Bioetanol üzemanyag olíva-hulladékból

Olyan technológiát dolgoztak ki izraeli kutatók, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át. Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még az elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot.

A Jediót Ahronót című újság honlapjára, a ynet-re hivatkozva a Magyar Távirati Iroda híre számolt be a témáról. Világszerte évente közel egymillió tonna melléktermék keletkezik az olívaolaj készítése során, ez Izraelben mintegy 30 ezer tonna. Ennek elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez a mellékterméket komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni. A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az Izraeli Környezetvédelmi Minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amelyet akár kis mennyiségben, a földeken is alkalmazhatnak majd a gazdák.

Izraeli kutatók technológiájával az olíva-hulladék is a bioetanol üzemanyag része lehet 
Izraeli kutatók technológiájával az olíva-hulladék is a bioetanol üzemanyag része lehet

Sok motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű erőforrás üzemanyaga is tartalmazhatja 10 százalékban az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot. A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása pedig csökkentheti a függőséget a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, és amelyek elégésekor üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe – írják.

Olívaolajat szűzen, extrán, simán és pogácsából

Arról itt írtunk korábban, hogy az olívaolaj termőhelytől és termelőtől függően nagyon változatos színben, aromában és ízben is. Egy dologban viszont az olajok is egyeznek, extra minőségük miatt nyersen, közvetlen fogyasztásra ajánlott, és az élettani hatása is ennek a legkedvezőbb. A gasztronómia egyik legfontosabb kelléke, az üzletek polcain bőséges a kínálat belőle. Nem is lehet könnyen kiigazodni a különféle elnevezéseken, pedig azok az olaj különféle minőségét jelzik.

Olívaolajként adják el a sansa, pomace és oruio nevű termékeket is

Ezek valójában olívapogácsa-olajok. Ez a hideg préseléssel készült olaj mellékterméke, amikor a visszamaradt olívatörkölyt, ami a kipréselt héjakból, magokból, és gyümölcshúsból áll, a kilúgozó üzemekben vegyi eljárással nyerik ki belőle a maradék olajat. Így gyártják az emberi fogyasztásra még alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolajat. Valamivel olcsóbbak, mint a hagyományos olívaolaj, de élettani hatásuk meg sem közelíti a szűz olívaolajokét.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Dunát lehet rekeszteni Tolnában a tengerivel Jó hírek érkeztek Tolna megyéből, kiválóan haladnak a gazdák a kukorica betakarításával. Ugyan a terményt a szokottnál magasabb víztartalommal takarít...
Bővül a hazai biomassza erőművek száma A Hungrana Kft. már évtizedek óta jelen van a hazai mezőgazdaságban, mint kukoricafeldolgozó. Az 1990-es években napi szinten 400 tonna kukoricát tudt...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
Ipari szintű páfránytermesztésre kell felkészülni ... A bioalkoholok egyre nagyobb teret hódítanak a világon. Készülhet belőlük tüzelő-, vagy épp üzemanyag is. Egyre többféle növényből lehet ilyen anyagot...
Trágya hajtja a forradalmi traktort Korszakalkotó ötlettel állt elő a New Holland mezőgépgyártó cég. Létrehozták a trágya bomlása során termelődő biogáz által hajtott traktort, ami vallj...
Bioetanolgyárak veszik meg a tolnai kukorica nagy ... Tolna megyében bioetanolgyárak vásárolják fel kukoricatermés döntő többségét. A tolnai hozamok az idén a hektáronkénti nyolc tonnát is meghaladták, de...