szennyezettség az engedélyezett határértéket is meghaladta. Nem valószínű, hogy Magyarországon kedvezőbb lenne a helyzet.

A szőlő áll a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök listájának élén Franciaországban, mivel a minták 89 százalékában találtak peszticid maradványokat – derült ki egy nemrég ismeretett felmérésből. A szőlőt a mandarin és a cseresznye követi 88 százalékkal, míg a grapefruitnál 86 százalékos, az epernél, a nektarinnál és az őszibaracknál 83 százalékos arányt mértek. A peszticidek a legkisebb mennyiségben a szilvában (35 százalék), a kiviben (27 százalék) és az avokádóban (33 százalék) voltak jelen.

A vizsgált zöldségek és gyümölcsök nagy többsége növényvédő szerrel szennyezett volt (Fotó: Pixabay, www_slon_pics)
A vizsgált zöldségek és gyümölcsök nagy többsége növényvédő szerrel szennyezett volt (Fotó: Pixabay, www_slon_pics)

Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta a növényvédő szer maradványok jelenlétét 19-féle, nem ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsben, illetve 33-féle zöldségben. Összesen több mint 11 ezer mintát vizsgáltak, és a gyümölcsök csaknem 73 százalékában fedezték fel peszticidek nyomait, míg a zöldségféléknél 41 százalékos szennyezettséget tapasztaltak.

A zöldségek közül a zellerszárban mutatták ki a legmagasabb peszticidszennyeződést, a minták 85 százaléka fertőzött volt. A friss fűszernövények 75, a cikóra 73, a zellergyökér 72, a saláta 66 százaléka volt szennyezett. A legkevesebb növényvédőszer maradványt a cukorrépában (4 százalék), a spárgában (3 százalék) és a csemegekukoricában (2 százalék) találták.

A legnagyobb problémát azonban szakértők szerint az jelenti, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál a peszticidszint meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb maradékanyag-határértéket. A zöldségeknél is hasonló eredményeket mutatott a vizsgálat, mivel a minták 3,5 százalékánál haladta meg a hivatalos küszöbértéket a növényvédőszer maradvány.

A felmérésről közölt adatokból nem derül ki, mely élelmiszerekben milyen koncentrációban találtak peszticidet, illetve az sem, milyen hatásuk lehet az emberi szervezetre. Ezért tisztázatlan, hogy elfogyasztásuk humánegészségügyi szempontból mekkora kockázatot jelenthetett.

Forrás: Agrárszektor

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
Valóban mérgező anyagot tartalmazott a paprika Mint ahogyan azt már megírtuk, a Greenpeace vizsgálatot tartott hét magyarországi üzletláncban, ahol 12 féle paprikát vizsgáltak meg. A bevizsgált pap...
A frissaratású gabonát ellenőrzi a NÉBIH A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal...
Évek óta lejárt növényvédőszereket árultak Több mint 400 tétel, évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált a Nébih egy Csongrád...
Több növényvédőszer is tiltólistára került!... Az agrár környezetgazdálkodási programban résztvevő gazdáknak mostantól egyes növényvédőszerek használatára fokozottan figyelniük kell. Több féle kész...
Szinte minden német vérében megtalálható a glifozá... A németek a glifozát betiltását követelik. Követelésük pedig nem feltétlenül alaptalan. Helyi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a német lakosság 99...