Olyan technológiát dolgoztak ki izraeli kutatók, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át. Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még az elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot.
A Jediót Ahronót című újság honlapjára, a ynet-re hivatkozva a Magyar Távirati Iroda híre számolt be a témáról. Világszerte évente közel egymillió tonna melléktermék keletkezik az olívaolaj készítése során, ez Izraelben mintegy 30 ezer tonna. Ennek elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez a mellékterméket komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni. A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az Izraeli Környezetvédelmi Minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amelyet akár kis mennyiségben, a földeken is alkalmazhatnak majd a gazdák.
Sok motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű erőforrás üzemanyaga is tartalmazhatja 10 százalékban az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot. A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása pedig csökkentheti a függőséget a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, és amelyek elégésekor üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe – írják.
Olívaolajat szűzen, extrán, simán és pogácsából
Arról itt írtunk korábban, hogy az olívaolaj termőhelytől és termelőtől függően nagyon változatos színben, aromában és ízben is. Egy dologban viszont az olajok is egyeznek, extra minőségük miatt nyersen, közvetlen fogyasztásra ajánlott, és az élettani hatása is ennek a legkedvezőbb. A gasztronómia egyik legfontosabb kelléke, az üzletek polcain bőséges a kínálat belőle. Nem is lehet könnyen kiigazodni a különféle elnevezéseken, pedig azok az olaj különféle minőségét jelzik.
Olívaolajként adják el a sansa, pomace és oruio nevű termékeket is
Ezek valójában olívapogácsa-olajok. Ez a hideg préseléssel készült olaj mellékterméke, amikor a visszamaradt olívatörkölyt, ami a kipréselt héjakból, magokból, és gyümölcshúsból áll, a kilúgozó üzemekben vegyi eljárással nyerik ki belőle a maradék olajat. Így gyártják az emberi fogyasztásra még alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolajat. Valamivel olcsóbbak, mint a hagyományos olívaolaj, de élettani hatásuk meg sem közelíti a szűz olívaolajokét.