Amikor megindul a magyar mogyoró

Mogyoróból és mandulából is – nem meglepő módon – magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az új technológiával előretörhet a magyar mogyoró.

Többszörösére is emelkedhet egy új termesztési technológiának köszönhetően a magyar mogyoró állománya – közölte a Magyar Távirati Iroda. Mogyorótermesztéssel 115, mandulával pedig 125 gazda foglalkozik Magyarországon foglalja össze cikkében az Agronapló oldal.

Magyar mogyoró és mandula - gyorsul a termesztés
Magyar mogyoró – gyorsul a termesztés

Bár Magyarország a  mogyorótermesztő országok északi peremén helyezkedik el, az elmúlt években mind fogyasztói, mind termelői oldalról ugrásszerűen megnőtt az igény a termesztésére. Erre válaszol az új technológia, amellyel rövidebb idő alatt, nagyobb mennyiségű szaporítóanyagot lehet előállítani.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy hektáronként 73 ezer forinttal támogatják a magyar mogyoró- és a mandulatermesztést. 2012 óta egyre nagyobb területre adnak be támogatási kérelmet a gazdálkodók, a támogatott ültetvények nagysága 270 hektárról az idén már 340 hektárra növekedett.

A mogyoró termelése évről évre csökken, míg 2010-ben 140 tonna volt, addig tavaly a regisztrált ültetvényeken csupán 50 tonna termett. Ezzel szemben a mandula termelése nőtt, 2010-ben 110 tonna volt, 2016-ban 290 tonnára emelkedett. Mandulából és mogyoróból is magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az idén mogyorótermesztéssel 115 gazda foglalkozik, mandulával pedig 125. A legnagyobb termőtájak a Balaton-felvidéken vannak, de jelentős termővidék még Buda környéke és a Mecsek is.

Felgyorsul a magyar mogyoró és mandula termesztése

Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az érdi telephelyükön állítják elő és termelik az ország majdnem teljes mogyoró- és mandulaállományát. A mogyoró-anyatelep évente körülbelül 3000-4000 ültető-anyagot termel, amely a technológia segítségével megháromszorozható, körülbelül 12 ezer mogyoró sarj termelhető – fűzte hozzá.

Mire jó a mogyoró?

A mogyorónak jelentős a vitamin- ( C-, B1-, B2-, E-) és ásványianyag-tartalma (kalcium, vas, réz, kálium, magnézium). Rendkívül gazdag élelmi rostokban. Ezek a jóllakottság érzetét keltik azáltal, hogy a gyomorban megduzzadnak, így a mogyoró paradox módon védhet az elhízás ellen. A leveléből készített főzet a dióhoz hasonlóan belsőleg és külsőleg egyaránt használható. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket és illóolajat tartalmaz. Teaként fogyasztva jó izzasztó és vizelethajtó hatású, külsőleg alkalmazva csökkenti az aranyeres, valamint visszeres panaszokat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A diótermesztés és a diópiac alakulása Egyre több helyen fognak diótermesztésbe a világban, így fokozatosan növekszik a globális termelés is. A legtöbb diót a világon Kínában, Indiában és a...
Árcsökkenés az importgyümölcsök körében 3 százalékkal olcsóbbak ezen a héten az importból származó gyümölcsök a vidéki nagybani piacokon, persze most is vannak kirívó esetek áremelkedés és á...
Hogyan termeszthetünk sikeresen mogyorót? Sokan panaszkodnak, hogy a mogyoróbokruk nem terem megfelelően, vagy hiányos, esetleg lukas termést hoz. A válasz nem egyszerű, de cikkünkben igyekszü...
Keményen próbálkozik az EU és Magyarország, de még... A globális héjasdiótermés 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben. Kínában a termés 6 százalékkal 1 millió tonnára mérséklődött, valamint az USA-ban é...
A búza helyett a mandula termesztésére váltanak Dé... Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mand...
Tej, ami meghosszabbítja az életet, de nincs benne... Egyre terjednek a hagyományos ételeket és italokat felváltó alternatív élelmiszerek. Ilyenek a tehéntejet helyettesíteni hivatott növényi alapú tejek ...