Enni nem szereti, inkább pálinkának megissza a szilvát a magyar

Olcsóbb lehet idén a szilvapálinka előállítási költsége, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyi felvásárlási árnál sokkal kevesebbet fizetnek a feldolgozók. Az általánosnak tekinthető ­30-40 forintos kilónkénti ár ugyanakkor a termelési költséget sem fedezte, ezért nem mindig volt érdemes betakarítani a termést.

Átlagosnak mondható idén a szilvatermés az országban, ami azt jelenti, hogy mintegy 60-65 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók. A minőségre azonban nem lehetett panasz. Bár a szilvát már a nyár közepén elkezdik betakarítani, a munka dandárját szeptembertől október közepéig végzik. A nyár végi forróság kissé megviselte a szilvát, különösen ott, ahol nincs lehetőség az öntözésre.

Főként pálinka készül a szilvából (Fotó: Pixabay, Couleur)
Főként pálinka készül a szilvából (Fotó: Pixabay, Couleur)

A tavalyi árakkal ellentétben, idén olyan mértékben csökkent a szilva értéke, hogy volt olyan termelő, aki nem is akarta leszedni a szilvát, hanem otthagyta a fákon vagy pedig elajándékozta a termést. Kilónként 30-40 forintos átvételi árakról is lehetett hallani.

Az alacsony árak nemcsak a feldolgozóiparnak szánt termésnél, hanem a fogyasztói piacokon is láthatóak voltak. Nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált gyümölcs.

A teljes hazai termésmennyiség mintegy 70 százalékát a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel. A magyar szilvából tehát elsősorban pálinka készül. Lekvár- és dzsemkészítésre viszonylag kevés – néhány ezer tonna – alapanyag kerül, míg a termés fennmaradó egyharmada a friss piacon fogy el.

Magyarországon elég alacsony az egy főre jutó elfogyasztott éves mennyiség. Az étkezési piacon komoly marketingtevékenységre lenne szükség ahhoz, hogy a fogyasztás emelkedjen. Ezt ­követően lehetne elgondolkodni azon, hogy intenzív technológiák bevezetésével növeljék a termelést. A szilva esetében nincs igazán intenzív ültetvény az országban, holott lenne tere a szilvafeldolgozás növelésének az országban.

A cikk eredetijét a Magyar Időkben olvashatja el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szerény szilva A Kárpát-medence legelterjedtebb gyümölcsfaja a szilva. Házak táján, kertekben, szőlő között, szórványban, a Tisza árterében és rendezett ültetvényekb...
A forró aszály már a jövő évi gyümölcstermést is v... Már a jövő évi gyümölcstermést is veszélyezteti az ide nyár brutálisan aszályos és csapadékmentes időjárása. Idén sem a gyümölcsök minősége, sem az ár...
Az uniós szilvapiac vesztésre áll a faggyal szembe... Az EU-ban az elmúlt években csökkent a szilvaültetvények területe. Ennek ellenére a szilvapiac nem zsugorodott, sőt tavaly 1,45 millió tonnára nőtt a ...
Átlag felett alakul idén a szilvatermés Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem Magyarországon, ami több az utóbbi néhány év átlagánál - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütö...
A magyar szilva népszerű külföldön, többet is venn... A szilva gyümölcs frissen, lekvárként, befőzve és pálinkaként is közkedvelt; átlagosan 1,3 kilót fogyasztanak belőle évente a magyarok. A hazai szilva...
Csak a bennfentesek tudják, hogy Szerbia ennek a n... A világ éves szilvatermése 11,6 millió tonna körül alakul, Kínában évente 6 millió tonna, Indiában 700 ezer tonna szilvát takarítanak be. Szerbia a sz...